Minimalistisk og bæredygtig liste over babyudstyr

Minimalistisk og bæredygtig liste over babyudstyr

Jeg har længe været forundret over de babyudstyrslister, som fx babyforretninger laver. Inden jeg fødte min datter Aston i 2014, var jeg overbevist om, at mange af tingene ikke kunne være så nødvendige, som det ellers fremgik. Det måtte handle om mersalg fra en industri, som udnytter usikre forældre til overforbrug. I mange andre kulturer (og tidsaldre) findes alt dette babyudstyr slet ikke, så hvorfor skulle det være “nødvendigt” i vores? Jeg købte derfor max 1/5 af tingene – og det skulle vise sig, at jeg stadig havde købt alt for meget. Aston er nu over 2 år og jeg venter et barn mere til februar ’17. Jeg har haft mulighed for at lære af mine erfaringer og har opdaget hvilke ting, jeg sagtens kunne have klaret mig uden.

Jeg har derfor lavet en minimalistisk liste over det babyudstyr, som jeg ikke havde kunne klare mig uden. Og da jeg lever så bæredygtigt som muligt – i en verden, hvor “normen” desværre er alt andet end bæredygtig – har jeg også inkluderet, hvordan jeg har valgt udelukkende at bruge genanvendelige alternativer og genbrug. Jeg kunne dog sandsynligvis ikke blot skrive en liste med 6 punkter uden at få spørgsmål omkring alle de ting, som jeg ikke nævnte – som fx barnevogn, pusletaske og seng. Jeg har derfor valgt først at skrive min minimalistiske liste over babyudstyr og derefter tage udgangspunkt i den mest fremsøgte babyudstyrsliste på nettet og strege alt det ud, som jeg ikke har haft brug for, samt skrive lidt om hvorfor.

Folk er dog forskellige, og nogle vil sikkert købe flere ting, end vi har valgt. Derfor har jeg afslutningsvist linket til diverse steder, hvor man kan finde det babyudstyr, man nu måtte ønske i en brugt og/eller bæredygtig udgave.

 

Minimalistisk og bæredygtig liste over babyudstyr

1. Tøj

 • 7-10 bodystockings i str. 56 + 2-3 par bløde bukser i str. 56 eller 7-10 heldragter i str. 56 eller kombineret så i alt 7-10 sæt tøj.
 • 2-3 par almindelige sokker + 2 par varme, bløde sokker (1 par til fødder og 1 par til hænder)
 • 1 hue
 • 2 varme bluser til vinterbaby, str. 62
 • 1 blød og varm heldragt til udendørs brug til vinterbaby, str. 56 eller 62.

2. Moderne stofbleer + blepose + klude

 • 25 All-In-One moderne stofbleer
 • 1-2 vaskbare bleposer + 1-2 vaskbare rejsebleposer
 • Vaskbare klude til vask ved bleskift (klip dem ud af en slidt gammel t-shirt)

3. 10 gammeldags stofbleer/gylpeklude

4. Slynge + evt. slyngeovertøj

 • En fastvikle
 • Evt. en strækvikle til de første par måneder (ikke nødvendigt, men praktisk)
 • Evt. en slyngejakke eller slyngesweater eller slyngecover, så babyen ikke behøver at have overtøj på i slyngen.

5. Økologisk kokosolie mod rød numse

6. 2-3 amme-BH’er + ca. 7 sæt vaskbare ammeindlæg

 

liste over babyudstyr

 

Det var mit bud på en minimalistisk og bæredygtig liste over babyudstyr – på baggrund af mine egne erfaringer og behov. Her følger så den “klassiske” liste over babyudstyr – inspireret af en af de mest fremsøgte babyudstyrslister på nettet med over 100 forskellige “must-haves”. Under hvert punkt har jeg givet mine tanker omkring hvorfor/hvorfor ikke, jeg er enig med punkterne på listen.

 

 

Klassisk liste over babyudstyr

(med scratch-that-rettelser og kommentarer)

Amning og spisetid

Ammeindlæg engangs- eller 4-6 ammeindlæg uld

Jeg brugte ammeindlæg i starten med Aston, da mælken løb hele tiden, men stoppede med at bruge dem efter 3-6 måneder. Engangsammeindlæg er dog unødigt ressourcespild og indeholder plastik og superabsorbanter, som er miljø- og sundhedsskadelige. Ammeindlæg i uld og silke medfører desværre altid dyremishandling, hvorfor jeg ikke ønsker at støtte produktionen. Man kan sagtens finde vaskbare ammeindlæg i bæredygtige naturmaterialer som fx økologisk bomuld, hamp og bambus. De virker lige så godt, og de kan både findes fra nye (fx her) og brugte (fx her).

 

2-3 BH’er

Når jeg har brugt BH, har jeg brugt amme-BH’er, da de er lavet, så de er behagelige, kan åbnes ved amninger og så de ikke afklemmer mælkekirtlerne og giver brystbetændelse. Man kan fx købe økologiske amme-BH’er fra ny (fx her) eller finde nogle brugt, evt. fejlkøb, så de ikke er for slidte. Mange fejlvurderer deres BH-størrelse efter fødslen, så der er rig mulighed for at finde amme-BH’er “brugt” i god stand, fx på appen Reshopper eller i denne facebook-gruppe.

 

2-3 ammetoppe

Jeg har ammet i næsten alle de bluser, som jeg havde i forvejen. Jeg hev bare op i dem i stedet eller ned i dem, hvis de var mere løse eller nedringede. Det er kun enkelte kjoler, som jeg ikke har kunne amme i.

 

Ammepude

Jeg har faktisk en ammepude, men har stort set aldrig brugt den, da jeg fik bedre støtte ud af puder i sofaen eller sengen, som kunne proppes ind, hvor det lige passede bedst. Desuden har jeg ofte ammet stående, liggende eller i slynge i stedet.

 

Creme til sår på brystvorter

Jeg har heldigvis kunne forebygge sår og svamp på brystvorterne ved at læse godt op på amning og eventuelle komplikationer. Jeg kan anbefale bogen “Alt om amning” eller at læse på ammenet.dk omkring sår, revner og sutteteknik. Hvis man allerede har fået sår på brystvorterne, vil jeg anbefale at bruge økologisk sheasmør/sheabutter eller kokosolie i stedet. Det er renere og sundere for barnet (som skal sutte på brystvorten). Sheabutter virker som en fed salve og kokosolie mildt antibakterielt. Det kan købes i alle helsekostforretninger, fysisk og online.

 

6-10 savlesmække

Aston har aldrig savlet, så er glad for, at vi ikke havde været ude og købe en masse af dem på forhånd. Desuden får man dem kastet i nakken af venner, bekendte, på byttemarkeder og loppemarkeder, så man kan altid skaffe nogle senere, hvis man får behovet.

 

Sutteflasker

Jeg har ammet og har aldrig brugt sutteflaske. Læs evt. mit indlæg omkring amning her, lån/køb bogen “Alt om amning” eller gå på opdagelse på Ammenet.dk for at være godt forberedt på eventuelle udfordringer, der kan opstå i et ammeforløb. Vi har desuden fravalgt pasning i den alder, hvor Aston har været for lille til at spise nok fast føde imens, og planlægger at gøre det samme med fremtidige børn, så vil personligt aldrig få behov for en sutteflaske.

 

Sut

Aston har ikke brugt sut og det kommer vores kommende børn heller ikke til. Jeg har i stedet ammet hende, når hun har haft et suttebehov/været ked af det/utryg, da jeg mener, at det er mere naturligt og nærværende. Derudover stimulerer hyppige amninger både mælkeproduktionen og styrker tilknytningen mellem mor og barn. Eventuelle problemer i ammeforløbet (fx smerter), som ellers kan “nødvendiggøre” en sut kan heldigvis forebygges naturligt – læs evt. her.

 

Brystpumpe

Jeg brugte faktisk en lånt manuel brystpumpe i starten, da jeg donerede min overskydende modermælk til for tidligt fødte i de første par måneder – læs evt. mere om det her. Det planlægger jeg at gøre igen med næste barn, hvorfor en brystpumpe igen vil være praktisk. Jeg har dog aldrig brugt den til Aston, da hun ikke var væk fra mig så mange timer, at det var nødvendigt at pumpe ud, før hun var klar til at spise tilstrækkelig mængde fast føde i stedet i det tidsrum.

 

Små kopper til nedfrysning af mælk

Da jeg donerede modermælk, fik jeg udleveret beholdere til nedfrysning af hospitalet. Eftersom jeg aldrig har skulle pumpe og fryse mælk ellers, har det ikke været nødvendigt med beholdere til det formål.

 

Skråstol

Skråstol frarådes af fx Sundhedsstyrelsen, da den pacificerer barnet og hæmmer dets motoriske udvikling, så det har vi helt fravalgt. Aston har i stedet fx ligget på maven, siddet i slynge eller været i favnen.

 

 

Sommerbaby

Aston var en sommerbaby og mit kommende barn bliver en vinterbaby, så jeg har skulle forberede begge dele. Og mht. sommerbaby kan jeg fortælle, at min oplevelse er, at de almindelige anbefalinger giver ALT for meget tøj!

 

10 bodystockings eller 10 underbukser og 10 undertrøjer, både kort- og langærmet

Bodystockings er praktiske, og jeg har arvet alt for mange af venner og familie. Desuden var Aston primært hud-mod-hud det første stykke tid, så herhjemme indendørs havde hun aldrig tøj på. Hun lå på mig eller Benjamin og fik vores kropsvarme og med tæppe over sig. Jeg vil anbefale at skaffe dem i str. 56, da de fleste babyer er 50-56 når de kommer ud, og tøjet hellere skal være lidt for stort end for småt.

 

Bomuldstrøje/jakke

Da Aston var både sommer- og slyngebaby, brugte vi ikke overtøj til hende, da hun var helt lille. Vejret var varmt, og når hun sad i slyngen, fik hun kropsvarmen fra os. Jeg havde dog et slyngecover i stedet, som jeg kunne sætte udover slyngen, fx om aftenen, når det var køligt.

 

2-3 strømpebukser

Aston fik først strømpebukser på, da hun var over 1 år og fik kjole på. Vi har aldrig brugt det indenunder andet tøj, særligt ikke da hun var helt lille, da jeg syntes, at det mindskede hendes bevægelsesfrihed. Jeg vil hellere give hende varme bukser på.

 

1 tynd bomuldshue

Aston havde en tynd hue, som hun havde på, når hun sad i slyngen om aftenen eller på koldere dage hen af efteråret.

 

2-3 par sokker

Praktisk til udendørs brug, når der ikke er meget varmt eller hvis man har en baby, som let bliver kold. Aston har dog altid været meget varm, så vi har stort set aldrig brugt sokker indendørs. Til gengæld gav vi hende slet ikke sko på det første år, så har brugt varme sokker udendørs, når hun sad i slyngen og det var køligt.

 

4 natdragter

Vi praktiserer samsovning og hud-mod-hud og da natdragter umuliggør hud-mod-hud-kontakt, brugte Aston aldrig natdragter som nyfødt, særligt ikke da hun var sommerbaby og vejret var varmt i forvejen. Nu når hun er lidt større og når vejret er koldere, bruger vi blot noget af hendes blødeste hverdagstøj til natten.

 

6-8 heldragter

Heldragter og bodystockings har for os været det mest praktiske til en nyfødt, da man slipper for at barnet “skiller” midt på maven og man let kan komme til med bleskift. Dog vil jeg mene, at 6-8 er for mange, da hun også har brugt bodystockings + bukser og vi har vasket tøj et par gange om ugen. Jeg vil anbefale str. 56.

 

3-4 bluser

Bluser var for os overflødige i starten, da bodystocking og heldragter var tilstrækkeligt.

 

3-4 bukser

Vi brugte nogle gange bløde bukser sammen med bodystockings, da Aston var lille. Man kan dog også sagtens vælge kun at give heldragter på udendørs i stedet og bodystockings med bare ben indendørs for mere hud-mod-hud-kontakt.

 

Vinterbaby

10 bodystockings eller 10 underbukser og 10 undertrøjer, både kort- og langærmet

Som skrevet ovenfor (under sommerbaby) har vi fået mange bodystockings af venner og familie. Desuden havde vi primært Aston hud-mod-hud den første stykke tid, så herhjemme havde hun aldrig tøj på. Hun lå på mig eller Benjamin og fik vores kropsvarme og med tæppe over sig. Hun var dog sommerbaby, så såfremt man får en vinterbaby (som jeg selv gør om lidt) bliver tøj indendørs nok lidt oftere relevant.

 

2-3 par strømpebukser i uld

Bukser og heldragter varmer bedre og flere lag på den nyfødte bliver let ukomfortabelt og hæmmer bevægelse, hvorfor vi aldrig har brugt strømpebukser til Aston og heller ikke kommer til at gøre det med den næste. Ville dog heller ikke selv bruge uld uanset, da det kradser den sarte babyhud og desværre er forbundet med stor dyremishandling.

 

4 par sokker

Sokker er nok en god idé, da fødderne ofte bliver kolde, særligt om vinteren. Jeg har arvet nogle varme og bløde sokker som fx også kan komme udenpå en heldragt. Sokker bliver sjældent slidte i den størrelse, og særligt på byttemarkeder er der ofte flere poser med børnesokker i alle typer og størrelser i perfekt stand.

 

4 natdragter, gerne i uld

Vi bruger som udgangspunkt ikke nattøj, da vi praktiserer hud-mod-hud-kontakt. Dog kan nogle nætter blive særligt kolde, hvor vi bare bruger bodystockings eller heldragter i stedet. Deciderede natdragter er overflødige.

 

6-8 heldragter

Vi har været glade for heldragter som supplement til bodystockings, særligt om vinteren, hvor bare ben måske ikke så tit er hensigtsmæssigt. Man kan dog også sagtens vælge fx kun at have heldragter eller kun at have bodystockings + bløde bukser. Det er ikke nødvendigt med begge dele, det handler blot om præference.

 

3-4 bluser

Vi har arvet nogle bløde bluser, vi kan give på, hvis det er for koldt med blot heldragt eller bodystockings til den nye vinterbaby. Vi planlægger dog altid at holde barnet tæt i starten, hvorfor det vil få kropsvarme og sjældent behøve det.

 

3-4 bukser

Vi planlægger at bruge bodystockings, hvorfor bløde bukser udover nok er en god ide, særligt om vinteren.

 

1 tynd uldhue

Med baby i slynge planlægger vi at bruge hue udendørs til vinter. Uld er dog bestemt ikke nødvendigt eller i min optik etisk forsvarligt. Man kan sagtens bruge bæredygtige naturmaterialer som økologisk bomuld, hamp, bambus osv. i stedet. Næsten alle de forældre jeg kender, har helt fravalgt brug af uld til dem selv og deres børn, og det har ikke gjort nogen forskel.

 

Bomuldstrøje/jakke

En heldragt ala en flyverdragt eller anden dragt er tilstrækkeligt. Vi ser ingen grund til at købe dobbelt overtøj. Hvis det er en mindre kold dag, kan vi give mindre tøj på indenunder dragten.

 

Flyverdragt

Personligt synes jeg, at en flyverdragt til et meget lille barn er overkill og ukomfortabelt. En varm og blød heldragt er dog en god idé til en kold vinter. Da vi bærer børn i slynge i stedet for barnevogn, kommer vi dog også langt med selv at være pakket godt ind. Så behøver barnet ikke have særligt med overtøj på, men får vores kropsvarme og varmen fra vores overtøj. Det giver mere komfort til barnet.

 

Luffer/vanter

Eller sokker. Vi har ikke selv brugt vanter til Aston, før hun blev større. Vi brugte bløde sokker i stedet. De kan alligevel ikke bruge fingrene, så det er udelukkende for varmen – og der er en sok mere praktisk og nemmere at give på.

 

Pleje og pusle

Puslereol eller -kommode

Ikke nødvendigt. Vi har faktisk et bord til at pusle på, men har skiftet plads nogle gange og skifter også tit bare på sengen eller sofaen på en gammeldags stofble. Kender mange, som også klarer sig uden pusleplads og hvis man endelig vil have en pusleplads, kan man bruge en hvilken som helst flade, evt. med en hylde hængende over til fx bleer.

 

Puslepude

Vi har en puslepude, som er god, når vi skifter på bordet, da den gør fladen blød. Vi kunne dog lige så godt kun skifte på sengen, som er blød nok i sig selv.

 

Engangsbleer

Engangsbleer bliver aldrig bæredygtigt. De er miljøskadelige, sundhedsskadelige og proppet med skadelige kemikalier. Og så er de dyre! Der er mange mange penge at spare ved at skifte til moderne stofbleer, hvorfor vi skiftede så snart jeg opdagede, at de fandtes. Det er ligeså nemt, betydeligt sundere for barnet og bedre for miljøet. Læs mit indlæg omkring moderne stofbleer her.

 

Blespand og refill

Vi bruger stofbleer, og har derfor blot 2 vaskbare bleposer (og to vaskbare rejsebleposer). Læs mere i mit indlæg omkring stofbleer.

 

10-15 gammeldags stofbleer

Eftersom vi rent faktisk bruger stofbleer herhjemme, kalder vi dem gylpeklude – altså de der all-purpose stofstykker, som alle forældre bruger. De er super smarte, da vi bruger dem til at tørre alting op med (som alternativ til fx engangsvaskeklude, vådservietter, køkkenrulle og toiletpapir), til at tørre efter vask ved bleskift og altid har en med på farten. De kan dog med fordel købes brugt eller arves, da alle de giftige kemikalier så er vasket ud og de suger bedre.

 

Vådservietter/engangsvaskeklude

Jeg undgår næsten alt “engangs”, da jeg anser det for at være overforbrug og det er miljøskadeligt. Jeg bruger i stedet vaskbare klude i fx bomuld, hamp eller bambus og vasker dem sammen med moderne stofbleer. Så behøver vi ikke separate poser. Jeg købte nogle i starten, men har senere suppleret med blot at klippe firkanter ud af ødelagt tøj. Det virker præcis lige så godt.

 

Vaskefad

Har bare dedikeret en skål fra køkkenskabet til formålet.

 

Håndklæder og badeslag

Vi havde håndklæder i forvejen og vores babyer kan sagtens tørres med almindelige håndklæder. Ligesom de sagtens kan pakkes ind i almindelige håndklæder (uden hætte og ører) efter bad.

 

Badestol, babybadekar og evt. badekarstativ

Vi har et babybadekar, men bruger det aldrig. Vi kan sagtens klare os med en balje, bad i håndvasken eller ved bare at tage barnet med, når vi selv går i bad.

 

Badelegetøj

Aston har ikke gidet lege med legetøj i badet, før hun var ret gammel – som i over et år. Og da brugte vi bare noget af det, vi havde i forvejen, som godt kunne tåle vand. Fx gryder til at lave legemad.

 

Tættekam og børste

Det ved jeg ikke engang, hvad jeg skulle bruge til? Aston havde ikke nok hår til det behøves blive børstet, da hun kom ud og selv nu hvor hun har hår langt ned af ryggen, reder jeg stort set aldrig hendes hår. Og når jeg gør, bruger jeg min egen børste. Den virker fint.

 

Zinksalve til røde numser

Jeg vil ikke smøre Aston med cremer eller salver for rød numse – eller for den sags skyld medicinske cremer mod fx svamp. Jeg bruger i stedet blot brugt kokosolie og/eller ren sheasmør forebyggende mod røde numser (da det at pakke numsen ind i ble udgør en risiko for huden) og haft hende blefri så meget som muligt. Læs evt. mit indlæg omkring forebyggelse af rød babynumse her.

 

Sengetid

Vugge eller tremmeseng

Vi har fra starten valgt at samsove, da det øger mælkeproduktionen, muliggør søvn under natamning og giver barnet tryghed og nærhed. Det planlægger vi at gøre med alle børnene, indtil de er gamle nok til selv at bede om at sove i egen seng og har derfor ikke behov for seng/vugge de første mange år. Læs mit indlæg omkring samsovning her. Man kan i øvrigt også lave sin egen slyngevugge ud af et lagen, hvor barnet fx kan sove lur, hvis det ikke sover i slynge. Se en guide til det her.

 

Madras

Som skrevet ovenfor, samsover vi og har derfor ikke haft behov for sengeudstyr.

 

Sengerand og himmel

Sengerand er kun nødvendig, hvis man har tremmeseng, hvilket vi har fravalgt – læs ovenfor. Sengehimmel ved jeg ikke engang hvad er?

 

3 sæt babysengetøj

Vi har faktisk en babydyne, som vi aldrig har brugt. Aston har sovet under min dyne, da vi har sovet gennem natamningerne, hvor vi jo har ligget helt tæt. Hvis man har en babydyne, er det dog sikkert smart med 2-3 sæt sengetøj, da de let kan tisse igennem.

 

Lagner til lift, barnevogn, vugge og tremmeseng

Vi har hverken brugt lift, barnevogn, vugge eller tremmeseng, men slynger og samsovning i stedet. Derfor har lagner ikke været nødvendigt.

 

Lagenunderlag til vugge, seng og barnevogn

Har vi faktisk aldrig brugt – men selvom man samsover, kan man måske godt bruge et tisseunderlag til under lagnet, hvor baby ligger, hvis man ikke vil risikere tis på madrassen.

 

1 uldtæppe til vinterbaby

Jeg anser ikke uld for at være nødvendigt eller etisk forsvarligt, selvom mange andre tilsyneladende gør. Vi har klaret os fint med de tæpper, vi allerede havde af fx bomuld.

 

Dyne-/pudesæt

Som skrevet ovenfor, havde vi faktisk en babydyne, som vi aldrig har brugt, eftersom vi har samsovet. Pude frarådes dog til babyer, og Aston bruger det stadig ikke nu, hvor hun er over 2.

 

Lammeskind og shampoo til at vaske lammeskind

Vi har klaret os fint med bomuldstæpper og dyne. Jeg mener personligt ikke, at jeg etisk ville kunne forsvare at bruge pels, dun, fjer, skind eller lignende fra andre levende væsners hud, når andre, mere bæredygtige, plantebaserede naturmaterialer som fx økologisk bomuld, hamp eller bambus virker fint.

 

Sovebamse

Aston har fået nogle bamser, da hun blev født – men har aldrig brugt dem til at sove med. Alle babyer får bamser i barselsgave, så vi har ikke set nogen grund til at købe den slags.

 

Uro med stille musik

Har aldrig været nødvendigt for os. Vi har selv sunget for hende, hvis vi har ville lulle hende i søvn. Det er mere nærværende, synes vi.

 

Babyalarm

Har vi aldrig brugt, da Aston enten sover i slynge hos mig, i min favn eller i vores seng – og vores lejlighed er så lille, at vi kan høre hende, hvis hun vågner. Hvis man gerne vil putte barnet langt væk fra hvor man sidder, er det dog sikkert smart. Dog skal man være opmærksom på, at man ikke kan regne med, at en babyalarm virker – har oplevet mange, hvis babyalarm var gået ud og barnet havde skreget længe. Så personligt ville jeg altid have barnet i en afstand, hvor jeg kunne høre det uden en alarm.

 

På gåtur

Barnevogn

Vi har aldrig brugt barne- eller klapvogn, men har brugt slynger i stedet. Læs om hvorfor og hvordan i mit indlæg omkring slynger her.

 

Madras, babydyne og plaid

Som skrevet ovenfor, har disse ting ikke været nødvendigt, da vi har brugt slynge i stedet for barnevogn. Men selv hvis man bruger barnevogn – både plaid, lammeskind, uldtæppe, sovepose, kørepose og dyne til baby? Seriøst?

 

Insektnet og regnslag

Kun nødvendigt, hvis man vælger at bruge barnevogn, hvilket vi har fravalgt.

 

Solskærm til vogne (hvis det ikke er indbygget)

Se ovenstående.

 

Barnevognssele

Se ovenstående.

 

Lammeskind til vogn (evt. vinter)

Se ovenstående. Jeg mener personligt ikke, at jeg etisk ville kunne forsvare at bruge pels, dun, fjer, skind eller lignende fra andre levende væsners hud, når andre, mere bæredygtige, plantebaserede naturmaterialer som fx økologisk bomuld, hamp eller bambus virker fint.

 

Sovepose

Som skrevet har vi fravalgt barnevogn og derfor har alt den slags udstyr været unødvendigt. Som dedikeret slyngemor kan man dog med fordel investere i noget varmt slyngeegnet tøj i stedet – fx en slyngesweater/jakke (dvs. en jakke eller trøje med plads til barn i slynge) eller et slyngecover til at sætte undenpå slyngen for ekstra varme. Barnet får en masse kropsvarme ved slyngebæring, men på denne måde, behøver barnet ikke at have overtøj på og får bedre bevægelsesfrihed og mere komfort.

 

Barnevognskæde

Hvad er det? Sådan en pyntekæde? Jeg forestiller mig ikke, at den er nødvendig – selv hvis man bruger barnevogn.

 

Pusletaske

Vi har bare brugt en almindelig rygsæk, som vi havde i forvejen.

 

Kopholder

Har fravalgt barnevogn, men har altid anset dette for at være en overflodsgadget. Desuden har samtlige barnevognsmødre jeg kender fået stjålet deres kopholder.

 

Indkøbsnet eller styrtaske

Er ikke så kendt i barnevognsverden, så skal ikke kunne sige, hvad dette skal gøre godt for. Er der ikke en kurv under sådan nogle? Uanset hvad – som slyngemor har jeg haft mine varer i en rygsæk eller i en stofpose, som jeg gjorde før. Bæres barnet rigtigt, kan man ikke mærke, at man har det på, og derfor behøver man ikke ændre sine indkøbs- eller bærevaner.

 

Vådservietter

Engangsprodukter som fx vådservietter er ikke bæredygtigt. Vi har vaskbare bomuldsklude eller gammeldags stofbleer med i stedet, og desuden har jeg altid en vandflaske i tasken, hvis vi er steder, hvor der ikke er adgang til vand, så jeg kan hurtigt gøre kludene fugtige ved behov.

 

På farten

Autostol

Jeg har streget denne, da vi ikke bruger bil og derfor ikke har haft behov for det. Kører man i bil, er det dog nødvendigt for sikkerheden.

 

Sove- eller kørepose

Som skrevet ovenfor er jeg slyngemor og har altid haft Aston på mig, indtil hun kunne gå selv. Derfor er jeg ikke så kendt i “lægge-barnet”fra-sig”-udstyr. Måske det er smart med en sovepose?

 

Solskærme til bilens vindue

Ikke relevant, da vi ikke kører bil. Men hvis man kører langt med barnet i bil på en solskindsdag, er det sikkert smart.

 

Flaskevarmer til bilen

Jeg har valgt at amme, hvorfor flaskeudstyr aldrig har været nødvendigt. Man kan forberede sig på et vellykket ammeforløb allerede inden fødslen og få hjælp døgnet rundt af kvalificerede ammerådgivere hos forening Forældre og Fødsel, hvis man begynder at opleve problemer med amningen. Læs mit indlæg omkring amning her.

 

Babyspejl

Hvad er det? Seriøst?

 

Blød lille bamse eller legetøj

Mon ikke man har fået det på et tidspunkt? Man behøver uanset hvad ikke købe separat til “på farten”. Desuden har Aston altid foretrukket at lege med fx min halskæde, en ske eller andet i nærheden fremfor legetøj.

 

Praktisk og let klapvogn 

Vi har fravalgt barne- og klapvogn. Læs hvorfor og hvordan her.

 

Bæresele

Vi valgte så slynge i stedet, da det er bedre for ryggen og for barnet. Men konceptet er det samme! Hvis man vælger at bruge bæresele i stedet for slynge, skal man dog være opmærksom på, at flere mærker er ergonomisk forkerte for barnet, at barnet ikke må sidde med ansigtet udaf (grundet skade på barnets hofter og stress) og at man bliver betydeligt mere træt i ryggen af seler end af slynger, da slynger fordeler vægten bedre. Så hvis du har prøvet bæresele og synes, at det var for tungt, bør du give slyngen en chance i stedet. Læs mit indlæg omkring slynger her. 

liste over babyudstyr
Okay, jeg googlede det. Dette er et babyspejl. Nej, det er ikke nødvendigt.

 

Det var mine kommentarer og erfaringer i forhold til en af de populære babyudstyrlister. Jeg ved dog, at nogle sikkert vil købe mere udstyr eller have behov for lidt flere ting, hvorfor der her følger en liste over steder, hvor man kan finde ALT babyudstyr i en brugt og bæredygtig udgave:

 

 

Her kan du fx købe/finde bæredygtigt og brugt babyudstyr:

Byttemarkeder – På byttemarkeder kan du komme af med brugte ting, du ikke længere bruger og bytte det til andres brugte ting. Alt ligger på borde, og der er altid 1-3 borde med børnetøj og legetøj. Se hvor der afholdes byttemarkeder rundt omkring i Danmark ved at følge facebook-siden i linket.

Loppemarkeder – På denne facebook-side kan du se, hvor der afholdes loppemarkeder og hvornår rundt omkring i Danmark.

Facebookgrupper, fx

Bytte- og genbrugs-app’s, fx

Abonnement på brugt børnetøj, fx

Venner og familie – Det nemmeste er sandsynligvis bare at spørge i dit netværk. Næsten alle med børn har udstyr og tøj på loftet, som man kan få, købe eller låne.

Ikke-genbrugsbutikker med fokus på børn og bæredygtighed, fx

 

Byttemarked
Byttemarked

Følg mig på facebook og Instagram for inspiration til en sund, naturlig og bæredygtig livsstil.


16 thoughts on “Minimalistisk og bæredygtig liste over babyudstyr”

 • 1
  Emely Freja on December 4, 2016 Reply

  Selvom der er mange år til at jeg skal til at tænke på børn, nød jeg at læse dine tanker og “guide”. Du fik mig til at grine med babyspejl. Fjollet verden vi lever i. Finder meget inspiration på din blog – mange tak.

  • 2
   NeoHippie on December 5, 2016 Reply

   Jeg er glad for, at du kan bruge den! 😉

 • 3
  Christina on December 9, 2016 Reply

  Super indlæg! De der babybutikker giver jo én følelsen af at være en dårlig mor hvis ikke man køber alverdens udstyr.
  Da jeg ventede min den første i 98, gik min moster på loftet og hev sække med babytøj ned som havde gået i arv fra først min bror og jeg fra hhv 74 og 75 og igennem fætter/kusine flokken til deres den yngste som er fra midt firserne. Jeg har så brugt det til mine 4 og har gemt lidt af det til evt kommende børnebørn.
  Alle mine er efterårs børn så der har det selvfølgelig været nødvendigt med varmt tøj. Og har man ikke en moster der gemmer så bugner genbrugsbutikkerne med babytøj til alle årstider så det der med at købe nyt er helt unødvendigt.
  Sjovt du skriver det med savlesmække. Med de første 2 forstod jeg ikke idéen med dem, men nr 3 savlede så meget at hans bluser kunne vrides hvert 5 min. 😅
  Ammebh har jeg aldrig set fidusen i så jeg har altid brugt dem jeg havde i forvejen og jeg har ammet i sammenlagt 9 år.
  Så pointen må vel være at få babyen først og se hvad man har brug for istedet for ukritisk at købe løs så snart maven begynder at vokse.

  • 4
   NeoHippie on December 10, 2016 Reply

   Tak <3

   Ja præcis - det er virkelig ikke svært at finde brugt børnetøj (y)

   Og ja, tror de fleste tænker, at man hellere skal købe rigeligt på forhånd - men så længe man har det allerhøjst nødvendige, så kan man altid skaffe sig resten senere, hvis det virkelig viser sig nødvendigt (hvilket det sjældent gør).

   Jeg har selv brugt amme-BH'er eller ingenting, da mine BH'er var for faste til at hive ned, og med bøjler som kunne afklemme mælkekirtlerne, hvilket jeg ikke turde risikere. Men det kommer nok meget an på, hvilke BH'er man ellers bruger. Personligt er jeg blevet så glad for bløde og behagelige BH'er nu, at jeg i hvert fald aldrig vender tilbage til de gamle 😉

 • 5
  Førstegangsgravidover30 on December 16, 2016 Reply

  Kære dig, jeg er simpelthen så vild med din blog! Jeg er førstegangs gravid og ønsker simpelt liv og naturlighed. Da jeg er freelancer er jeg desværre ikke berettiget til barsel, og helt ærligt så føler jeg det som et kæmpe tabu. Både det at skulle forsørges af min mand, men også fordi jeg føler mig uvelkommen i det danske samfund, fordi jeg ikke har samme rettigheder som andre danskere. Men som hjemmegående er du vel i samme situation? Hvis det er tilfældet, har du så ikke lyst til at dele dine tanker om det? Jeg kæmper lidt med følelsen af at være den eneste i landet, i denne situation.
  På forhånd tak, og endnu en gang tusinde tak for en virkelig inspirerende blog!

  • 6
   NeoHippie on December 16, 2016 Reply

   Tusind tak, jeg er rigtig glad for, at du kan bruge den! <3

   Ja - jeg har passet min egen datter i en privat dagplejeordning i kommunen indtil nu, hvorfor jeg faktisk er berettiget til et lille barselsbeløb under den barsel, der kommer nu. Men når barslen er slut, er ordningen stoppet, og derefter får jeg intet længere, heller ikke under fremtidige barsler. Jeg har dog for nyligt hørt, at hvis man arbejder som freelancer, kan man oprette en enkeltmands-virksomhed og få en selvstændigforsikring, hvorefter man er berettiget til noget barsel. Måske det kunne være relevant for dig?

   Jeg forstår udmærket dine tanker, set i lyset af kulturen i vores samfund. Jeg føler dog slet ikke, at det er et tabu for mig og jeg føler mig ikke forsøget af min mand i den forstand. Mine tanker omkring det er, at min mand Benjamin og jeg er et team og vores arbejdsindsatser ligger på forskellige områder. Hans job bliver sandsynligvis at forsøge os økonomisk, men jeg har så tilsvarende ansvaret for betydeligt flere ting relateret til hjemmet, børn osv.

   Jeg får den fordel, at jeg har en masse tid og frihed sammen med vores datter (og fremtidige børn) i hverdagen. Vi går i seng når vi vil, vi står op når vi vil og vi laver lige nøjagtig de ting, som vi har lyst til på den pågældende dag. Til gengæld har jeg mindre alenetid, mere ansvar for vores datter i hverdagen og flere praktiske opgaver i hjemmet.

   Han får desværre mindre tid med vores datter og er bundet til skole/arbejde i dagtimerne i øjeblikket, men til gengæld slipper han for bekymringerne ved at skulle tidligt op og aflevere i institution, smøre madpakker, stress i hverdagen og sure pligter. Derudover får han betydeligt flere timer med vores datter end de fleste andre forældre. Vores hverdag er nemlig ikke bundet op på rutiner overhovedet, og derfor sover hun fx ofte senere end andre børn, hvorfor vi tit spiser aftensmad meget sent, så de kan lege hele aftenen uden praktiske opgaver.

   Vi er heldigvis enige om, at vores arbejdsopgaver tæller lige meget og at vi begge yder lige meget i vores forhold og i hverdagen. Vi tænker ikke meget over penge og deler alting og hjælper hinanden. Derfor regner vi ikke i, om det er hans eller mine penge eller hvem der sidst gik ud med skraldet eller skiftede ble. Den slags betyder ingenting for os.

   Jeg tror i høj grad, at netop disse prioriteter gør, at vi er meget lykkelige hver eneste dag og slet ikke oplever følelsen af stress og jag eller at det er hårdt at få børn, som man ellers hører, at mange børnefamilier oplever. Det er selvfølgelig svært at sige, om det kun er derfor, men det fungerer virkelig godt for os i hverdagen. Jeg er stolt over- og hviler i vores prioriteringer og derfor generer det mig ikke, hvad andre måtte tænke. Vi har ikke valgt som vi har, fordi vi går ind for gammeldags kønsroller eller ikke er feminister. Vi har valgt det fordi, at min mands karriere giver bedre mulighed for frihed og flere penge på sigt end min uddannelse som sygeplejerske med fastlagte vagter - og fordi det nu engang fysisk set kun er mig, der kan føde og amme vores børn, og jeg derfor alligevel ville skulle gå hjemme i perioder. Det ville ikke give mening for os at bytte opgaver.

   Jeg håber, at det gav mening og du må endelig skrive, hvis du har nogle spørgsmål eller kommentarer.

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 7
  T on December 20, 2016 Reply

  Fantastisk blog – tusinde tak for, at du igen og igen inspirerer mig – især hvad angår madlavning:)
  Lige et par spørgsmål:
  – Bomuldskludene du bruger til fx at tørre numse med efter bleskift. Skyller du dem under vand inden du smider dem i din blepose eller?
  – Vil du anbefale kokosolie til “arp”?
  – Jeg tænker ofte når jeg bruger min vikle om jeg binder den for stramt – og “presset” på min datter bliver for hårdt. Men hun skal vel nok give lyd fra sig hvis det er for stramt eller?
  På forhånd tak!
  Mvh. T

  • 8
   NeoHippie on December 20, 2016 Reply

   Tak, det sætter jeg pris på <3

   - Som regel kan jeg fjerne det værste med selve bleen, og tømme den i toilletet. Så ville kun skylle dem, hvis der var meget på. Jeg kogevasker dem alligevel, så bakterierne dør og ryger ud med vandet.

   - Ja, kokosolie fungerer fint til arp. Du kan dog bruge enhver olie. Du lader olien sidde et par timer og reder derefter forsigtigt med fx tættekam eller masserer med et håndklæde. Arp kan forebygges ved at massere hovedbunden med et håndklæde dagligt. Det er dog ikke farligt og går væk af sig selv med tiden, så personligt ville jeg bare sørge for at fjerne det værste og holde det nede, indtil det forsvandt af sig selv.

   - En vikle skal sidde strammere end mange tror. Hvis den ikke sidder meget stramt, får man ondt i ryggen og barnet kan let komme til at sidde i en uhensigtsmæssig stilling og "hænge". Hvis hun ikke brokker sig og det ikke er ubehageligt for dig (som jo også mærker presset), er det helt sikkert fint.

   Skriv endelig, hvis du har flere spørgsmål!

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 9
  M on December 28, 2016 Reply

  Først: Tak for en god blog. Jeg er helt vild med jeres måde at gøre tingene på. Sejt gået!

  Jeg tænkte, jeg lige ville dele et par erfaringer på baggrund af din liste.

  Brystpumpe var for mig helt nødvendigt, da min mælkeproduktion faldt pludseligt, grundet forkert sutteteknik hos min datter. Så jeg skulle pumpe efter hver amning. Jeg lejede en elektrisk en hos babysam, mener jeg. Det var en ret god mulighed (om end lidt dyrt i længden). Vi fik heldigvis hjælp til amningen af en privat jordemoder efter et par måneder, og derfra fungerede det upåklageligt. Men uden brystpumpen er jeg bange for, at min produktion helt var stoppet.

  Tættekam tror jeg er til at fjerne arp med, hvis ens baby (eller barn) har det – det bruger vi den i hvert fald til, sammen med olie.

  Og strømpebukser er vildt gode, hvis ens baby er for tyk til alle andre bukser 🙂 Men det ved man jo først, om den er, når man har født den.

  Igen tak – det er dejligt du sætter fokus på bæredygtighed og naturlighed. Og noget helt andet: Hvor på Amager fælles tager I på tur? Jeg flytter nemlig snart til Amager med min familie, og jeg kender det slet ikke. Er der godt at gå overalt, eller nogle særlige steder, hvor det er særligt godt?

  • 10
   NeoHippie on December 29, 2016 Reply

   Hej Miriam.

   Tak – jeg er glad for, at du kan bruge det 🙂

   Ja, hvis man får behov for flere af tingene, kan man jo altid købe dem efter barnet er født (y). Tættekam er gerne til arp ja, men der kan man sagtens bruge et håndklæde og lidt olie i stedet faktisk, hvis man gerne vil fjerne det – så det er også overflødigt, hvis man gerne vil undgå for mange ting.

   Vi tager helst omkring Naturcenter Amager – det er et helt fantastisk sted lige der. Synes, at nogle af stederne på Amager Fælled er lidt kedelige, men lige deromkring er naturen så smuk og uberørt og der er får, dådyr og høns, som går så godt som helt frit. Og derudover er der så toiletter og mulighed for overdækning og en kop the/lidt mad på Naturcenteret, hvis man har behov for det 😀

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 11
  Linda Skovgaard on January 2, 2017 Reply

  Hej Calina
  Jeg har for nylig opdaget din inspirerende blog.
  Jeg er langt fra så bæredygtig, men nu er jeg inspireret til at arbejde i den rigtige retning ☺

  Jeg vil dog lige bemærke at jeg synes tøj-liste er til et varmt barn og/eller barn som bæres i slynge HELE tiden for at holde varmen.
  Vores datter havde brug for at have MEGET tøj på.
  Fx både langærmet body, langærmet bluse, strømpebukser og bukser samtidig.
  Da var hun godt et år.
  Det var så i dagpleje, så hun blev selvfølgelig ikke viklet.
  Lillebror er knap så kuldskær og jeg er ved at lære at vikle, men har stadig brug for
  mindst kortærmet body, heldragt og strømper.
  Så det er meget forskelligt 😊
  Heldigvis arver jeg bjerge af tøj og supplerer fra genbrug/dba og giver så tøjet videre igen senere.

  • 12
   NeoHippie on January 2, 2017 Reply

   Hej Linda.

   Dejligt, at du har kunne bruge den som inspiration 🙂

   Selvfølgelig er det forskelligt og listen tager udgangspunkt i et nyfødt slyngebarn i favn, der får kropsvarme fra forældrene, da barnevogn heller ikke er på listen 😉 Såfremt man ikke bruger slynge, har man fx også behov for mere udstyr til barnevogn, hvis man ikke bruger stofbleer, har man behov for engangsremedier som poser, klude osv. For at kunne klare sig så minimalistisk, hænger punkterne og livsstilen sammen, men forhåbentlig kan den bruges som inspiration alligevel – selvom man måske ikke gør det hele og derfor ikke kan klare sig med helt så lidt.

   I eventuelle institutioner som dagpleje antager jeg, at man nok også har behov for mere udstyr (fx sko, varmt overtøj, regntøj), men det er ikke noget, man behøver anskaffe sig inden fødslen, da institutionsbørn som regel starter efter en barsel på 9-16 måneder, hvor behovene er helt anderledes. Listen tager derfor også kun udgangspunkt i udstyr til baby – ikke til større børn (det kan være, det kommer senere ) 🙂

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 13
  Dina Charlie Sommer on January 4, 2017 Reply

  Hej Calina, du skriver 25 all-in-one bleer, men har du gjort dig nogle tanker om hvor mange indlæg dertil? 🙂
  Spottede lige at mamaslife.dk har tilbud på deres bleer og indlæg, så tænkte julegaven skulle komme derfra i stedet fra naturebaby.dk, dog står der materialet er mikrofiber, hos naturebaby.dk er det 100% øko-bomuld og bambus, der er priserne dog højere. Hvad tænker du om det? Foretrækker selvfølgelig at betale ekstra for kvalitet, men hvis det er unødvendigt ville det være rart at spare pengene, det er nemlig et super godt tilbud de kører med.
  Mvh. Dina

  • 14
   NeoHippie on January 4, 2017 Reply

   Hej Dina.

   Fordelen ved All-In-One-bleer er netop, at alt er inkluderet, og du behøver derfor ikke købe indlæg ved siden af 🙂 Dem du henviser til fra Mamaslife er lommebleer, hvor du skal have indlæg til separat ja. Jeg har dog ikke selv brugt lommebleer, så skal ikke kunne sige, hvor mange du har brug for. Mit bud vil være 1-2 indlæg pr. ble.

   Mikrofiber er desværre ikke bæredygtigt. Materialet er ikke bionedbrydeligt eller genanvendeligt som naturmaterialer er det og afgiver mikroplastik ved vask, hvilket er miljøskadeligt (præcis ligesom de berygtede vaskeklude til rengøring i skrappe farver). Det er dog en smule bedre end konventionel bomuld (ikke-økologisk bomuld), som behandles med pesticider. Hvis du tænker på effektiviteten over bæredygtigheden i det, har jeg en veninde, som har brugt bleer i mikrofiber og har været glad for dem – så de virker sikkert helt fint.

   Det mest bæredygtige (og billigste) vil være at finde brugte stofbleer. Brugt er altid bedre end nyt – uanset hvilke materialer, det er lavet af. Derfor kan du frit vælge mellem både kvalitetsbleer og den billigere udgave, hvis du køber brugte. Selv har jeg flere bleer, som har været brugt til flere børn før Aston. De fejler absolut ingenting, og bliver helt rene og steriliserede ved kogevask.
   Derefter ville jeg, udfra et bæredygtigt perspektiv, anbefale dig at købe i økologisk bomuld, bambus eller hamp – fx fra naturebaby eller Weecare.dk. Her er priserne dog betydeligt højere end dem fra Mamaslife.

   Så det kommer nok an på dine egne prioriteter mht. bæredygtighed, pris og genbrug. Men det var i hvert fald mine tanker og min viden omkring det.

   Skriv endelig, hvis du har flere spørgsmål eller kommentarer 🙂

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 15
  Dina Charlie Sommer on January 5, 2017 Reply

  Tak for svar! 🙂 Vil helt sikkert styre uden om dem, tænkte også jeg måtte have glemt noget omkring mikrofiber. Må i gang med at kigge efter brugt.
  Mvh. Dina

 • 16
  Rikke on December 15, 2017 Reply

  Må også lige slå et slag for rotationsgrupperne på Facebook 😊 Her har jeg fået en fuld garderobe til min datter, en større barnevogn da min søn voksede ud af den første vi havde købt, legetøj, bøger osv. Og når vi selv vokser ud af noget eller trænger til noget nyt at lege med så sender vi selv i rotation. Det er så smart og har været en kæmpe hjælp da vi begge har været på SU de sidste mange år 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *