Doner modermælk

Doner modermælk

D. 18. august 2014 kom min datter Aston til verden. 5 uger for tidligt.

Min mand Benjamin og jeg var på bryllupsrejse i Barcelona, og havde timet vores hjemrejsedato til et par dage før Norwegian ikke længere tillod gravide at flyve. Så det var nøje planlagt med ferie efterfulgt af 6 ugers barsel, hvor jeg kunne pusle rundt og ordne de sidste ting inden fødslen. Det ville have været rigtig dejligt.

I stedet fik jeg blærebetændelse, hvilket satte gang i fødslen, og vi måtte haste hjem med første fly og føde på Hvidovre Hospital. Men hun kom ud uden problemer, og der var ingen tegn på, at hun skulle være for tidligt på den. Men grundet en lidt lav fødselsvægt, fik hun supplerende donormælk gennem en nasalsonde ved siden af amningen. Efter et par dage var min egen mælk løbet til, og hun er blevet fuldammet lige siden.

Jeg var og er så taknemmelig for de kvinder, som donerer mælk, så Aston kunne få donormælk i stedet for modermælkserstatning i de første par dage. Jeg valgte derfor også selv at øge min mælkeproduktion ved hjælp af en brystpumpe, så jeg selv kunne donere mælk til dem, der måtte have brug for det.

Da jeg for nogle måneder siden fødte mit andet barn, Anakin, valgte jeg at gøre det samme igen. Jeg kontaktede Hvidovre Hospital med det samme, og har doneret fra få dage efter fødslen denne gang. Så her kommer min oplevelse med – og mine tanker omkring at donere mælk:

 

Hvad er donormælk?

Donormælk er modermælk fra en anden kvinde, som har doneret sin overskydende mælk. Det er den naturlige måde at ernære sit barn på, hvis man af en eller anden grund ikke har mulighed for selv at amme sit barn i en periode. I gamle dage brugte man en Amme. En Amme er en kvinde, som ammer en andens barn.

I dag pumpes mælken som oftest i stedet ud og doneres enten til et hospital eller direkte til en anden mor, hvis man har lavet en privat aftale.

 

Hvem får donormælken:

Donerer man til et hospital, gives mælken gives til syge og svage børn, samt for tidligt fødte børn, hvor moderen endnu ikke har nok mælk til selv at kunne ernære sit barn. På hospitalerne giver de særligt disse børn donormælk i stedet for modermælkserstatning, da modermælken beskytter mod infektioner, og har stor betydning for tarmens og hjernen udvikling, fordøjelsen og den psykomotoriske udvikling. Der fødes ca. 3600 børn for tidligt i Danmark. Det er altså super vigtigt, at der er donormælk nok, så de små babyer får den bedste start.

Derudover eksperimenteres der med modermælk mod visse kræfttyper, så noget af mælken går også til kræftramte.

 

Hvad er der i vejen med at give modermælkserstatning?

Modermælkserstatning er ikke ligeså godt. Kvaliteten er bedre end den var engang, men det er ikke ligeså godt for barnets udvikling. For tidligt fødte børn har behov for at få styrket deres immunforsvar, og til det er modermælk det bedste for dem.

Erstatning laves på komodermælk – ikke mælk fra mennesker. Det vil sige, at man tager modermælk fra en anden art og modificerer det, så det ligner modermælk fra et menneske. Dette kan ikke gøres lige så godt som den ægte vare. Derudover tages modermælken fra kalven, så kalven må undvære. Det er unaturligt, unødvendigt og ikke ligeså sundt.

 

Hvordan donerer man sin modermælk?

Hvis man ønsker at donere sin mælk, kontakter man et af de hospitaler, som har dette som mulighed – så hurtigt som muligt og senest inden 6 uger efter fødslen. Den bedste mælk til de for tidligt fødte er mælken fra de første uger, så jo før jo bedre. I Danmark er det kun Mælkekøkkenet på Skejby (Aarhus Universitetshospital) og Kvindemælkscentralen på Hvidovre Hospital, der modtager donormælk. På Skejby kan man kun donere de første 8 uger efter fødslen, hvor det er længere tid på Hvidovre – jeg har selv doneret i over 4 måneder nu.

Når man kontakter hospitalet, vil man blive indkaldt til en samtale eller gennemgå et telefoninterview og få taget blodprøver, så de kan sikre sig, at man er sund og rask. Derudover vil de oplyse om procedurer og retningslinjer for udmalkning osv. Når man først er godkendt donor, får man udleveret flasker, som man kan hælde mælken på. Man skal selv anskaffe sig en brystpumpe (disse kan købes både nye og brugte, samt ofte lånes af andre mødre eller lejes – både manuelle og elektroniske) og flaskerne opbevares i fryseren.

Hvis man bor på Sjælland og øerne, hører man til Hvidovre Hospital. Her kommer mælkemanden og afhenter mælken i en fryseboks én gang om ugen. Han kommer gerne på samme tidspunkt hver uge, så man let kan planlægge sin dag rundt om afhentningen. Hvis man bor i Jylland eller på Fyn, skal man desværre selv aflevere mælken på hospitalet.

 

Kan alle donere modermælk?

Man må ikke donere sin modermælk, hvis man ryger eller tager nogen form for medicin. Derudover skal man være sund og rask og have et overskud af mælk på over 200 ml. i døgnet.

Et overskud vil sige, at ens eget barn selvfølgelig ikke må mangle mælken, så de 200 ml. er udover den mængde, barnet spiser under amningen. Nogle kvinder producerer rigtig meget ekstra mælk, men selvom man ikke gør, kan langt de fleste dog hurtigt få et overskud af mælk, hvis de ammer hyppigt og pumper ved siden af. Dette skyldes, at kroppen automatisk regulerer produktionen efter efterspørgslen – dvs. jo mere du ammer og pumper, jo mere mælk producerer du!

 

Tips til at udpumpe meget mælk hurtigt og effektivt

Da jeg donerede med Aston, var jeg kommet sent i gang, så min produktion havde allerede tilpasset sig hende. Derfor krævede det en stor indsats at få et overskud. Efter fødslen af Anakin gik jeg i gang med at pumpe så snart mælken løb til, så denne gang har jeg et kæmpe overskud af mælk.

Det er min erfaring, at det går nemmest, hvis man pumper samtidig med at man ammer barnet. Dette fordi nedløbsrefleksen i så fald hjælper med at få mælken til at løbe. Pumpen stimulerer ikke brystet på samme måde som barnet, hvorfor det kan være svært at pumpe meget ud ellers. Personligt kan jeg umuligt pumpe mere end 20 ml. ud, hvis ikke jeg ammer samtidig og nedløbsrefleksen derfor går i gang. Når først den går i gang, udpumper jeg som regel mellem 100 og 200 ml. pr. gang uden problemer. Der er dog stor forskel på pumperne, og jeg har prøvet pumper, hvor jeg næsten ikke kunne pumpe ud, på trods af mit store overskud. Så hvis det er svært, kan jeg anbefale at skifte pumpe. Selv bruger jeg en manuel pumpe fra Avent, som jeg har lånt af en veninde.

 

Får man noget for det?

Ja, man får faktisk penge for det. Man får lidt under 200 kr. skattefrit per liter, og pengene sættes ind på NemKonto, efterhånden som mælken bliver brugt. Det skal dog siges, at med mindre man har en stor overproduktion, kan det godt tage tid og være hårdt arbejde at udpumpe en liter, så man skal nok ikke gøre det for pengenes skyld.

 

Mine tanker omkring donering af modermælk

Personligt synes jeg, at langt de fleste kvinder burde donere deres modermælk. Det være sagt – jeg er klar over, at nogle kvinder døjer med efterfødselsreaktioner, har mange børn, tandemammer, får nødvendig medicin eller blot er overvældede i tiden efter fødslen, så det er selvfølgelig ikke alle, som har overskuddet til at hjælpe andre – og det er forståeligt! Men det er min oplevelse, at mange kvinder ville ønske, at de havde vidst, at man kunne donere sin mælk, og at sundhedsplejerskerne og jordemødrene er dårlige til at infomere om muligheden.

Hvis de kvinder der rent faktisk kunne donere mælk gjorde det, ville der være rigeligt mælk til alle de for tidligt fødte, syge og svage børn, og der ville endda være nok mælk til børn af kvinder, der af forskellige årsager ikke er i stand til at amme, alligevel ville kunne få modermælk. (Dette selvfølgelig kun hvis vi som samfund blev bedre til at støtte op om amning med rådgivning og vejledning, så langt flere kvinder ammede deres børn – læs mere her).

På den måde kunne vi helt droppe brugen af modermælkserstatning, og i stedet give børn den bedste og mest naturlige start på livet!

Aston - 1 dag gammel
Aston – 1 dag gammel, får supplerende donormælk i sonde, mens hun bliver ammet.

Læs mere om donering af modermælk og find kontaktoplysninger på hhv. Kvindemælkscentralen, Mælkekøkkenet og private donormuligheder her:

 

– Hvidovre Hospital – Kvindemælkscentralen 

– Aarhus Universitetshospital – Mælkekøkkenet

– Private donornetværk

 

 

Følg mig på facebook og Instagram og få inspiration til en sund, bæredygtig og naturlig livsstil.

 


1 thought on “Doner modermælk”

  • 1
    A.H.P. on May 30, 2017 Reply

    Så fint skrevet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *