Køb økologisk

Køb økologisk

Som nogle måske har bemærket, er alle mine opskrifter og forslag økologiske. 

Nogle har måske også læst opskrifterne og tænkt: “Ja ja, det er fint, men nu har jeg lige almindeligt mel” eller “Ja, men cashewnødder er dyre, og min lokale grønthandler sælger dem meget billigere”. Og ja – man kan selvfølgelig vælge at ignorere min opfordring til at købe økologisk, da smagen i madopskrifterne langt hen ad vejen vil være den samme. Men smag er ikke alt, og som neohippie har jeg en livsfilosofi, der indebærer, at mine opskrifter og forslag alle er veganske, bæredygtige og naturlige. Og det indebærer altså også, at de skal være økologiske.

 

Hvad betyder økologi?

Før i tiden vidste jeg ikke meget om økologi. Jeg anså økologi for at være et tilvalg. Jeg fik noget ekstra for de ekstra penge. Jeg fik økologi med. Så en økologisk gulerod indeholdte både gulerod og økologi. Hvis jeg ikke købte økologisk, fik jeg selvfølgelig ikke lige det med, men jeg fik da stadig bare gulerod.

I virkeligheden er det jo omvendt. Økologisk mad er blot mad. Ikke-økologisk mad er mad, der er tilsat sprøjtegifte, e-numre, konserveringsmidler, kunstige sødestoffer osv. Det vidste jeg jo egentlig nok også godt. Men markedsføringen af ikke-økologiske varer som normale, og økologiske som noget særligt, snyder mange til at tænke, at der er almindelig mad og så er der økologisk mad. Men ville du stadig købe gulerødderne, hvis de var markedsført som pesticidsprøjtede gulerødder og lå ved siden af nogle, som blot hed gulerødder? Jeg ville ikke.

Derfor undersøgte jeg det nærmere. Hvad betyder økologi egentlig? Grundtanken bag økologi er, at produktionen skal foregå på den måde, der tager størst muligt hensyn til miljøet. Det gøres ved at producere grøntsagerne/frugterne/kornet – hvad end vi snakker om – så naturligt som muligt. Det indebærer fx at økologisk mad ikke må indeholde sprøjtegifte, de fleste tilsætningsstoffer, kunstige farvestoffer, sødestoffer, aromastoffer, konserveringsmidler og det må ikke være gensplejset. Det kan være en jungle at undgå disse ting, men hvis man køber økologisk, undgår man det med sikkerhed og behøver ikke at tænke mere over det.

Mad med sprøjtegifte er desuden med til at forurene drikkevandet, skader dyrelivet og udrydder naturens planter og insekter. I økologisk landbrug undgår landmændene sprøjtegifte ved i stedet at skifte afgrøde ofte – også kaldet sædskifte. Dette forebygger skadedyr og plantesygdomme. Økologisk produktion foregår på naturens vilkår – uden manipulation i form af kunstgødning, sprøjtegifte, stråforkortere osv.

Det er det naturlige valg.

 

Hvad er konsekvenserne af ikke-økologisk mad?

Som beskrevet ovenstående har fx sprøjtegiftene en negativ effekt på miljøet – herunder naturen og grundvandet, og det var sådan set nok for mig. Men jeg var stadig nysgerrig.

Hvad har alle de tilsætningsstoffer og sprøjtemidler egentlig af sundhedsmæssige konsekvenser?

Det er der delte meninger om. Jeg har læst meget om det, og en ny stor undersøgelse viser, at økologisk frugt og grønt fx indeholder flere vitaminer, mineraler og antioxidanter end pesticidsprøjtet frugt og grønt. Nogle eksperter mener dog, at der ikke er den store forskel. Det får nogle til at påstå, at de er lige sunde. Men nu er der andet end vitaminindhold, der definerer sundhed.

Undersøgelser viser også, at sprøjtegiftene i maden fx kan føre til lavere intelligens hos børn. Dette var et mine selling points til Benjamin, der er medlem af Mensa, da jeg skulle overbevise ham om, at vi kun skulle købe økologisk fremover. Intelligens er ikke alt, men hverken Benjamin eller jeg vil bevidst gøre noget, der kan påvirke Astons udvikling negativt blot for at spare lidt penge. Derudover er der også nogle der mener, at sprøjtegiftene kan nedsætte sædkvaliteten hos mænd og svække immunforsvaret.

Men fakta er – der er ikke entydig dokumentation på området og vi kender ikke de langsigtede konsekvenser. Hvad vi med sikkerhed ved er, at det skader miljøet og det er ikke naturligt for hverken vores kroppe at indtage eller for vores jord at udsættes for.

 

 

Men økologi er jo så dyrt!

Ikke-økologisk mad er ofte billigere end økologisk mad – men med god grund. Det er et discountprodukt, dyrket på bekostning af miljøet og i strid med naturen. Så man betaler måske lidt færre penge, til gengæld betaler miljøet og kroppen prisen i stedet. Herhjemme har vi ikke mange penge, men vi køber 100% økologisk mad. Til gengæld sparer vi andre steder, og nogle af de penge vi sparer, går så til et højere mad- og husholdningsbudget.

 

Sådan får jeg råd til at købe 100% økologisk:

 

–  Jeg køber vaskenødder til tøjvask fremfor konventionelt vaskemiddel. Det er bedre for miljøet og vi sparer over 1000 kr. årligt.

– Jeg gør rent med naturlige og hjemmelavede alternativer til giftige og skrappe rengøringsmidler. Det sparer jeg et par hundrede kroner årligt på.

– Jeg køber ikke slet ikke konventionel shampoo, balsam, bodywash, makeup, cremer, hudplejeprodukter eller hårstylingsprodukter, men bruger i stedet rene, naturlige og hjemmelavede alternativer, hvilket virker ligeså godt, er sundere for mig selv og for miljøet og hvilket jeg årligt sparer flere tusinde kroner på.

– Vi bruger moderne stofbleer og bomuldsklude i stedet for engangsbleer- og vaskeklude til Aston. Det sparer vi ml. 3000 og 10.000 kr. på i en samlet bleperiode på 2-3 år. Plus at vi kan genbruge bleerne og vaskekludene, når vi får flere børn, så vi sparer over 10.000 kr. pr. barn vi får udover Aston. De moderne stofbleer er desuden bedre for miljøet og meget sundere for hende end de giftige engangsbleer.

– Vi har ingen barnevogn eller klapvogn. I stedet bruger vi slynger og cykelsæde, hvilket vi har sparet flere tusinde kroner på. Forskning viser desuden, at børn der bæres i slynge i stedet for at ligge i barnevogn, græder mindre, og at det styrker deres mentale udvikling. Derudover fremmer det mælkeproduktionen i forhold til amning.

– Vi upcycler, recycler og bytter tøj og ting i stedet for at købe nyt. Dvs. at vi stort set ikke har andre faste udgifter end til mad.

– Og så lever vi vegansk. Mange tror, at vegansk mad er virkelig dyrt. Det kan det sikkert være, men det kan også gøres betydeligt billigere end en diæt indeholdende animalske produkter – hvis man vil. Kød, æg og mælk er dyrt – specielt økologisk, og det er heldigvis unødvendigt.

 

Jeg har ikke tal på præcis hvor mange tusinde kroner, vi sparer årligt – men det er mange. Betydeligt flere end det ekstra det koster at købe økologisk, så selvom vi ikke har mange penge, har vi rigeligt råd til at forhøje vores madbudget og spise 100% økologisk.

Jeg ved godt, at det ikke er alle, der har lyst til at gøre alle ovenstående ting, og det behøver man da heller ikke. Men hvis man gerne vil prioritere økologi, men ikke synes, at man har råd til det – ja, så er der mange steder, man med fordel kan hente pengene fra.

 

Hvad gør jeg så, hvis supermarkedet ikke har det, jeg skal bruge i økologisk udgave?

Så køber jeg noget andet. Der er ingen der siger, at jeg SKAL lave noget med lige præcis kartofler i aften – det bestemmer jeg jo heldigvis selv. Så hvis de skulle have udsolgt af den økologiske udgave, planlægger jeg udenom. At købe den pesticidsprøjtede/gensplejsede/e-numrefyldte/unaturlige udgave er ikke en mulighed for mig. Jeg anser det simpelthen ikke for at være mad, når jeg køber ind, og jeg ønsker ikke at støtte den industri. Så hvis mit supermarked ikke har den økologiske vare jeg skal bruge, så må jeg lede et andet sted, købe noget andet eller vente til de har den.

 

Hvad så når jeg spiser ude?

Vi køber kun økologisk herhjemme, men det kan jeg jo ikke tvinge andre til at gøre. Nu kender jeg heldigvis mange som primært køber økologisk, men jeg kan ikke sørge for, at den mad der laves til mig og min familie er økologisk, når vi spiser ude. Og det har jeg valgt at leve med. Men hvis der er både/og, så vælger jeg det økologiske. Men jeg spiser ikke-økologisk mad hjemme hos folk, som ikke køber økologisk.

Jeg ved godt, at jeg ikke dør af at spise ikke-økologisk en gang i mellem. Det ved jeg faktisk godt. Men jeg er meget imod den ikke-økologiske industri, og jeg har ikke lyst til at støtte den. Men pesticider, genspejsning, e-numre, kunstige farvestoffer og sødemidler er desværre opfundet og rigtig mange mennesker støtter industrien der bruger dem, så det er så godt som umuligt at undgå helt. Men jeg ville aldrig købe det selv.

 

Hvad med økologi og dyrevelfærd?

Ja, hvorfor snakker jeg ikke mere om det? Fordi jeg ikke synes, at der er noget velfærd over det. Jeg købte engang økologisk kød, mælk og æg og troede, at det var godt for dyrene. Mange økologiske organisationer og forretninger markedsfører det jo sådan – som om dyrene boltrer sig i frihed og lever et naturligt liv. Men jeg undersøgte det nærmere, og jo mere jeg læste, jo mere forfærdet blev jeg. Kravene til økologisk dyrevelfærd er vage og giver nogle gange en anelse bedre forhold og mere plads til dyrene, men det er stadig forfærdelige forhold og meget lidt plads. Den industri ønsker jeg ikke at støtte, og bl.a. derfor stoppede jeg helt med at købe og spise animalske produkter.

 

Hvis du sidder og læser denne artikel og gør mere – eller andre ting, end jeg gør for at leve økologisk, må du meget gerne skrive en kommentar under artiklen og fortælle mig om din hverdag. Jeg vil altid gerne modtage inspiration og gøre det bedre.

 

Læs mere om økologi her:

 

Okologi.dk – Økologisk forbrugerinformation

Månebarnets blog:

– Kritik af køernes Økodag

Kritik af æggeindustrien – også den økologiske

icrofs.dk – Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer

Information.dk – Artikel i Information omkring den største undersøgelse omkring økologi og sundhed til dato. I artiklen interviewes ernæringseksperter og forskere om den nye undersøgelse. Hele den videnskabelige undersøgelse, udgivet i British Journal of Nutrition i 2014, kan desuden læses her.

 

Følg mig på facebook og Instagram, og få mere inspiration til en sund, bæredygtig og naturlig livsstil.

 


7 thoughts on “Køb økologisk”

 • 1
  Anne Münster on October 1, 2016 Reply

  Vedr. økologi, hvad tænker du om denne artikel? http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/forskningen-kan-ikke-bevise-okologi-er-sundt

  Jeg tænker måske, at kilderne kunne undersøges mere, men jeg er faktisk ofte i tvivl om økologi ikke blot er en illusion som vi bilder os ind er bedre?

  Tak for en super dejlig blog med mange spændende opskrifter og ideer. Tak. Venlig hilsen Anne

  • 2
   NeoHippie on October 5, 2016 Reply

   Dejligt at du kan bruge bloggen 🙂

   Jeg læser bestemt ikke artiklen, som om sundhedsfordelene ved økologi bare er en illusion? Det er dokumenteret, at der er flere vitaminer og mineraler i økologiske fødevarer, og alting tyder på at pesticider er skadelige. Det er fakta og det er dokumenteret – også i følge artiklen.

   At man så ikke som helhed kan konkludere, at økologi generelt giver bedre sundhed, skyldes jo så, at det er svært at måle på – for du kan leve nok så økologisk og samtidig drikke en masse alkohol og være mere usund. Eller du kan spise udelukkende pesticidsprøjtet mad og slet ikke drikke alkohol og dyrke masser af motion, og stadig være sundere end dem som gør. Det skyldes blot, at sundhed ikke kommer af én faktor, men af mange. Og derudover at sundhed defineres forskelligt fra person til person.

   At dyrke økologiske plantbaserede fødevarer er den naturlige måde at dyrke på, at jeg undlader derfor at købe mad med pesticidrester tilføjet. Dette både fordi det er unaturligt og fordi at pesticidrester efter alt at dømme er skadelige. Men at leve økologisk er blot en del af min samlede sunde livsstil, hvor jeg holder mig aktiv, spiser uforarbejdet og hverken ryger eller drikker. Jeg bilder mig ikke ind, at økologien alene holder mig sund 😉

   Mht. den animalske produktion, som artiklen primært fokuserer på, er jeg dog meget enig i dine overvejelser. Økologi er en illusion, som mange mennesker bilder sig selv ind er bedre. Kød, æg og mælk er ikke sundt og er altid skadeligt for miljøet – uanset om det er økologisk eller ej. Derfor spiser jeg det ikke.

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 3
  Louise on June 18, 2017 Reply

  Jeg er lige begyndt at læse med og er glad for din tankegang om en bæredygtig måde at leve på.
  Da jeg læste dette indlæg kom jeg til at tænke på, at du med fordel kan lytte til Årstidernes nyeste podcast om kompost. Her sættes den del af økologi, der jordforbedrer og giver noget tilbage til naturen, i fokus. Der er ret interessant ny forskning i podcasten.
  Det var bare et lille tip 😊 Jeg glæder mig til at følge med 😊

  • 4
   NeoHippie on June 19, 2017 Reply

   Tak for tip og jeg er glad for, du kan bruge det <3

   Jeg skal prøve at få den hørt - men hører så godt som aldrig podcast eller lignende med to små børn hjemme 😉

 • 5
  Superørn on December 4, 2017 Reply

  Hej NeoHippie,

  Tak for en inspirerende blog. Jeg har levet primært økologisk de sidste 5 år udfra et sundhedsperspektiv, men naturligvis også fordi jeg er vokset op med nyttehave, elsker naturen og vil passe på den. Din non-shopper tilgang tiltaler mig meget (især oven på endnu en sort fredag og nu midt i juleoverforbruget) og jeg har besluttet at tage din garderobe-minimalisme til mig, inden min barsel slutter om 6 mndr ca. Tak <3

  Ifht økologi er jeg nysgerrig på, hvilke tanker du har ifht økologi vs lokalt producerede konventionelle varer? Her tænker jeg på transport og miljøomkostninger den vej. Jeg går ud fra at du spiser efter sæson, men hvad ville du vælge hvis valgmulighederne var øko-blåbær fra Peru eller danske konventionelle? Det er et dilemma som optager mig meget og jeg vil altid gerne høre perspektiver derpå. Fortsat det gode arbejde – dejligt du deler ud af tips og ideer.

  Glædelig december til dig og din familie

  • 6
   NeoHippie on December 9, 2017 Reply

   Hej!

   Det er jeg glad for at høre <3

   Det er et interessant emne, og jeg er som regel med vilje fleksibel i hvad jeg køber, så jeg ikke behøver stå i et sådan dilemma, som du nævner.

   Mine tanker er nemlig følgende, baseret på den research jeg har lavet indtil nu: Den store synder med transport er flyrejser - så køber man frugt og grønt fra udlandet der er transporteret via fly, er det enormt miljøbelastende. Køber man det fra udlandet, hvor det til gengæld er transporteret via båd eller bil er miljøbelastningen ikke meget større, end var det dyrket lokalt - og er det endda i sæson i udlandet og ikke i Danmark er det klart at foretrække at købe det fra udlandet - såfremt det ikke er transporteret med fly.
   Desværre er det endnu ikke muligt at se på varen, hvordan den er transporteret - men en tommerfingerregel er, at korttidsholdbare frugter og grøntsager (som fx bær) er transporteret med fly og langtidsholdbare frugter og grøntsager (som fx bananer og kokosnødder) er transporteret med bil eller båd. Er frugterne og grøntsagerne fra Europa, er der også god sandsynlighed for, at de er transporteret med bil.

   Af den grund ville jeg ikke købe bær fra fx Peru - øko eller ej. Jeg køber til gengæld heller ikke konventionelle bær - uanset land. Dette både for at undgå giftstoffer, men i høj grad også fordi, at jeg ikke ønsker at støtte den unaturlige og miljøskadelige dyrkning, der foregår ved konventionelt landbrug. Jeg køber derfor som udgangspunkt ikke netop friske bær, hvis de ikke er i sæson i Danmark og økologiske - jeg fryser til gengæld gerne økologiske bær i sæson (gerne selvplukkede), så jeg har til vinteren, eller køber danske bær på frost, da disse plukkes og nedfryses, når de er i sæson.

   Så opsummeret - jeg køber som udgangspunkt ikke konventionelt og jeg køber ikke mad, der er transporteret med fly (hvis jeg ved det eller mistænker det - det er desværre ikke altid lige nemt at regne ud, så skal ikke kunne garantere, at den ikke smutter en sjælden gang 😉 ).
   Jeg køber helst i sæson og helst dansk - men ikke dansk udenfor sæson, da det fx er mere miljøbelastende at dyrke tomater udenfor sæson i Danmark, end at transportere fx tomater i sæson i Spanien til Danmark. Jeg forsøger at tilpasse de retter jeg laver, så jeg kan få de mest miljøvenlige råvarer og ikke står og "bliver nødt til" at købe noget, der er meget miljøbelastende.

   Jeg synes, at ovenstående er vigtigt og relevant - men i det store regnestykke: Spiser man en helt vegansk kost, er det samlet set langt mere miljøvenligt end hvis man også spiser animalske fødevarer. Også selvom man køber flytransporteret frugter og grøntsager udenfor sæson nogle gange. Så vil man gøre en rigtig forskel, bør man starte der - alt det andet er bare for os, der er ekstra ambitiøse 😉

   Håber du kunne bruge mit perspektiv <3

   Hav en dejlig december!

 • 7
  Superørn on January 3, 2018 Reply

  Tak fordi du ville dele dine tanker. En god blandning af at have både miljø og sundhed for øje. Veganerlivstilen har aldrig været mere tiltalende end nu…! Godt nytår 🙂

  Jeg havde tænkt jeg fik en mail, når/hvis du svarede, men det er ikke sket, så jeg ser først dit svar nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *