Bæredygtig hårfjerning

Bæredygtig hårfjerning

På det sidste har jeg fået overraskende mange henvendelser fra mine følgere ang. bæredygtig hårfjerning og hårfjerning uden giftstoffer. Hvilket er meget pudsigt, for jeg har faktisk mange tanker omkring det i øjeblikket. Så jo – I skal da få mine tips til at fjerne hår mere bæredygtigt end engangsskrabere og mindre giftigt end hårfjerningsmidler. Men I får samtidig lige mine egne refleksioner omkring hårfjerning!

 

Først lidt personlig historie:

Da jeg var 13 år, barberede jeg ben og armhuler for første gang. Jeg følte mig meget voksen, da jeg gjorde det (i retrospekt virker det selvmodsigende at føle sig voksen, fordi man fjerner tegnene på, at man ved er at blive voksen). Da jeg var 14, var jeg fuldstændig glatbarberet fra halsen og ned. Fordi “lækre piger” havde ikke hår på kroppen – i hvert fald ikke i 00’erne. Fra jeg var 14 til 24 barberede jeg mig overalt hver eneste dag. Ikke nogen stor ting, jeg var trænet i det og det tog mig ca. 5 minutter i badet. Jeg forstod ikke, når folk sagde, at de var for dovne til at barbere sig – hvor lang tid kan det da tage at svinge en skraber under armen og hen af benet? Det skal jeg fortælle jer:

Jeg brugte ca. 5 minutter om dagen på hårfjerning. På 1 år er det 30,4 timers barbering. På de, i hvert fald 10 år jeg har brugt på det, er det altså minimum 304 timer, jeg har brugt på barbering i mit liv – sandsynligvis mere. Det svarer til 2 måneders fuldstidsarbejde. Og her er ikke medregnet den tid, jeg har brugt på barbering, inden jeg begyndte at gøre det dagligt eller efter jeg stoppede med at gøre det hver dag. Der er heller ikke medregnet den tid, jeg har brugt på at plukke mine øjenbryn eller på klip af mit hår på hovedet. Medregnet det, er det nærmere 500 timer – sandsynligvis en del mere.

Det var tidsdelen af det – så til bæredygtigheden i det: Jeg brugte engangsskrabere dengang, men har dog altid været for doven og nærig til at bruge barberskum. Derudover har jeg genanvendt mine skrabere til de var så sløve, at man kunne slikke på dem, til de var røde af rust eller til de knækkede af udmattelse. I snit har jeg nok brugt ca. 7 skrabere om året. Det er 105 skrabere i mit liv som hårfobisk kvinde indtil nu. Svarende til ca. 10-11 pakker med engangsskabere, hvis man køber de billige 10-pak – og det gjorde jeg. Ikke meget slemt – men jeg har også gjort en indsats. Jeg kunne også have brugt barberskum og flere skrabere, hvilket ville have været værre. Men jeg sorterede ikke affald, så de skrabere jeg brugte, er røget til forbrændingen og er ikke blevet genanvendt til nye plastikprodukter. De har været med til at skabe forurening, da hård plast, som de er lavet af, ikke bør brændes. Ikke godt. Engangsskrabere og engangsprodukter i plastik generelt er overflødige og forurenende og burde efter min mening være forbudt. Der er altid et alternativ.

 

Lidt kulturel historie

For nylig så jeg en interessant video omkring kvinder og hårfjerning. Før 1920’erne fjernede kvinder i Europa ikke hår. Men i 1920’erne kom en ny mode: ærmeløse kjoler. Og i kølvandet på dem, var der virksomheder, som opdagede, at det åbnede op for, at man kunne tjene en masse penge på kvinder. De begyndte derfor at trykke sexistiske reklamer, hvori kvinders behåring blev fremstillet som ulækker og noget man skulle skamme sig over – på trods af, at det aldrig havde været sådan før. Og således begyndte kvinder i Europa at fjerne deres kropsbehåring som en del af en fast rutine – og kvinder der ikke gjorde det, begyndte at blive set som ulækre og uhygiejniske – udelukkende pga. reklamens magt og økonomiske interesser.

Der har så været lidt skift i mode og tidsperioder – om hvorvidt kvinder var helt barberede eller lod nogle steder gro frit – men siden da har der været en kæmpe industri dedikeret til at sælge hårfjerningsmidler til kvinder – endda med merbetaling for lyserøde skrabere fremfor blå.

Kvinders behåring er blevet til sådan et tabu, at selv hårfjerningsreklamer ikke engang viser de hår, de angiveligt skulle kunne fjerne. Modellerne har helt glatte ben, allerede inden de barberer sig. Det er blevet så forbudt, at en ung dansk kvinde fik dødstrusler og hadebeskeder fra mænd, da hun postede et billede på facebook af sine ikke-barberede ben. Og selv de mest støttende kommentarer til hende, fra kvinder, kom lige med en forsikring til alle om, at de i hvert fald ALDRIG selv kunne finde på at lade være og selv synes, at det var grimt og ulækkert.

 

Sexistisk propagandareklame fra 1920'erne
Sexistisk propagandareklame fra 1920’erne

Hvad tænker jeg så nu?

Da jeg begyndte rent faktisk at tænke lidt over konstruktivismen bag hårfjerning og opdagede alt det, jeg har skrevet ovenfor, blev jeg rigtig vred. Vred på mig selv over at have brugt så meget tid på hårfjerning, som jeg i stedet kunne have brugt på at lære et sprog eller andet nyttigt. Vred over at alting – igen – er styret af andre menneskers økonomiske interesser. Og vred over den kvindeundertrykkelse (ja, der findes bestemt også mandeundertrykkelse, og nej, det er heller ikke i orden) der gør, at kvinder hverken tør lade være med at barbere sig eller endda bare oprigtigt støtte op om kvinder, som ikke gør – af frygt for, at mænd skulle tro, at de selv kunne finde på det.

Mange af dem jeg har talt med om dette emne, siger som det første: “Men nu er jeg jo mørkhåret, så det ser altså virkelig maskulint ud, hvis jeg ikke fjerner hår”. Og ja, skønhedsidealerne har lært os, at kvinder ikke må have hår på kroppen, så jo mørkere hår du har, jo tydeligere er det og jo mere skal du skamme dig. Det gør mig rigtig irriteret og jeg arbejder med mig selv og mit behov for hårfjerning, da jeg ikke længere ønsker at være undertrykt af et skønhedsideal, der udelukkende er opstået, så virksomheder kan tjene penge. Jeg er derfor gradvist begyndt at vænne mig til ikke at fjerne hår – og gæt hvad: Det er slet ikke så slemt, som jeg har gået og troet i årevis – det føles faktisk meget naturligt. Fordi det er naturligt.

 

Tips til bæredygtig hårfjerning:

Ikke desto mindre – jeg ved godt, at det ikke er alle, der enten pt. eller nogensinde har lyst til at lade deres hår vokse ud, og hvis du skal fjerne hår, kan du ligeså godt gøre det så lidt miljø- og sundhedsskadeligt som muligt.

Jeg vil komme med forskellige forslag – fordi folk er forskellige og har forskellige præferencer, når det kommer til hårfjerning, og alle disse muligheder er mere bæredygtige, end hvad de fleste gør nu.

 

1. Brug en gammeldags barberskraber med udskiftelige barberblade

De gammeldags skrabere (Safety Razors) er selvfølgelig dyrere end engangs- eller flergangsskrabere. Til gengæld er de super flotte, holder for evigt og er helt uden plastik. Du kan skifte barberbladene, når de bliver sløve, og du kan endda forlænge livet på bladene ved at købe en slibesten til formålet. Alt sammen kan købes mange steder, men er som regel målrettet mænd – du skal derfor enten i herreafdelingen i din matas/stormagasin eller også skal du google Safety Razors/gammeldags skraber – eller være endnu mere bæredygtig og købe din skraber på dba.dk. Der er masser brugte til salg billigt, og du bruger alligevel nye blade, så det er ikke uhygiejnisk.

De kræver lidt mere øvelse end en engangsskraber, men mon ikke du kan lære det?

 

Gammeldags barberskraber
Gammeldags barberskraber

2. Brug en epilator

Det gør ondt. Det kommer man ikke udenom. En epilator er en maskine, som fungerer som mange pincetter på samme tid, og som river hårene ud med rode. Det gør derfor rigtig ondt og tager længere tid end at skrabe, men til gengæld holder det også nogle uger. Så hvis du har en høj smertetærskel, er det et godt alternativ til voks, og kræver kun en engangsinvestering i en epilator og en stikkontakt.

 

Epilator
Epilator

3. Brug barberskrabere i genbrugsplastik

Dette er måske det mindst bæredygtige af de 3 alternativer – men det er klart bedre end almindelige engangs- eller flergangsskrabere. Så hvis du er bange for epilatoren og ikke har mod på en gammeldags skraber, så er dette den nemme bæredygtige løsning. Hvis du pt. bruger engangs- eller flergangsskrabere, skal du ikke gøre meget anderledes – du skal blot købe dem et andet sted.

Skraberne kan holde hele livet, og du kan købe nye blade (som fungerer ligesom de klassiske lyserøde flergangsskrabere med lille gelekant) og udskifte dem løbende. Køb dem fx her. 

 

Genanvendelig barberskraber i genbrugsplastik
Genanvendelig barberskraber i genbrugsplastik

 

Alternativ til barberskum!

Jeg har aldrig brugt barberskum eller lignende – jeg synes, at det er helt unødvendigt. Men hvis du gerne vil bruge noget, kan du med fordel bruge et par dråber olie i stedet for barberskum. Fx den olie, du måske alligevel bruger til hudpleje – læs mere om naturlig hudpleje her.

 

 

Følg mig på facebook og Instagram for inspiration til en sund, bæredygtig og naturlig livsstil.

 


20 thoughts on “Bæredygtig hårfjerning”

 • 1
  Anne on September 8, 2016 Reply

  Glem ikke sugaring! (også et godt alternativ til voks)
  http://www.beautyboxen.com/behandlinger/haarfjerning/sugaring.html

  • 2
   NeoHippie on September 8, 2016 Reply

   Jeg har skam ikke glemt det, jeg har udeladt det bevidst 😉

   Det er helt sikkert bedre end voks, men det er hverken Zero Waste eller ligeså bæredygtigt som de andre alternativer, idet man kontinuerligt skal have nye strimler og nyt sukker. Og jeg har valgt kun at dele de mest bæredygtige hårfjerningsmuligheder i dette indlæg – som et alternativ til at undlade hårfjerning helt, som er min egentlige anbefaling og opfordring og mit budskab med artiklen.

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 3
  Marianne on February 25, 2017 Reply

  Hej Calina!
  Hvordan er epilatoren bæredygtig?
  Tak i øvrigt for en rigtig fed og inspirerende hjemmeside!
  🙂

  • 4
   NeoHippie on February 25, 2017 Reply

   Den er mere bæredygtig end fx engangsskrabere, voks og lignende, idet det er en engangsinvestering, der holder længe, man skal kun bruge den med flere ugers mellemrum og den kræver ingen supplerende produkter (som fx hårfjerningscreme, strips osv.).

   Jeg er glad for, at du kan lide den! 😀

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 5
  Diana on April 1, 2017 Reply

  Jeg forstår egentlig ikke, hvorfor du har undladt sugaring. I forhold til almindelig voks, bruger man jo meget mindre, da man kan bruge en enkelt lille klump til flere områder.. Og så skal man jo ikke bruge strips 🙂 Og der er jo mange ting, man skal lave mere af. F.eks. shampoo osv.. 🙂 Og man vokser jo heller ikke så ofte, det er jo på samme måde som epilator 😀

  • 6
   NeoHippie on April 3, 2017 Reply

   Ja, sugaring er klart bedre end almindeligt voks (og shampoo fx), hvilket jeg bestemt heller ikke anbefaler 😉

   Jeg har som udgangspunkt prioriteret at anbefale de ting, som man ikke behøver købe ting til igen og igen – men du har ret, hvis man er glad for at vokse, er sugaring et super godt og miljøvenligt alternativ, og det burde faktisk også være på listen. Det må jeg lige fixe på et tidspunkt (y)

 • 7
  Hanne Hagen Møllenberg Olsen on May 2, 2017 Reply

  Hvor er det befriende at læse, at du også har den holdning, at det ikke burde være “skammeligt” at være naturlig! Hurra for dig! Jeg har ikke barberet/fjernet hår siden efteråret. Jo, vampyrbrynene (dem mellem brynene), men ellers ikke. Jeg har overvejet at fjerne dem på benene, men dem under armene, nixen! Og du har så fuldstændig ret! Vi er så styret af økonomiske interesser, at det gør ondt. Hvor er jeg glad for at din kære svigermor anbefalede mig din blog. 😀

  • 8
   NeoHippie on May 3, 2017 Reply

   Jeg er glad for, at du kan lide den <3

   Det er nemlig så uhyggeligt, hvor langt vi er kommet fra det naturlige :/

 • 9
  Simone Elise Rasmussen on May 30, 2017 Reply

  Jeg bliver nødt til at spørge! Hvordan kan du have så fine ben og armhuler, hvis du lader det gro :/?
  Så lige et skønt yoga-billede fra Instagram og blev helt forundret :).
  Jeg ligner selv en uldtot under mine arme, efter et par dage 😉

  • 10
   NeoHippie on May 31, 2017 Reply

   Haha 😀

   Jeg har for det første ikke den vilde hårvækst i forhold til det, tror jeg. Så jeg synes ikke rigtig, at det ses på billederne, når jeg lader det gro. Men lige i øjeblikket arbejder jeg faktisk på en nem opskrift på sukkervoksning til bloggen, da flere har spurgt mig, om det ikke er mere bæredygtigt end fx epilator – hvilket det nemlig også skulle være. Sukkervoksning er bare så besværligt, så eksperimenterer lidt med at gøre det så nemt som muligt. Derfor er det ikke så længe siden, jeg har vokset lige armhuler pt 😉

   Men jeg gider ikke selv bruge energi på det ellers, så så snart opskriften er på plads, kommer jeg sikkert aldrig selv til at bruge den 😉

 • 11
  Simone Elise on June 1, 2017 Reply

  Ah på den måde ;). Det naturlige er også skønt <3. Man skal bare lige vænne sig til det 🙂

 • 12
  Mette Maj Krag on June 11, 2017 Reply

  Det er interessant at læse om, de tanker du har gjort dig.

  Jeg har selv funderet en del over hårfjerning som kulturelt fænomen og har faktisk (som flere andre åbenbart 😊) tænkt over, hvordan du forholder dig til det. Jeg har læst med på din blog et stykke tid og er generelt fascineret og inspireret af at læse om, hvordan et bæredygtigt liv ser ud for dig.
  Jeg har aldrig selv lavet beregningen af, hvor meget tid jeg har brugt på hårfjerning tidligere, så det er skræmmende læsning. Til gengæld har jeg tænk meget over, hvilke underbevidste beskeder vi kvinder sender til os selv, når vi starter dagen med at fjerne en del af os selv for at føle os gode nok. Ideen om at en helt naturlig del af os er ulækker og må fjernes, før vi er gode nok til at gå ud i offentligheden, er ret absurd, når man først får tænkt over det.

  Jeg kan forøvrigt anbefale bogen the Beauty Myth af Naomi Wolf, hvis du er interesseret i at læse mere om, hvordan vores ideer om, hvordan kvinder skal se, ud er opstået 😊

  • 13
   NeoHippie on June 12, 2017 Reply

   Tusind tak for tip!

   Ja, det er interessant og netop de samme tanker, jeg gør mig omkring makeup for tiden. At det er absurd, hvor mange kvinder, som føler behov for at male deres ansigt eller dække “fejl”, før de føler, at de ser godt nok ud til offentligheden. Har selv været utrolig afhængig af makeup tidligere, men er virkelig begyndt at reflektere meget over det, så vil helt sikkert læse bogen, du anbefaler!

   Jeg er glad for, at du kan bruge bloggen <3

   Mvh. Calina/NeoHippie

   • 14
    Mette Maj Krag on June 19, 2017 Reply

    Makeup er også interessant!
    Jeg læste den anden dag, at gennemsnitskvinden tilbringer en time om dagen på badeværelset med skønhedsrutiner og hygiejne. Det er altså lang tid! Tænk hvis vi i stedet brugte de ekstra 45-50 min. hver dag, som ikke går til vask og toiletbesøg, med vores familie og venner eller med at forfølge et mål vi gerne vil nå.
    Det er jo ret vildt, at vi kan vildledes til at gå rundt og tro, at noget ved vores ansigt er så stor en fejl, at vi er nødt til at skjule det for alle andre. For ikke at tale om alle de kemikalier vi ofte ender med at smøre i ansigtet i jagten på at blive “smukke”.
    Jeg håber, du får lyst til at dele dine tanker om makeup i et indlæg en dag.

    • 15
     NeoHippie on June 19, 2017 Reply

     Det er det virkelig ja!

     Jeg har faktisk skrevet lidt om det engang her. Det er nemlig rigtig interessant – jeg er selv stoppet med makeup og skal til at læse bogen “The Beauty Myth” (y)

 • 16
  Maria on August 7, 2017 Reply

  Hej. Lige et tip😊
  Hårfjerning kan gøres billigt og miljøvenligt ved at fjerne hår med sugaring (lidt ligesom voks), der skal blot bruges sukker, citronsaft og vand😊 Ved brug af denne metode skal man kun fjerne hår hver 4. Uge, dog tager det lidt længere tid end ved barbering😊

  • 17
   NeoHippie on August 9, 2017 Reply

   Hej Maria.

   Ja, jeg har godt hørt om det og også selv forsøgt mig med det – jeg endte dog med en slem andengradsforbrænding på hænderne og en smadret tallerken og kunne ikke få det til at fungere, selv efter flere forsøg. Så personligt er jeg ikke fan og synes ikke, at det er så brugervenligt – hvorfor jeg ikke selv anbefaler det. Men hvis andre kan få det til at fungere, er det helt sikkert et godt alternativ, hvis man gerne vil fjerne hår (y)

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 18
  Mette on October 31, 2017 Reply

  Hej :- )
  Sikke en fantastisk og inspirerende hjemmeside.
  Hvilken epilator vil du anbefale?

  Vh Mette

  • 19
   NeoHippie on November 15, 2017 Reply

   Hej Mette.

   Jeg er glad for, at du kan bruge den!

   Jeg bruger selv Safety Razor, hvis jeg bruger noget og det er mange år siden, jeg selv har brugt epilator – så har desværre ingen anbefalinger på specifikke mærket 🙂

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 20
  Sandra Madsen on January 10, 2018 Reply

  Altså jeg bruger epilator hvor du kan skifte hovedet ud så den også kan bruges som en ladyshaver. Det bruger jeg så til bikini zonen da epilator gør alt for meget nas der 😁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *