Minimalistisk garderobe med 25 stykker tøj

Minimalistisk garderobe med 25 stykker tøj

På det sidste har jeg læst en del om såkaldte “Capsule Wardrobes”, hvor flere og flere forsøger at holde garderoben mere minimalistisk end gennemsnittet, og ofte så ændrer og fornyer en smule hver sæson. Det er spændende, men jeg har taget det skridtet videre end det. Mit mål er nemlig at have en bæredygtig og komplet minimalistisk garderobe, hvor jeg kun har det, som jeg rent faktisk har brug for.

Dette har jeg valgt, fordi jeg ønsker at gøre op med den forbrugerkultur, der hersker i vores samfund. For at frigøre mig fra reklamens magt, modetendenser, selvrealisering gennem materialisme og andre koncepter, der lokker os til at forbruge unødigt på bekostning af jordens ressourcer, vores pengepung og for den sags skyld vores selvtillid. At leve minimalistisk hjælper mig til at holde fokus på det, som jeg rent faktisk bekymrer mig om: Min familie og mine venner. Ikke materialle genstande.

Jeg har pt. 25 stykker tøj – minus undertøj, overtøj og fodtøj (hvor jeg dog også har begrænset mig til det allerhøjst nødvendige). Jeg har ikke accessories, da jeg for noget tid tilbage besluttede mig for, at jeg ikke længere ville gå med smykker eller anden pynt – mere om det en anden gang. Jeg startede ud med måske 300 stykker tøj. Jeg lavede bunker med “bruger aldrig”, “bruger en gang i mellem”, “kommer måske til at bruge” og “bruger jævnligt”. Det jeg brugte jævnligt, røg direkte tilbage på hylden og resten revurderede jeg. Noget af det tog mig længere tid at give slip på end andet og noget måtte jeg gemme nogle uger eller måneder, før jeg var mentalt klar til at give slip på det (hvilket overbeviste mig yderligere om nødvendigheden i at give slip – det er bare tøj). Alt det jeg ikke ville beholde, solgte jeg eller gav væk. Jeg gav også slip på meget tøj, som jeg ellers var oprigtigt glad for, men som jeg simpelthen ikke havde brug for. Jeg havde fx ikke brug for 15 langærmede bluser, 11 par bukser eller 10 stropbluser. Jeg havde meget mere tøj, end jeg kunne nå at bruge mellem vaske. Jeg skar derfor ned til lige nøjagtig, hvad jeg rent faktisk havde brug for. Jeg gemte det, som jeg bedst kunne lide i hver kategori.

De 25 stykker tøj jeg har tilbage, er ikke per sæson, i rotation eller et midlertidigt eksperiment. Det er 25 stykker tøj i alt, permanent. Og det er faktisk stadig for meget. Jeg har stadig tøj, som jeg sjældent går med, hvorfor jeg sandsynligvis skærer yderligere ned i min garderobe til omkring 20 stykker tøj snarest.

Her er hvad jeg har tilbage nu:

Min minimalistiske garderobe

 • 5 par bukser (inkl. yogaleggins)
 • 2 par shorts
 • 1 kjole
 • 3 nederdele (to lange og en kort)
 • 4 langærmede t-shirts
 • 1 kortærmet t-shirt
 • 2 stropbluser
 • 3 varme sweatre
 • 3 cardigans (herunder en meget varm, en helt tynd og en midt i mellem)
 • 1 skjorte

 

Mit tøj er tidsløst og passer sammen. Det kan både bruges om sommeren og om vinteren. Om vinteren bruger jeg lag på lag, og det gør jeg ikke om sommeren. Jeg køber ikke nyt tøj. Hvis tøjet bliver slidt op og ikke kan repareres, køber jeg det stykke tøj, som jeg mangler (og kan lide) fra genbrug eller arver fra venner eller familie. En gang i mellem bytter jeg et stykke tøj ud med et andet, fx på byttemarkeder. Jeg har ikke tøj til “særlige lejligheder”. Skal jeg til bryllup eller andet, hvor finere tøj er nødvendigt, låner jeg i min omgangskreds.

Min minimalistiske garderobe har gjort min hverdag mere simpel. Jeg er glad for alt mit tøj og går med det hele. Jeg føler mig godt tilpas i det og det er komfortabelt. Det fylder næsten ingenting og det roder ikke. Jeg behøver ikke tænke på tøj og har altid noget at tage på.

Min partner Benjamins garderobe og børnenes er tilsvarende lille – Benjamin har ca. ligeså meget tøj som jeg, og børnene har hver en lille skuffe med tøj.

Det er bæredygtigt, det er minimalistisk og det er befriende! <3

 

 

Følg mig på facebook og Instagram for inspiration til en bæredygtig og naturlig livsstil.


36 thoughts on “Minimalistisk garderobe med 25 stykker tøj”

 • 1
  Maria on September 19, 2017 Reply

  Tak for inspiration Calina. Det er helt klart tid til at rydde op i garderoben !

  • 2
   NeoHippie on September 19, 2017 Reply

   <3

 • 3
  Johanne on September 19, 2017 Reply

  Det lyder absolut helt fantastisk befriende – jeg er lige i hælene på dig.

  • 4
   NeoHippie on September 19, 2017 Reply

   Sejt! (y)

 • 5
  Line Madsen on September 19, 2017 Reply

  Lyder så fint. Men betyder det ikke at du skal vaske oftere, fordi du løber tør? Eller er farverne så ens, at det hele kan vaskes sammen eller vasker du sjældnere? Jeg har selv meget uld tøj om vinteren, som jeg så kan vaske i hånden, hvis jeg løber tør, men det er også sjældnere at det skal vaskes. Derudover har jeg næsten kun to nuancer, nemlig lyst og mørkt. Derfor er det altid lidt træls, når min datter får pink tøj i gave😊

  • 6
   NeoHippie on September 19, 2017 Reply

   Nej, jeg løber faktisk aldrig tør 🙂 Jeg pletvasker og lufter tøjet, så det holder til flere gange mellem vaske, og så vasker vi kun hvidt og kulørt. Så jeg vasker ca. en maskine om ugen af tøj, og det er så både mit, Benjamins og børnenes (y)

 • 7
  Tine on September 19, 2017 Reply

  Jeg har været ved at tage tilløb til at minimere min garderobe i et stykke tid nu, og har haft nogle af de samme overvejelser som dig. Grunden til, at det ikke er sket endnu er, at jeg er gravid (uge 24), og jeg kan faktisk ikke helt lige gennemskue, hvordan jeg lige skal tage hul på processen med tanke på, at det jeg passer nu ændrer sig i løbet af de næste mange måneder – nærmest dag til dag og uge til uge indtil jeg har født – og derefter står jeg igen i en ny situation. Jeg har jo ikke lyst til at smide noget ud, jeg potentielt skal bruge, når jeg ikke længere er gravid. Har du nogle gode ideer til, hvordan jeg kan komme i gang?

  • 8
   NeoHippie on September 19, 2017 Reply

   Netop det var faktisk grunden til, at jeg først minimerede garderoben, da jeg havde født og var tilbage til min sædvanlige vægt igen. Jeg smed det hele på loftet og så snart jeg var tilbage i min størrelse, tog jeg det ned og gik i gang (y)

   Så hvis jeg var dig, på nuværende tidspunkt hvor du er så langt henne, ville jeg nok bare minimere graviditetsgarderoben til det, jeg rent faktisk brugte og så sætte alt det andet på loftet – med mindre, der er noget, du allerede nu kan se, at du aldrig kommer til at bruge igen. Så kan du jo ligeså godt få det væk med det samme 🙂

 • 9
  Hanne Hagen Møllenberg Olsen on September 19, 2017 Reply

  Fantastisk. Endnu et eksempel til efterfølgelse. 😍

  • 10
   NeoHippie on September 19, 2017 Reply

   <3

 • 11
  Camilla Wandahl on September 20, 2017 Reply

  Jeg skal vist til at tælle mit tøj – det er anderledes sammensat (jeg går primært i kjoler), men tror ikke der er mere end 30 stykker hvis det er uden undertøj og sokker. Elsker at skære ind til benet:-)

  • 12
   NeoHippie on September 20, 2017 Reply

   Ja, vi har jo alle forskellige behov – der er også mange, som aldrig ville gå i nederdel, som jeg næsten altid gør 😉 Men det er virkelig befriende at skære ind til benet ja (y)

 • 13
  Christina B. Westberg on September 20, 2017 Reply

  Det er de bedste argumenter og den mest præcise forklaring på, hvordan en garderobe kan sammensættes så minimalistisk som muligt. Det er fedt, at du har skrevet en artikel om det. Jeg er nået ind til 40 stykker tøj, min søn på 7, har tilsvarende lidt og idag, lige nøjagtigt idag, har min datter på 9 sorteret alt sit tøj. Vi har brugt hele sommeren på det. Men nu er vi også ved at være i mål. Tak for dit input i ‘capsule’-tanken.

  • 14
   NeoHippie on September 26, 2017 Reply

   Jeg er glad for, at du kan bruge det 🙂

 • 15
  Mia on September 23, 2017 Reply

  Det er måske er dumt spørgsmål – men har du nok t-shirts/bluser til at komme igennem en uge? Jeg kan som regel kun gå med mine t-shirts én dag, fordi jeg sveder en del :/ og det er ikke blevet bedre efter jeg stoppede med deo (mine armehuler er enormt sarte og fandt ud af at den eneste måde jeg kunne dulme eksemen under dem var ved at stoppe komplet med deo – må så vaske mig under armene 2-3 gange om dagen). Eller har du et tip til hvordan man naturligt kan svede mindre/lugte mindre?

  • 16
   NeoHippie on September 26, 2017 Reply

   Jeg bruger selv citron som deodorant – efter vask tørrer jeg en citronskive i armhulerne og lader det tørre. Det fungerer ligeså godt som deodorant for mig (y) Alternativt har jeg også denne opskrift på bloggen. Den fungerer også super godt! Ved selvfølgelig ikke, hvordan du vil reagere på dem, men måske er de et forsøg værd 🙂

   Jeg køber aldrig tør for bluser. Jeg går gerne med dem et par gange inden vask og lufter dem på altanen natten over mellem brug (y)

 • 17
  Jeanette on September 24, 2017 Reply

  Inspirerende indlæg! Jeg tror aldrig at jeg ender med så lidt tøj, men jeg synes at det er inspirerende at høre at det er muligt, og det sætter mine egne valg i perspektiv.
  Jeg vil rigtig gerne se flere indlæg af denne type, da det som sagt sætter ting i perspektiv og giver stof til eftertanke.

  • 18
   NeoHippie on September 26, 2017 Reply

   Tak, det er jeg glad for! Jeg planlægger at skrive en del indlæg i denne stil, da jeg har ændret så godt som alle mine tidligere vaner i en minimalistisk retning 🙂

 • 19
  Camilla on September 25, 2017 Reply

  Wauw. Jeg er helt vild med denne tankegang! Jeg har i et stykke tid nu tænkt, at jeg skulle have ryddet op i min garderobe. I samme åndedrag vil jeg da følge dit eksempel og få sorteret – for selvfølgelig er der ALTID en hel masse, man får købt, men kun har haft på et par enkelte gange. Overforbruget og den materialistiske tankegang må snart stoppe! 😌

  • 20
   NeoHippie on September 26, 2017 Reply

   Ja, det er nemlig en bizar overforbrugskultur vi har i vores samfund og som jeg i den grad også selv var en del af tidligere. Det er virkelig befriende at give slip og klare sig med så lidt som muligt – et mere simpelt liv <3

 • 21
  Sidsel on October 11, 2017 Reply

  Meget inspirerende, omend jeg tror, jeg ville blive træt af så lidt tøj. Jeg elsker at have flere (farvestrålende) stykker tøj at vælge mellem. Men jeg kan bestemt godt rydde en del ud uden at mangle! Jeg er nysgerrig efter at høre, hvordan du kan nøjes med at vaske så lidt? Mit eget tøj kan jeg godt holde rent, men jeg har også to børn, og især den yngste på 15 mdr når jo at svine sit tøj til før han næsten har nået at få det på. Han får lov til at lege meget med maden med det resultat, at han er smurt ind i havregrød/smør/suppe/osv fra top til tå. Får de regntøj på når I spiser eller hvordan gør du? 😉 Jeg kan heller ikke regne ud, hvordan de kan nøjes med så lidt tøj? Mine børn når nogle dage igennem flere sæt tøj netop pga. maden eller fordi de tisser igennem eller blive våde, når de et udenfor. Hvordan gør I?

  • 22
   NeoHippie on October 17, 2017 Reply

   Mine børn foretrækker at være nøgne, så de har sjældent tøj på, når de spiser (kun hvis vi spiser ude offentligt) og har aldrig tøj på, når de er hjemme 😉 Vi kan som regel derfor bruge det samme tøj flere gange inden vask.

   Vi vasker kun tøjet, hvis der er tis eller fx mad- eller jordpletter på, og det sker bare ikke så tit – nok særligt bare fordi de altid er nøgne herhjemme <3

 • 23
  Rikke Nielsen on November 13, 2017 Reply

  Årh befrielse af en lille garderobe! 🙂 Jeg var selv stor forbruger engang. Så blev jeg bevidst om det miljømæssige ved at købe nyt tøj, og jeg begyndte stille at få mindre og mindre, da jeg ikke kunne finde helt samme mængder af “nyt” tøj i genbrug, og så blev jeg zero waster og så kom minimalismen. Jeg elsker det nu. Jeg er pt. på udveksling et semester, og jeg rejse med en 55 l rygsæk og en Fjælræven (hvilket føltes som VIRKELIG meget baggage, men ingenting i forhold til førhen, og de andre med op til 3(!!) kufferter). Talte lige for sjov og har 28 stykker tøj. Jeg havde det meste med, men været heldig at finde nogle lækre trøjer og en kjole i genbrug, og en lækker vinterjakke. Hjemme har jeg lidt mere, og det er mest fordi jeg bor alene, og jeg gerne vil kunne fylde en maskine helt med tøj(men jeg kunne nærmest have alt mit tøj med, hvilket var ret fedt). Men har så også lige præcis en maskine, så når der ikke er mere rent tøj, så vaskes der bare. Jeg kunne godt bruge et par toppe mere, og noget nyt undertøj og sokker. Men boede jeg med andre ville det ikke være nødvendigt. Og det bedste er at jeg ikke mangler tøj, men jeg har lige det jeg kan lide, og jeg finder hurtigt ud af hvad der var fejlkøb og det ryger tilbage til genbrug, ligesom det tøj jeg har købt herovre (på nær den lækre vinterjakke som blot ryger på!). Jeg anbefaler alle at kigge en ekstra gang og få sorteret ud, og din fremgangsmåde lyder som en god start! 🙂

  • 24
   NeoHippie on November 16, 2017 Reply

   Sejt (y) Synes også at netop ferier er så befriende med meget lidt baggage. Man bliver mere fri og let 🙂

 • 25
  Christina on November 14, 2017 Reply

  Meget inspirerende læsning! Køber du også dit undertøj brugt?

  • 26
   NeoHippie on November 15, 2017 Reply

   Jeg har netop arvet en stak næsten ubrugte trusser af en veninde, der ikke kunne bruge dem alligevel, så nu er jeg sat for nogle år frem – så det har ikke været aktuelt endnu 🙂 I teorien ja, det ville ikke genere mig, men ved ikke, om det er til at finde. Alternativt ville jeg lede efter økologisk undertøj i naturmaterialer (y)

 • 27
  Diba on November 22, 2017 Reply

  Spændende. Helt sikkert noget, der inspirerer. Dog har jeg fået en tanke, jeg ikke kan befri mig for.

  Du skriver “Jeg har ikke tøj til “særlige lejligheder”. Skal jeg til bryllup eller andet, hvor finere tøj er nødvendigt, låner jeg i min omgangskreds.”

  Forbruger du så egentligt ikke “by-proxy”? Lader nogle andre shoppe det, som du så kan bruge, når du føler for det, og bagefter lægge det tilbage til sit stille liv på vennens hylde, hvor det så fylder op i stedet for hos dig?

  Selvom de nok er kritiske, er spørgsmålene på ingen måde negativt ment. Det er simpelthen bare den slags dilemma-/catch22-agtige spørgsmål, der melder sig i mit hovede hver gang jeg læser om folk, der er blevet “minimalister”. Fx den danske familie, der vendte det matrielle samfund ryggen og flyttede ud i den svenske skov og byggede sig en hytte – de lever deres drøm og eksperiment ud i tryg forvisning om, at maximalsamfundet nok skal sende en helikopter, hvis ungen har fået blindtarmsbetændelse. En helikopter, der er døgnbemandet ligesom vagtcentralen er det og hospitalet er det – alle en del af en kæmpe organisme (sundhedssystemet) der er proppet med al den IT og intrikate softwaresystemer, kontrol og kloktyranni, budgetter og bundlinjer, dimser og dutter, statistikker og stress og alt muligt andet af det vi “luxus-minimalister” ikke vil dele hverdag med og bidrage til driften af. Men reddes – det vil vi gerne.

  Det fine skrud vil vi gerne låne, men have det selv – nej tak. Låne bilen er fint, men at være miljøsvinet, der har én selv – nejtak.

  Er der ikke et eller andet dér?

  • 28
   NeoHippie on November 22, 2017 Reply

   Nej, det er der ikke.

   Jeg har endnu ikke haft behov for at låne til særlige begivenheder. Var det noget, jeg ofte havde brug for, havde jeg naturligvis skaffet mig en festkjole second hand – men i min omgangskreds deler vi mange ting. Flere af mine venner bruger, modsat jeg, jævnligt festkjoler, og har derfor nogle stykker på lager (som de bruger igen og igen) uanset om jeg teoretisk set låner dem eller ej.

   Til gengæld låner de så tøj eller andre ting af mig, som jeg har – uanset om de låner det eller ej. Vores behov er forskellige, så i min omgangskreds er vi af den overbevisning at vi ligeså godt kan dele og låne vores ting ud, i stedet for at vi alle holder godt fast på vores egne ting og andre så bliver nødt til fx at købe en helt ny kjole til én aften eller fx købe en strækvikle til de første par måneder efter fødslen. Det svarer til, at vi ikke alle behøver eje fx en boremaskine eller en flyttevogn – vi kan ligeså godt låne en af vores håndværkerven eller leje en, når vi en sjælden gang har behovet.

   Det giver i min optik betydeligt bedre mening, end at vi alle har et stort lager af ting og tøj til “hvad-nu-hvis-jeg-en-dag-får-brug-for-det”-situationer 🙂

 • 29
  Kirsten on November 22, 2017 Reply

  Det er bare så fint et koncept, men en som jeg, der svinger i vægt – og som for den sags skyld gerne vil have flere børn, så giver det ingen mening at sortere så groft i mit tøj 🙂
  Det er hovedsageligt der, hvor mit problem ligger, fordi “den kan jeg jo komme til at passe” – til gengæld kommer der altså et par gange om året noget videre i systemet. Fx når jeg får en opvågning og fx siger, du kommer aldrig ned i den vægt igen – for så meget arbejde vil du aldrig ligge i din egen livsstil.

  Til gengæld er jeg også den der mærkelige type, der “elsker”, når der går hul i noget gammelt tøj – for oftest er det først der, at jeg skiller mig af med det. 🙂

  Men tak for inspirationen til at komme i den rigtige retning – desværre lige en uge for sent 😉 Men så køber jeg heller ikke tøj, resten af året 🙂

  • 30
   NeoHippie on December 5, 2017 Reply

   Nej, det giver helt sikkert ikke lige meget mening for alle 🙂

   Men godt at du kan bruge det som inspiration alligevel!

 • 31
  Betina | Betinaschou.dk on November 22, 2017 Reply

  Jeg nød at læse dit indlæg. Synes du er vild sej, sådan at være gået all in i minimalismen. Respekt herfra.
  Selv er jeg også i gang med kapsel garderobe konceptet, har en nystartet blog, hvor jeg håber at kunne inspirere andre til også at gå i gang. Jeg synes, det er så befriende at skille sig af med det, man ikke har brug, og nøje overveje hvad der har fortjent en plads i ens garderobe, hjem og liv. Det giver en masse overskud i hverdagen.

  • 32
   NeoHippie on December 5, 2017 Reply

   Tusind tak – det lyder også spændende 🙂

 • 33
  Sara on January 25, 2018 Reply

  Hej Calina

  Har du lavet post om hvorfor du ikke længere vil gå med smykker?

  Hilsen Sara

  • 34
   NeoHippie on February 10, 2018 Reply

   Ikke endnu nej, men det kommer forhåbentlig snart. Jeg kommer også omkring emnet i min kommende bog omkring bæredygtig livsstil, som udkommer i boghandlere til April 🙂

 • 35
  Lars on January 27, 2018 Reply

  Uden for emne, men det er dit eneste indlæg om hjemmet. Så spørger her, kan du anbefale en toiletrens som belaster vores miljø mindst muligt?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *