Miljørigtig menstruation

Miljørigtig menstruation

Hver dag smides der hygiejnebind og tamponer ud i tonsvis og for millioner af kroner. Disse er fyldt med blegemidler, parfume, lotion og lim – og det putter vi på vores mest sarte og intime kropsdel.

Derudover skal en tampon skiftes hyppigt, hvis man skal undgå risikoen for Toksisk shock syndrom (TSS). Tamponer er grobund for bakterier, hvilket er årsagen til TSS, som bl.a. kan give diarré, opkastninger, feber, hovedpine og kan i værste tilfælde være dødelig.

Bind er sværere at få til at sidde rigtigt, hvorfor der er større risiko for at bløde ved siden af, samt at der er mindre bevægelsesfrihed med bind.

Det bedste alternativ, på alle punkter, er Menstruationskoppen.

 

Fordele:

Menstruationskoppen udgør ingen sundhedsfare og kan sidde op til 12 timer ad gangen, afhængig af hvor kraftig en blødning du har. Den kommer i en praktisk lille pose, så man altid kan have den med sig og undgå uheld.

Det er den mest hygiejniske løsning, plus det er mere miljøvenligt, da den holder i ca. 10 år. Derudover giver den en gennemsnitlig besparelse på 3000 kr.!

Ulemper:

Det kræver lidt øvelse at få den til at sidde rigtigt. Men når du først har lært det, er det virkelig nemt!

 

Anvisning:

Menstruationskoppen skoldes før brug. Derefter sættes den op ved menstruationens start (se nærmere anvisning i pakken), og tømmes og skylles ved hver skift. Efter menstruationen skolder man den med kogende vand og putter den i posen til næste gang.

 

Alternativ!

Man kan også vælge at bruge økologiske stofbind. De virker ligesom engangsbind, men er uden kunstige og skadelige tilsætningsstoffer og bedre for miljøet. De vaskes ved 60-90 grader og kan fx købes her.

De er dog en dyrere løsning end menstruationskoppen, og kræver lidt mere arbejde.

Stofbind fra ImseVimse
Stofbind fra ImseVimse

Læs evt. mere om menstruationskoppen her:

http://menstruationskoppen.dk

 

Følg mig på facebook og Instagram og få inspiration til en sund, bæredygtig og naturlig livsstil.


5 thoughts on “Miljørigtig menstruation”

 • 1
  Emma on March 11, 2017 Reply

  Hej neohippie. 🙂
  Super inspirerende blog, som har ledt mig i mange gode retninger. Tak 🙂
  Måske lidt privat spørgsmål: Hvilken prævention du bruger?

  • 2
   NeoHippie on March 11, 2017 Reply

   Godt at du kan bruge det <3

   Det er helt fint - jeg planlægger at skrive et indlæg omkring prævention senere.

   Pt. bruger jeg intet, da vi tager de børn, der kommer naturligt og jeg er beskyttet af amningen i peioden mellem børnene, så det ikke går for stærkt mellem dem. Men jeg planlægger at bruge Lady-Comp, hvis jeg skal bruge prævention igen.

   Lady-Comp er lidt dyr, men holder i årevis, er ligeså sikker som andre typer prævention (beskytter dog ikke mod kønssygdomme), og så skal man slet ikke tage piller, sætte noget op eller lignende. Den holder bare styr på ens cyklus, og man ved derfor, hvornår man er naturligt beskyttet.
   Alternativt ville jeg bruge kondomer – jeg ville personligt aldrig bruge piller, spiral eller lignende.

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 3
  Emma on March 12, 2017 Reply

  Tusind tak for svar!
  Jeg tænkte nok du ikke var typen som vil bruge piller, spiral eller lign. Hvilket jeg også gerne vil helt væk fra. Jeg vil tjekke lady-comp ud. 😀

 • 4
  PrincessLeah on April 22, 2017 Reply

  Tak for altid gode “indlæg” 😉
  Jeg tænker at kaste mig ud i stofbind når jeg har født om 3 mdr. Jeg er aldrig blevet venner med koppen, men måske den bliver nemmere efter jeg har født. Mit spørgsmål er ang. efterfødselsbind. Hvor mange er din erfaring man skal anskaffe sig af dem, før man kan gå over til alm. stofbind? På forhånd tak 🙂

  • 5
   NeoHippie on April 24, 2017 Reply

   Godt du kan bruge det 😉

   Det er nok meget individuelt efter hvor meget du bløder og hvor hurtigt du orker at vaske – personligt havde jeg behov for efterfødselsindlæg i et par dage, hvorefter blødningen var mindre og jeg kunne skifte til almindelige stofbind. Jeg brugte nok ca. 4 -5 om dagen tror jeg. Men nogle bløder mere og nogle mindre – køb evt. lidt flere natbind, da de både kan bruges til almindelig menstruation og til mellemkraftig blødning efter fødsel. På den måde behøver du ikke investere i så mange efterfødselsbind og kan måske klare dig med dem i 1-2 dage før du skifter til natbind og almindelige stofbind.

   Håber du får en god fødsel! <3

   Mvh. Calina/NeoHippie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *