Hjemmelavet deodorant

Hjemmelavet deodorant

Afhængig af hvor meget du har fulgt med i debatten omkring deodoranter og antiperspiranter, ved du måske, at det er næsten umuligt at finde en deodorant uden aluminium, og at aluminium er skadeligt for kroppen. Og selv hvis det lykkes dig at opstøve en uden, er der med garanti alligevel min. 10 andre kunstige tilsætningsstoffer i den. Det er selvfølgelig unødvendigt.

Følgende opskrift på hjemmelavet deodorant er meget udbredt, indeholder kun to ingredienser, og er min absolutte favorit!

 

Opskrift på hjemmelavet deodorant:
– 3 spsk. økologisk kokosolie
– 1 spsk. natron

 

Anvisning:

Bland de to ingredienser i en krukke, som du kan have stående på badeværelset.
Vask grundigt under armene og påfør ca. en ærts størrelse af blandingen på fugtig hud og lufttør. Sørg for den er godt blandet, så der både kommer kokosolie og natron på huden. Kokosolien virker antibakteriel og afgiver en svag duft, og natron modvirker dårlig lugt.

Hvis du er vant til antiperspiranter, vil du lige skulle vænne dig til, at hjemmelavet deodorant ikke hæmmer svedproduktionen. Men lav lidt research omkring disse – det er virkelig skidt at hæmme kroppens naturlige svedproduktion. Kroppen har behov for at kunne svede for at kunne udskille affaldsstoffer og regulere kropstemperaturen, men derfor behøver du jo ikke lugte når den gør!

 

Tip! Hvis du begynder at lugte i løbet af dagen, kan du med fordel have en lille sprayflaske med økologisk æblecidereddike med i tasken eller stående på badeværelset. Hvis du eller dit tøj lugter, kan du sprøjte med eddiken, da den virker antibakteriel og fjerner lugten.

 

Følg mig på facebook og Instagram og få inspiration til en sund, bæredygtig og naturlig livsstil.


17 thoughts on “Hjemmelavet deodorant”

 • 1
  Anne Holm on August 13, 2016 Reply

  Hvordan skal konsistensen være ved denne deo?
  Jeg oplever at den ‘smelter’ når den står på badeværelset, og bliver helt tynd:(
  Jeg har før lavet en deo med kokusolie, bagepulver, sheasmør og arrowrote pulver som skulle smeltes i et vandbad, for derefter at blive frosset ned i fryseren – derefter holdt den sig som en fast masse. Desværre slog jeg ud af bagepulveret..
  Jeg ønsker allermest en deo der kunne afholde mig fra at svede, men som du rigtig nok skriver, så er det jo sundt at svede!

  • 2
   NeoHippie on August 13, 2016 Reply

   Konsistensen afhænger af temperaturen i rummet, da kokosolie smelter mellem 20-28 grader. Så på varme sommerdage (eller på varme badeværelser, fx efter et meget varmt bad) er den gerne flydende. Den virker dog præcis ligeså godt, du skal bare røre lidt rundt, så du får både natron og kokosolie op. Personligt rører jeg bare rundt med fingeren, når den er flydende, og bruger det, der er på fingeren bagefter 🙂

   Hvis du gerne vil have den fast, kan du bare sætte den i køleskabet.

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 3
  Signe on August 29, 2016 Reply

  Hej Calina,
  Jeg er vild med dit tip! Lige pt bruger jeg ikke deo, men oplever selvfølgelig så at jeg sommetider lugter. Og endnu værre at mit tøj, thirts især, lugter. Før har jeg reddet problemet med at klippe ærmerne af dem. Men jeg vil helt klart prøve det med æblecidereddike. Spørgsmålet er bare. Hvor køber man en spray der er rimelig ZW-venlig? Altså uden plastik? Mvh Signe

  • 4
   NeoHippie on August 31, 2016 Reply

   Hej Signe.

   Jeg fandt engang en sprayflaske af metal, dog med plastiklåg. Den var dog ret stor, og ikke ligefrem en man medbringer i tasken i hvert fald.

   Mit bedste bud vil derfor være at finde en lille brugt en i plastik – evt. spørge familie eller venner, om der er nogle af dem, som bruger hårprodukter eller lignende i sprayflasker, hvor du må få emballagen. Så skal deres plastikflaske ikke smides ud, men kan genanvendes af dig – hvilket er det mest bæredygtige (y)

   Mvh. Calina/NeoHippie

   • 5
    Signe on September 1, 2016 Reply

    Et andet spørgsmål. 🙂 Hvor finder man natron? Jeg kender kun natron i plastikbeholdere. 🙂

    • 6
     NeoHippie on September 1, 2016 Reply

     Jeg tror desværre ikke, at man kan købe natron emballagefrit – jeg har i hvert fald ikke kunne finde det nogle steder.

     Men sammenlignet med den emballage i købedeodoranter, holder en bøtte natron betydeligt længere og der går derfor i det mindste mindre emballage til 🙂

 • 7
  Signe on September 4, 2016 Reply

  Mange tusinde tak for dine svar, Calina. 🙂

 • 8
  Katrine on November 12, 2016 Reply

  Hej Calina,
  for det første vil jeg bare sige tusind tak for alle de gode råd! De har gjort mit grønne liv endnu grønnere.
  Denne deo var et vidundermiddel de første par måneder, men jeg får nu rigtig voldsom eksem på grund at natron (lige meget hvor lille mængden end er). Har du tilfældigvis hørt om eller eksperimenteret med andre hjemmelavede deodoranter der ikke indeholder natron?
  Med varme hilsner, Katrine

  • 9
   NeoHippie on November 12, 2016 Reply

   Hej Katrine.

   Jeg er glad for, at du kan bruge bloggen 🙂

   Hmm, det har jeg aldrig selv oplevet eller hørt om før faktisk – kun hvis folk er kommet til at bruge bagepulver i stedet for natron?

   Men alternativt ved jeg, at nogle bruger ren citronsaft – altså smører en skive citron under armene. Jeg har hørt godt om det, men har aldrig selv prøvet det. Afhængig af hvor meget du sveder, kan du også forsøge med ren kokosolie. Det er mindre effektivt, men mere end ingenting 🙂

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 10
  Hanne Hagen Møllenberg Olsen on May 2, 2017 Reply

  Jeg bruger krystaldeo fra Biosol. Det fungerer rigtig godt. Uden svedlugt. Og nu bruger jeg kokosolie og natron som tandpasta i forvejen, så det vil være et godt alternativ til krystallen. Jeg skal også på jagt efter en lille sprayflaske. 😀

  • 11
   NeoHippie on May 3, 2017 Reply

   Ellers kan jeg faktisk anbefale dig en citronskive – det er jeg selv begyndt på siden. Jeg bruger ca. 1 citron om ugen, og skærer en tynd skive af om dagen og smører med. Det fungerer perfekt (y)

 • 12
  Amanda on September 20, 2017 Reply

  Hej Calina
  Jeg er utroligt begejstret for din blog og den har virkelig hjulpet mig de skridt videre jeg havde brug for. Dog er jeg lidt i tvivl omkring netop deodorant. Jeg bruger pt. en ren crystal, som jo er et naturprodukt og indeholder ammonium alum. Der er meget der tyder på at netop denne ikke trænger ind i huden på samme måde som de andre aluminium salte der typisk bruges i deodoranter, fordi ammonium alum har en langt større molekylmasse, hvilket er alt for stort til at blive optaget gennem huden. I stedet for at danne en gel, der forhindrer sveddannelsen, ligger Ammonium alum på hudens overflade. Er det noget du har stødt på eller kender mere til end jeg?

  • 13
   NeoHippie on September 20, 2017 Reply

   Jeg er glad for, at du kan bruge den <3

   Nej, jeg kender desværre ikke til den type.
   Jeg er dog selv skiftet til ren citron i stedet for denne opskrift - jeg skærer blot en skive citron af og tørrer i armhulen efter vask. Det fungerer perfekt (y)

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 14
  Mette on November 30, 2017 Reply

  Skrev du ikke på et tidspunkt noget om en citronskive, som deo?
  Hvis ja, bruger du så skiven mere end en gang?
  Ellers er det jo dyrt, da en hel citron jo koster 4-5 kroner.

  Mvh. Mette

  • 15
   NeoHippie on December 5, 2017 Reply

   Jo, det gør jeg nu.

   Jeg bruger ikke skiven mere end en gang, men plejer at kunne skære skiverne så tynde at en citron holder en uge (og plejer at finde dem til 3 kroner). Så bruger ca. 12 kroner om måneden på deodorant – det synes jeg personligt er en ok pris 🙂

 • 16
  Camilla on December 18, 2017 Reply

  Hej Calina
  Tak for en inspirerende blog som igen og igen hjælper mig mod en mere bæredygtig livsstil. Jeg har længe brugt netop denne opskrift på hjemmelavede deo, som jeg har været virkelig glad for. Dog er jeg begyndt at få røde knopper af den. Derfor har jeg prøvet citron istedet for, men synes ikke den virker som den skal. Synes jeg lugter af sved. Er lidt frustreret – vil bare ikke tilbage til købe deo – slet ikke nu hvor jeg er gravid. Kender du evt. andre opskrifter på hjemmelavet deo?

  • 17
   NeoHippie on January 14, 2018 Reply

   Hej Camilla.

   Jeg er glad for at høre, at du har kunne bruge den.

   Nej, jeg kender desværre ikke andre opskrifter end disse to. Du kan evt. prøve at finde nogle uden aluminium som alternativ? TÆNK har fx lavet en test, hvor de lister forskellige, primært økologiske, deodoranter uden aluminium her:

   https://kemi.taenk.dk/bliv-groennere/test-kemi-i-deodoranter

   Mvh. Calina/NeoHippie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *