Opskrift på hjemmelavet kakaomælk

Opskrift på hjemmelavet kakaomælk

Der findes rigtig mange lækre opskrifter på sund og hjemmelavet kakaomælk rundt omkring, men jeg ville gerne lave en opskrift, som både var nem, billig, børnevenlig og hvor ingredienserne altid var let tilgængelige. Derfor er denne opskrift udelukkende lavet på tørre råvarer, du altid kan have på lager. Ingen friske frugter og ingen specialprodukter.

Jeg har både foreslået at bruge hirse og havregryn – dette fordi havregryn er billigst og det de fleste har i hjemmet – og så har det en meget neutral smag. Havregryn er til gengæld sværere at optage mineralerne fra end hirse og kan indeholde gluten, hvilket mange mennesker forsøger at undgå. Hirse derimod er glutenfrit og nemmere at optage mineraler (som fx jern) fra, men er lidt dyrere og har en lidt anden smag.

Kakaomælken på hirse smager derfor også rigtig lækkert – men lidt mere “nordisk” og rustik, som Benjamin sagde og den kan blive lidt grynet, modsat havremælken, som bliver helt glat. Hvis du ikke før har brugt hirse, kan jeg fortælle, at det faktisk kan købes i alle større supermarkeder, er rimelig billigt, super sundt og minder rigtig meget om havregryn. Det kan også bruges i fx boller, brød eller veggedeller, så kan anbefale altid at have det i huset!

Begge udgaver smager lidt sundt – de er selvfølgelig ikke så søde som almindelig kakaomælk, da de er uden tilsat sukker. De er dog stadig lækre og særligt havremælken er lidt cocio-agtig i konsistensen. Og Aston og de andre børn i vores forældregruppe drak dem gladeligt!

 

Hjemmelavet kakaomælk

 

Det skal du bruge til 1 liter:

 

Råvarer:

– 2 dl. økologiske havre- ELLER hirsegryn

– 15 økologiske tørrede dadler uden sten (flere for ekstra sødme)

– 5-6 tsk. økologisk ren kakaopulver, uden sukker

– 1 liter koldt vand (10 dl).

– 1/2 – 1 tsk. salt

 

Udstyr:

– 1 blender

– 1 si/sigte

– 1 skål

– 1 lukket flaske til opbevaring af kakaomælken

 

Sådan gør du:

1. Læg grynene i blød i 5 dl. vand sammen med dadlerne. Lad stå i min. 20 minutter – gerne flere timer eller natten over.

2. Blend derefter de iblødsatte gryn sammen med vandet de har stået i og dadlerne i 1-2 minutter. Jo længere du blender, jo mere næring får du med i kakaomælken, da stykkerne bliver mindre og dermed ikke siet fra undervejs.

3. Hæld væsken gennem sien og ned i en skål. For at undgå madspild og få al næringen med, kan du evt. bruge gryn- og daddelresterne i sien i fx boller. Men det skal ikke bruges i mælken.

4. Skyld blenderen og sien for eventuelle daddel- eller grynrester og hæld igen væsken gennem sien – denne gang tilbage i blenderen.

5. Blend væsken sammen med de resterende 5 dl. vand, salt og kakaopulver i 15-30 sekunder.

6. Hæld mælken på flaske og opbevar på køl. Smager bedst kold og omrystes grundigt før brug, da grynresterne falder ned i bunden efter lidt tid. Skal drikkes i løbet af et par dage.

 

hjemmelavet kakaomælk

Hjemmelavet kakaomælk

Følg mig på facebook og Instagram for inspiration til en sund, naturlig og bæredygtig livsstil.


4 thoughts on “Opskrift på hjemmelavet kakaomælk”

  • 1
    Maria on October 28, 2016 Reply

    Har du brugt rå kakaopulver eller sådan noget bagekakao?? 😊

    • 2
      NeoHippie on October 29, 2016 Reply

      Jeg har bare brugt bagekakao fra änglamark, men du kan også sagtens bruge Raw-pulver, dog med en lidt anden smag 🙂

  • 3
    Sanne on May 17, 2017 Reply

    Lækker cacao. Ved du om hirse har mere fystase og kan hjælpe havregrynene af med fytinen? Jeg tænker bare, om fx en skefuld hirse sammen med havregrynene natten over ville hjælpe optag af alt det gode i havregrynene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *