Børnevenlige fastelavnsboller

Børnevenlige fastelavnsboller

Lige på et hængende hår – men jeg når det inden fastelavn! Jeg fik idéen til at lave en sundere og mere børnevenlig udgave af traditionelle fastelavnsboller alt for sent og måtte så lave tre versioner, inden jeg blev tilfreds – så derfor kommer opskriften her i sidste øjeblik. Til gengæld er den blevet rigtig god!

Min mand Benjamin tror ikke, at folk gider at lave en sundere udgave af fastelavnsboller, når de fleste kun spiser dem ved denne særlige lejlighed. Jeg tror da bestemt også, at mange vil vælge bare at lave traditionelle fastelavnsboller i stedet. Men da fastelavnsboller gerne er målrettet børn og mange forældre (inkl. mig selv) forsøger at undgå usund mad og for meget raffineret sukker til deres børn, tror jeg, at nogle kunne få glæde af opskriften alligevel – da traditionelle fastelavnsboller er alt andet end sunde og mange børn måske ender med at spise fastelavnsboller mange gange i denne tid. Og specielt når nu jeg garanterer, at denne opskrift smager utrolig meget af helt traditionelle fastelavnsboller!

Jeg lavede først to versioner, som smagte meget sundt – på den kedelige måde. Og da jeg var i tidspres, var jeg derefter lige ved at give op, da jeg ikke havde flere idéer til en sundere kagecreme. Men så sparrede jeg med min veninde og medblogger Sera (tjek hendes lækre blog her – hun har også en masse sunde og veganske opskrifter). Hun havde en super god idé til fyldet, og dejen havde jeg allerede på plads – og så blev de perfekte! Og cremen til fyldet blev så god, at jeg helt sikkert kommer til at tilføje den i min opskrift på sund lagkage.

Jeg har brugt kokossukker i opskriften – kokossukker er blomstersaft fra kokospalmetræet, der er kogt ind, kølet ned og granuleret. Det er et naturprodukt, men dog forarbejdet. Det er rigt på vitaminer og mineraler, herunder fx zink, jern og B-vitaminer og påvirker blodsukkeret mindre end raffineret sukker. Derfor bruger jeg det altid herhjemme til min datter Aston, som alternativ til raffineret sukker, som blot er tomme kalorier helt uden næring. Bollerne kan laves både med og uden fuldkornsmel. Jo mere fuldkornsmel, der tilsættes, jo “tungere”, men sundere bliver de. Hvis man bare gerne vil have dem børnevenlige uden raffineret sukker, kan man altså sagtens bare lave dem på hvidt mel og få en fastelavnsbolle, der smager utrolig meget ala traditionelle fastelavnsboller. Men man kan også tilsætte lidt fuldkornsmel for flere kostfibre og bedre mæthedsfornemmelse. Bollerne er, udover at være børnevenlige, også meget kaloriefattige sammenlignet med almindelige fastelavnsboller, da de heller ikke indeholder raffineret fedtstof, som fx smør eller olie. Så de er også egnede for alle andre, som blot vil leve lidt sundere!

 

 

Opskrift på børnevenlige fastelavnsboller

Ingredienser:

(15 stk.)

 

Dejen: 

– 5 dl. vand eller økologisk plantemælk (fx mandelmælk, sojamælk eller havremælk)

– 10-12 dl. økologisk hvedemel (erstat fx 4-5 dl. af melet med fuldkornshvedemel for en endnu sundere udgave).

– 50 g. økologisk gær

– 0,5 dl. økologisk kokossukker

– 0,5 tsk. salt

 

Fyldet: 

– 6 dl. økologisk plantemælk (fx sojamælk, havremælk eller mandelmælk)

– 6 spsk. økologisk kokossukker

– 4 spsk. økologisk majsstivelse

– 1 tsk. økologisk vaniljepulver

– Evt. 1-2 spsk. økologisk kakaopulver (hvis man ønsker chokoladecreme i stedet for almindelig kagecreme – kan anbefales!).

 

Topping: 

– 50 g. økologisk mørk chokolade

– 1 dl. økologisk plantemælk (fx sojamælk, mandelmælk eller havremælk)

– Evt. hakkede økologiske nødder

 

Anvisning:

1. Opløs gæret i 5 dl. koldt/lunkent vand eller plantemælk i en stor skål.

2. Tilsæt 0,5 dl. kokossukker og 10-11 dl. mel lidt efter lidt, mens du ælter med den anden hånd. Dejen skal lige nøjagtig stoppe med at klistre under æltning.

3. Lad dejen hæve i 1 time et lunt sted – fx ovenpå varmeapparatet.

4. Så snart dejen er sat til hævning, skal du starte cremen til fyldet, da den skal nå at køle lidt af inden brug. Cremen bliver først stiv, når den er kølet ned. Hæld alle ingredienserne til fyldet i en gryde og kog op i ca. 3-4 minutter ved høj varme, under konstant omrøring. Da der bruges kokossukker i stedet for hvidt sukker, bliver cremen brun. Den smager dog af traditionel (gul) kagecreme. Tilsæt evt. som foreslået kakaopulver for chokoladecreme. Lad cremen køle af i gryden, mens dejen hæver færdig.

5. Når dejen er færdig med at hæve, hælder du lidt mel på bordet, tager dejen ud og ælter den kort igennem. Tilsæt en smule mere mel, hvis den klistrer til hænderne.

6. Rul dejen til en lang pølse, og skær 15 lige store klumper ud af pølsen. Form klumperne til boller.

7. Tag en af bollerne, rul den helt fladt ud med en kagerulle og placér en stor spsk. creme i midten. Luk dejen sammen rundt om cremen, sørg for at der ikke er huller i dejen og vend bollen om, så lukningen kommer nederst. Placér den forsigtigt på en bageplade. Gør det samme med de 14 andre boller. Alle bollerne kan ikke være på én bageplade, så brug to eller bag dem af to omgange.

8. Tænd ovnen på 200 grader, almindelig ovn.

9. Lad fastelavnsbollerne efterhæve i 30 minutter et lunt sted – evt. oven på ovnen.

10. Bag bollerne i 12 minutter, tag dem ud og lad køle af.

11. Varm 1 dl. plantemælk op i en lille gryde og tilsæt chokoladen. Rør rundt indtil chokoladen og plantemælken er helt smeltet sammen og tag så gryden af varmen. Påfør et tyndt lag ovenpå hver de afkølede boller med en lille ske, når chokoladen er afkølet en smule og blevet lidt mere stiv (men dog ikke kold). Drys evt. med hakkede nødder.

 

 

Følg mig på facebook og Instagram for inspiration til en sund, bæredygtig og naturlig livsstil.


12 thoughts on “Børnevenlige fastelavnsboller”

  • 1
    maria on February 24, 2017 Reply

    Iiiih hvor fedt at du nåede det😀
    Glæder mig til at prøve opskriften med min søn på søndag😍😍😍

    • 2
      NeoHippie on February 25, 2017 Reply

      Håber, at den bliver et hit 😀

  • 3
    Bjarne on February 25, 2017 Reply

    Majs stivelse, er det bare majs mel?

    • 4
      NeoHippie on February 25, 2017 Reply

      Nej, ikke helt. Majsstivelse er finere og lavet af kernen fra majskorn – ikke hele majskornet, som majsmel er lavet af. Majsstivelse er det, som fx går under produktnavnet “Maizena” 🙂

  • 5
    Maria Anemone Kongstad on February 25, 2017 Reply

    Hej 🙂

    Hvor tyk skal cremen være?

    • 6
      NeoHippie on February 25, 2017 Reply

      Ligesom en traditionel kagecreme 🙂

      Hvis du følger opskriften og koger cremen i 3-4 minutter og derefter lader den køle af, vil den blive den rigtige konsistens til sidst (Y)

      Mvh. Calina/NeoHippie

  • 7
    Mette Lykke on February 25, 2017 Reply

    øv øv hverken min creme eller chokoladen på toppen blev stift. Og der skulle bruges meget ekstra mel, for at det ikke klistrede. De blev ikke kønne mine boller, men smagen var fantastisk 🙂

    • 8
      NeoHippie on February 27, 2017 Reply

      Hmm mærkeligt, det har jeg ikke selv oplevet eller hørt fra andre før – cremen bliver først stiv efter afkøling, derfor den skal stå og køle af, mens dejen hæver. Chokoladen stivner også først ved afkøling. Ventede du til den var kølet ned?

      Godt at de i det mindste smagte godt 😉

  • 9
    Sarah Emilie on February 25, 2017 Reply

    Hvis man kunne tænke sig at lave opskriften i en glutenfri version, har du så nogen ideer til melsorten for at opnå bedst smag? 🙂

    • 10
      NeoHippie on February 25, 2017 Reply

      Nej desværre, jeg har ikke erfaring med at lave dem glutenfri 🙂

  • 11
    Karen on February 26, 2017 Reply

    Hvilken type plantemælk har du bedst erfaring med af de nævnte til de forskellige dele af opskriften? Jeg tænker ift smag og konsistens.

    • 12
      NeoHippie on February 26, 2017 Reply

      Jeg har primært brugt sukkerfri sojamælk i alle dele – men alle burde kunne bruges. I andre sammenhænge plejer jeg at bruge kokosmælk til chokoladen – det er dog ikke nødvendigt her.

      Men forestiller mig fx at mandelmælk ville være lækker til cremen for en mere marcipanagtig smag 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *