Sunde blåbærpandekager

Sunde blåbærpandekager

Disse pandekager er meget sunde, lækre og ekstremt børnevenlige – og så er de nemme at lave. Jeg giver min datter Aston rigtig mange nødder, kerner og frø, da de er proppet med vitaminer, mineraler, sunde fedtsyrer og kostfibre – men de kan svære at fordøje og optage hele for små børn. Derfor er de i denne opskrift blendet sammen med vand, så pandekagerne laves på en kerne-, frø- og nøddemælk som alternativ til andet mælk eller vand. Så optages de nemmere og man kan selv vælge lige nøjagtig de nødder, kerner eller frø, som man gerne vil have i.

Jeg bruger som udgangspunkt ikke olie eller andet raffineret og tilsat fedt (læs mere om hvorfor her), hvorfor jeg undlader at stege pandekagerne i olie. Der er rigeligt med sundt fedt i pandekagerne med alle de nødder og kerner, så ekstra og usundt stegefedt er helt overflødigt. Det kræver dog en rigtig god pande at stege uden olie. Så hvis du ikke har det, og oplever at pandekagerne brænder fast, kan du evt. tilsætte få dråber økologisk raps- eller kokosolie mellem hver 2. eller 3. omgang – lidt mere hvis nødvendigt.

 

Opskrift på blåbærpandekager

 

Ingredienser:

(15-20 stk)

– I alt 1 dl. økologiske nødder, kerner, gryn eller frø, gerne blandet (fx sesamfrø, hørfrø, chiafrø, solsikkekerner, græskarkerner, mandler, paranødder, valnødder, cashewnødder, hirse, havre osv.)

– 0,5 liter vand

– 1 tsk. bagepulver

– Saft fra 0,5 økologisk citron

– 2 spsk. økologisk ahornsirup

– 1 knivspids salt

– 2 dl. økologisk hvedemel

– 1,5 dl. økologisk fuldkornshvedemel

– 1 dl. økologiske blåbær, gerne frosne (brug de ægte – dvs. ikke dem, som er hvide indeni, men de nordiske, som er mindre og helt blå indeni. De er sundere og smager af mere. De er til gengæld også næsten umulige at finde friske, hvis man ikke selv plukker dem, men kan nemt findes økologisk på frost)

– Evt. en lille smule økologisk raps- eller kokosolie til stegning, hvis du har en dårlig pande.

– Eventuelle toppings til pandekagerne, fx økologisk ahornsirup, kokossukker, mørk chokolade, kokosmel, frisk frugt eller hjemmelavet karamelsovs.

 

Anvisning:

1. Blend kerner, nødder, gryn og/eller frø med vand, bagepulver, citron, ahornsirup og salt i en blender i 1-2 minutter.

2. Hæld væsken over i en skål og pisk hvedemel og fuldkornshvedemel i, til der ikke længere er klumper. Hæld blåbær i dejen og rør rundt.

3. Varm panden på fuldt blus og hæld 3 små runde klatter dej på panden hver omgang – de skal ligne amerikanske pandekager, men have konsistens som “klassiske” pandekager.

blåbærpandekager

4. Vend pandekagerne når de er gyldne og slipper uden at gå i stykker – ca. 60 sekunder på hver side.

5. Spis med toppings. Kan gemmes og opvarmes i ovn et par dage efter. Nyd!

 

blåbærpandekager

Følg mig på facebook og Instagram for inspiration til en sund, naturlig og bæredygtig livsstil.

 


8 thoughts on “Sunde blåbærpandekager”

  • 1
    Karen on October 17, 2016 Reply

    Allerførst tak for en inspirerende blog 🙂
    Jeg er ikke den store pandekagebager, men i forsøget på at skabe lidt variation i mellemmåltiderne til min datter på 10 mdr., har jeg kastet mig ud i forsøget med sunde pandekager De gjorde stor lykke – vigtigt at det er noget, hun selv kan spise med fingrene 😉
    Et par spørgsmål:
    1) Jeg synes, at dejen blev meget, meget tynd – selv for en pandekagedej, så jeg endte med at tilføje en halv moset banan og lidt mere hvedemel. Har du oplevet det samme eller har andre tricks, for jeg synes stadig, at det blev en meget tyndtflydende dej? (Jeg brugte i øvrigt blåbær fra frost og det giver måske en tyndere dej. De kom lige fra fryseren og i dejen)
    2) Jeg havde ikke ahornsirup, så jeg brugte agavesirup i stedet og kun 1 spsk i stedet for to. Sødme-mæssigt blev det fint (men nu havde jeg jo også tilføjet banan). Jeg kunne godt tænke mig at prøve at bruge dadler som sødemiddel næste gang, evt. udblødet i noget vand først og så selvfølgelig blendet sammen med resten. Men hvilken mængde vil mon være passende?
    Vh. Karen.

    • 2
      NeoHippie on October 23, 2016 Reply

      Hej Karen.

      Jeg er glad for, at du kan bruge den!

      Jeg har ikke selv oplevet, at dejen skulle være tynd – tværtimod faktisk. Synes den bliver rimelig tyk – samlet set er der jo næsten ligeså meget “fylde” i i form af nødder, kerner, mel og fuldkornsmel, som der er vand i. Så der ved jeg ikke, hvad der er gået galt. Jeg bruger selv frosne bær, direkte fra posen, så tror ikke det er det – og har ikke hørt det fra andre. Mon du har puttet nok kerner i vandet?

      Hvis du bruger dadler i stedet for ahornsirup, ville jeg nok bruge en lille håndfuld og blende dem sammen med kernerne – det ville man sagtens kunne og det er faktisk en rigtig god idé 🙂

      Mvh. Calina/NeoHippie

  • 3
    Stine on November 30, 2016 Reply

    Hej Carina 🙂
    I hvilke butikker finder du de frosne vilde blåbær? Indtil nu har jeg kun kunnet finde dem i Irma til en ret pebret pris…
    Tak for en meget inspirerende blog!

    Mvh Stine

    • 4
      NeoHippie on December 1, 2016 Reply

      Hej Stine.

      Godt du kan bruge den <3

      Jeg finder dem gerne i Kvickly og Irma, men har hørt at Fakta også har dem (y)

      Mvh. Calina/NeoHippie

  • 5
    Alice Outzen on March 9, 2017 Reply

    Hej Calina!
    Tak for alle de lækre sunde opskrifter. Kan du anbefale en pande der er god nok til at spare/ undgå olie?
    Mvh.
    Alice

    • 6
      NeoHippie on March 11, 2017 Reply

      Hej Alice.

      Godt at du kan bruge dem!

      Jeg har den ikke selv endnu, da jeg pt. bruger nogle arvede pander (kender ikke mærket) – men mærket GreenPan skulle være rigtig godt, hvis man vil have en ny pande, som er non-stick + ikke-sundhedsskadelig + miljøvenlig!

      Mvh. Calina/NeoHippie

  • 7
    Linda Skovgaard on May 11, 2017 Reply

    Hej Calina
    De ser lækre ud 😊
    Har du en idé til hvordan man kan lave dem i en glutenfri udgave?

    • 8
      NeoHippie on May 16, 2017 Reply

      Desværre ikke – jeg har endnu ikke meget erfaring med glutenfrie alternativer. Men har netop udfordret mig selv på at leve helt glutenfrit de næste par måneder, så mon ikke jeg finder ud af det snarest 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *