Moderne stofbleer

Moderne stofbleer

Inden min datter Aston kom til verden i 2014, havde jeg ikke gjort mig de store tanker omkring, hvilke bleer vi skulle bruge. Vi brugte blot engangsbleer, som alle andre jeg kendte.

Men under en natamning (før jeg helt havde fået styr på det med ligge/soveamning), sad jeg ret op og ned i sengen og læste en bog om babyer, hvori stofbleer blev beskrevet. Ærligt – min eneste tanker omkring stofbleer før det, var om dem vi brugte som gylpeklude, bundet sammen med en kæmpe sikkerhedsnål, som lugtede og med tis ud over det hele. Men der er sket en hel del på det område, og jeg måtte erkende, at mine fordomme ikke holdt stik.

Moderne stofbleer bliver mere og mere udbredte, og har ikke meget lighed med de besværlige stofbleer, man brugte i gamle dage. De er syet, så de ligner engangsbleer i formen, og fås fx i alt-i-en-udgave (AIO-bleer), så man blot kan sætte dem på som en engangsble. Og så fås de i de sødeste farver og mønstre!

Så efter at have undersøgt alt om moderne stofbleer vs. konventionelle engangsbleer, skyndte jeg mig at købe nogle stofbleer – og nu bruger næsten alle de forældre jeg kender faktisk også stofbleer, da vi har inspireret hinanden og set hvor smart og nemt det er. Jeg er så glad for, at jeg opdagede moderne stofbleer, da det nemlig har vist sig både at være meget billigere, smartere og sundere – og så endda miljørigtigt! Og så kan vi bruge de samme bleer her i 2. omgang med vores nye søn fra januar 2017, som har været på stofbleer fra dag 1. Så her er mine  noter omkring moderne stofbleer:

Stofble fra det miljøvenlige, økologiske og dansk-designede mærke WeeCare.

Hvordan fungerer moderne stofbleer i praksis?

Hvis man vælger modellerne, der er All-In-One (AIO), kan man bruge stofbleerne præcis som konventionelle bleer. De er vandtætte, syet som engangsbleer og lukkes med velcro eller trykknapper. De er one-size fra 4 kg. til blefri, og inden de 4 kg. kan man enten købe særlige stofbleer til nyfødte eller bruge AIO, der foldes til nyfødt brug (se en guide her). Udover AIO-bleerne findes også All-in-2, hvor man klipser indlæg ind i et vandtæt cover. Der findes lommebleer, hvor man forer en vandtæt ble med lomme med indlæg efter behov. Og så findes der de mere traditionelle stofbleer med et vandtæt cover, som man sætter udenpå fx de gammeldags stofbleer eller nogle ikke-vandtætte stofbleer.

Vi brugte AIO-bleer i forskellige mærker til Aston fra hun var ca. 4 kg. Til vores søn Anakin har vi brugt særlige nyfødt-bleer her i den første periode, da vi kunne låne en ordentlig stak af nogle veninder. Bleerne til nyfødte er også enten AIO, lommebleer, All-in-2 eller stofbleer med cover. Vi har brugt lidt blandet.

Hvis man bruger AIO-bleer, behøver man som sådan ikke yderligere tilbehør end bleerne. Bruger man lommebleer, skal man have indlæg til (disse kan man selv lave ud af gamle håndklæder). Bruger man All-In-2 følger indlæg med. Og bruger man covers udenpå stofbleer, skal man enten have de gammeldags stofbleer og selv folde dem eller købe forsyede stofbleer. Covers skal ikke vaskes så tit som bleerne indeni i denne løsning, så man behøver ikke at købe ligeså mange covers som bleer. Derudover er der er nogle ting, som man evt. kan vælge at bruge:

 

Papirsindlæg

Papirsindlæggene er gode, når barnet har haft afføring. Vi bruger det ikke i starten, hvor det kun er “ammebæ”, men hvis man gerne vil undgå misfarvning af bleerne, eller barnet er begyndt at have fast afføring, er de gode at have. Man lægger blot et stykke blepapir (ofte rispapir) ind i bleen, og hvis barnet har haft afføring, kan man tage papiret i hjørnerne og skylle det ud i toilettet og derefter putte bleen til vask. “Ammebæ” behøves dog ikke fjernes, men kan smides direkte i bleposen. Det skylles ud og bakterierne dræbes ved vask i maskine.

Hvis barnet ikke har haft afføring, kan man blot vaske papiret sammen med bleen og genbruge det – enten som vaskeklud eller som indlæg igen. Papiret bliver slidt op efter ca. 4-5 vaske, men så rækker rullen det længere.

 

Vaskeklude:

Det er smart at bruge bomuldsvaskeklude fremfor engangsvaskeklude, nu man er i gang. Både fordi det er billigere og mere miljørigtigt, men også fordi at så kan alt komme i samme pose, så man ikke både skal have en blepose og en skraldespand.

Hjemme hos os har vi brugt bomuldsvaskeklude klippet ud af en gammel t-shirt og gamle håndklæder, men man kan også købe klude til formålet.

 

Bleposer

Vi bruger en stor blepose, hvori vi smider både vaskeklude og bleer. Posen er lugt- og vandtæt, og vaskes sammen med bleerne. Derudover kan jeg anbefale en rejseblepose – dvs. en lille blepose til 4-5 bleer, man kan have med, når man er ude. De er også lugt- og vandtætte, så kan ligge i tasken uden problemer, indtil man kommer hjem og på den måde undgår man helt plastikposer. Nogle bruger en blespand i stedet eller kombineret med en blepose.

Vandtæt blepose med Snowland print fra ImseVimse
Vandtæt blepose med Snowland print fra ImseVimse

 

Hvordan vasker man moderne stofbleer?

Så længe barnet fuldammes, vaskes bleerne ved 60 grader i vaskemaskine. Når der introduceres fast føde, anbefales vask ved 75-90 grader for at dræbe bakterierne. Tørretumbling anbefales ikke, da det kan slide på PUL-belægningen, som gør dem vandtætte. Til gengæld tørrer de super hurtigt af sig selv! Herhjemme vasker vi både blepose, bleer og vaskeklude sammen. Vi vasker ca. hver 3. dag, og bruger ca. 6 bleer i døgnet – lidt flere i øjeblikket til vores nyfødte.

Mange har spurgt mig, om bleerne ikke står og lugter i huset mellem vaskene og om man ikke bliver nødt til at røre ved de snavsede bleer – men det gør de ikke og det skal man ikke. Bleposen er lugttæt og udover at smide bleen til vask (hvilket svarer til at smide den i skraldespanden), rører man ikke mere ved den. De kan hældes ud af bleposen, så man behøver ikke at røre ved dem.

 

 

Hvad med til natten?

En del af AIO-bleerne kommer med et ekstra clip-on-indlæg, som vi bruger til natten herhjemme, da det ikke er nødvendigt i dagtimerne. Clip-on-indlægget gør bleen lidt tykkere, så den suger det ekstra, og barnet kan ligge med bleen natten over. Man kan også købe/lave ekstra indlæg, hvis man oplever, at barnet tisser mere end indlægget kan holde til – fx kan man klippe firkanter ud af et gammelt håndklæde. Da Aston blev større, holdt de ekstra indlæg ikke længere tæt til natten. I stedet brugte vi en foldet gammeldags stofble og lagde i. Numsen blev meget stor, men hun skulle ikke gå rundt med den og den holdt altid helt tæt. De ekstra indlæg brugte vi så om dagen, når bleen skulle holde lidt længere – fx hvis vi skulle ud og gå tur eller lignende. Man kan dog også købe deciderede natbleer, og bruger man andre typer bleer end AIO-typen, kan man blot fore dem mere til natten.

 

 

Hvad med vuggestue- eller dagplejeopstart?

Mange institutioner er åbne overfor stofbleer, så længe man selvfølgelig selv vasker bleerne og medbringer rene hver dag. Man kan fx aflevere barnet med en pose med 4 stofbleer og en rejseblepose, og så tage den fyldte rejseblepose med hjem og tømme den i den store blepose, når man henter barnet igen. På den måde giver det det samme som under barslen.

Hvis institutionen ikke vil have stofbleer, kan man også vælge, at barnet afleveres i en stofble, men at barnet så bruger institutionens engangsbleer i løbet af dagen, og at man så bare får den ene stofble hjem med snavsetøjet.

Aston går dog ikke i institution, så personlige erfaringer kan jeg desværre ikke bidrage med her.

Stofbleerne stablet på puslehylde hjemme hos os
Stofbleerne, klude og indlæg stablet på puslehylde hjemme hos os

Hvorfor skifte til moderne stofbleer?

Det er der mange gode grunde til:

– Miljøet

Samlet set er engangsbleer mere skadeligt for miljøet, også selvom man kogevasker stofbleerne. Energiforbruget i en bleperiode for et barn er på 7,5 GJ ved engangsbleer og 6 GJ ved stofbleer. Dertil kommer, at stofbleerne kan genbruges til de næste børn, så tallet er reelt set endnu lavere. Ved afbrænding af engangsbleerne på forbrændigen afgives co2 og dioxiner, som er yderst skadelige for miljøet. Derudover bruges der bl.a. akrylsyre i produktionen. Akrylsyre er ætsende, farligt ved indåndning, indtagelse og hudkontakt, og meget giftig for organismer i vand – hvilket er skadeligt for arbejderne, som producerer bleerne og for det omkringliggende miljø.

 

– Sundheden

I engangsbleer er en masse farlig kemi – herunder bl.a. polyakrylat, som er baseret på akrylsyre (som beskrevet ovenfor). Polyakrylat er nødvendigt, for at engangsbleerne er i stand til at suge. Der kan ikke garanteres, at bleerne ikke indeholder akrylsyre – heller ikke de “økologiske”. For at den tynde engangsble kan suge så meget væske, er den altså behandlet med superabsorbanter. Vildt smart, men de opsuger altså også hudens naturlige fugt. Engangsbleerne indeholder også limstoffet kolofonium, som er allergifremkaldende. Derudover er det ikke et krav, at der står på engangsbleer, hvis de indeholder parfume. Man påfører altså allergifremkaldende stoffer og muligvis parfume direkte på barnets kønsdele.

Og til dem med drengebørn: Temperaturen i en engangsble er cirka 5 grader højere end i en stofble. Den øgede temperatur i engangsbleerne mistænkes for at øge risikoen for dårlig sædkvalitet – hvilket er værd at reflektere lidt over, da 1/4 af unge, raske danske mænd har dårlig sædkvalitet.

 

– Prisen

Ved at bruge stofbleer frem for engangsbleer, sparer man ml. 3000 og 10.000 kr. pr. barn. Man skal selvfølgelig lægge et større engangsbeløb for at komme i gang, men derefter er der til gengæld ingen udgifter. Så det burde være en no-brainer!

 

– Ekstra bonus:

Stofble-børn bliver gerne hurtigere blefri – ofte over et år før faktisk. Dette skyldes sandsynligvis, at stofbleer gør det nemmere for børnene at mærke, når bleen er våd og de derfor bliver mere opmærksomme på det. Aston blev blefri, da hun var lidt over 2 år gammel, også til natten.

 

Hvordan kommer man i gang med at bruge moderne stofbleer?

For en rotation med vask hver 3. dag, skal man bruge ca. 20-25 stofbleer. Herhjemme har vi 25 stofbleer i one-size, 1 stor stak hjemmeklippede bomuldsvaskeklude, 1 rulle blepapir, 2 store bleposer (så der er en ren, når den anden er til vask) og 3 rejsebleposer. Hvis man køber alt dette fra nyt, vil det koste ca. 3000 kr. – afhængig af hvilken prisklasse bleer, du køber. Det kan gøres både dyrere og billigere. Men så behøver man til gengæld heller aldrig købe bleudstyr igen! Man kan også købe det meget billigere og endnu mere bæredygtigt brugt, fx i denne facebook-gruppe.

Aston 9 måneder - i en moderne AIO-stofble
Aston 9 måneder – i en moderne AIO-stofble

Mine personlige præferencer:

Til Aston brugte vi AIO-bleer i forskellige mærker, herunder mærkerne Totsbots, Blümchen og Bumgenius. De var alle lige gode, og vi har ikke haft præferencer blandt dem. Dog var de med velcro fremfor knapper, hvilket jeg ikke kan anbefale. Det er svært at holde velcroen uden fnuller, hvorfor den allerede er lidt sløv i det. Dem med knapper jeg har set blandt mine venner, holder perfekt stand. Vi købte AIO-bleer, da de minder mest om engangsbleerne i brug, og det var nemmest for min mand Benjamin at overskue i starten. Dog har jeg senere lånt All-In-2-bleer af min veninde, hvor man blot klipser indlæg ind i, og de viste sig at være lige så nemme at håndtere.

Til Anakin har vi lånt en masse newborn-bleer af vores venner. Newborn-bleer bruges i en kort periode, hvorfor de sagtens kan gå på omgang i vennekredsen, så man ikke behøver købe et nyt sæt hver. Man kan dog, som nævnt ovenfor, også blot bruge AIO-bleer i one-size og folde dem. Men vi har lånt både AIO, lommebleer, All-in-2 og de gammeldags med cover og indlæg og i en masse forskellige mærker. Derudover har jeg fået nogle bleer fra mærker WeeCare, som er All-in-2 og covers med ikke-vandtætte bleer i. Mine favoritter her har været lommebleer eller covers med ikke-vandtætte bleer i, da de altid holder 100% tæt, også om natten. Særligt bleerne fra mærket WeeCare har været gode, da de er ekstremt bløde og lækre i kvaliteten. Dog har AIO-bleerne været nemmere, særligt når vi er ude, da man ikke skal stå og fore bleer med indlæg osv., men blot kan sætte en hel ble på.

Anakin skifter dog snart over til Astons gamle bleer, da han er ved at vokse ud af newborn-størrelserne.

 

Køb og læs evt. mere om moderne stofbleer her:

www.koogko.dk – Økologi til børn – Forhandler af stofbleer i forskellige mærker og har desuden en masse god vejledning til at komme i gang.

www.stofbleer.dk – Ovenståendes forhandlers blog omkring stofbleer. Meget gavnlig info!

Facebookgruppen for køb og salg af brugte stofbleer- og udstyr – Kan virkelig anbefales! Stofbleer kan sagtens findes brugt i perfekt stand og er den mest bæredygtige løsning.

WeeCare.dk – Lækre, helt bløde, økologiske og bæredygtigt producerede nye stofbleer i vegetabilske naturmaterialer som økologisk bambus og hamp.

 

Følg mig på facebook og Instagram og få inspiration til en sund, naturlig og bæredygtig livsstil.

 


12 thoughts on “Moderne stofbleer”

 • 1
  Nanna on December 20, 2016 Reply

  Tusind tak for en inspirerende blog! Jeg går selv meget op i at leve så naturligt og miljøvenligt som muligt, så dejligt at kunne følge med her.
  Jeg kendte dog ikke til stofbleer af denne type – og vil gerne skifte til dem. Jeg er dog lidt sent ude, da min yngste datter bliver to i februar. Jeg synes det virker lidt uoverskueligt med størrelser – for passer bleerne fra de er små og til de stopper med at bruge ble?
  Jeg tænkte at købe denne pakke: https://www.koogko.dk/little-lamb-osfa-startpakke-3591 – kan min datter passe dem mon til hun er ca. 3 år?
  Jeg kan desuden se på natble startpakken at den største vil svare til ca. 86/92, men er tvivl hvorvidt det er nok.
  Håber du kan guide mig lidt 🙂

  • 2
   NeoHippie on December 20, 2016 Reply

   Tak, jeg er glad for, at du kan bruge den! <3

   Du kan heldigvis bruge bleerne igen, hvis du får flere børn og du kan sagtens sælge dem videre i div. "brugt"-facebook-grupper (y)

   Bleerne passer gerne fra ca. 4 kg. til blefri - og stofblebørn bliver desuden oftest tidligere blefri end ikke-stofblebørn. Så hun burde bestemt kunne passe dem til 3 år og længere, men det bliver sandsynligvis ikke nødvendigt.
   I forhold til natpakken, er det kun deres "uldbuks", som er størrelse 86/92 - bleerne er størrelse 3, hvilket skulle gå til blefri. Da jeg bestemt ikke vil anbefale uld alligevel, vil jeg faktisk hellere anbefale dig at købe natbleerne separat og vælge nogle uden buks udover eller blot at købe det flere lommebleer og fore dem godt til natten.
   Vi har aldrig brugt natbleer, men har brugt de samme døgnet rundt - med ekstra indlæg i til natten 🙂

   Skriv endelig, hvis du har flere spørgsmål 🙂

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 3
  Leonora on January 8, 2017 Reply

  Meget inspirerende indlæg! Jeg havde slet ikke tænkt tanken, før jeg læste dette indlæg.
  Jeg har nu været inde og kigge på en del forskellige hjemmesider med pakkeløsninger. Men da jeg intet kendskab har til dem, synes jeg det er lidt svært lige at finde ud af hvilken. Er der nogle bestemte pakkeløsninger du kan anbefale?

  • 4
   NeoHippie on January 8, 2017 Reply

   Godt, at du kunne bruge det <3

   Jeg har ikke selv benyttet pakkeløsninger, så kan desværre ikke anbefale nogle specifikke nej.
   Det nemmeste jeg vil anbefale, er blot at anskaffe dig ca. 25 All-In-One (AIO)-stofbleer. Så behøver du ikke meget mere, udover 1-2 bleposer/en blespand og evt. en rejseblepose til opbevaring af snavsede bleer.

   Disse kan både findes brugt eller nye, og behøver ikke (men kan dog sagtens) komme i pakkeløsninger 🙂

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 5
  Simone Elise on February 22, 2017 Reply

  Jeg er helt vild med din blog :).
  Har også et spørgsmål til dette indlæg, som jeg håber du vil svare på.
  Vi har nemlig lige købt Vaskenødder (er meget spændt!) – bruger i også det til vask af bleer? Det er ikke nødvendigt med galdesæbe (som vidst ikke er så veganer venligt) eller lignende :/?
  Kh Simone

  • 6
   NeoHippie on February 22, 2017 Reply

   Tak, det er jeg glad for 😀

   Ja, vi bruger dem også til vask af stofbleer. Sæbe har i virkeligheden ikke meget med renlighed at gøre – det afgørende er, hvilke temperaturer du vasker dem ved, vandet og den mekaniske bevægelse fra vaskemaskinen. Vi vasker newborn-bleer ved 60 grader og kogevasker dem ved 95 grader, når de begynder at få fast føde i stedet for blot modermælk.

   Det har vi gjort fra start, og de bliver helt rene (y)

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 7
  Malene Damgaard on March 17, 2017 Reply

  Kære Calina

  Endnu et godt indlæg fra dig. Tak.

  Kan man vaskebleerne sammen med andre ting fx babytøj, gylpeklud, sengetøj? eller er det bedst at holde tingene adskilt?

  Hvad gør I for at beskytte bleerne mod det høje kalkindhold der er i vandet her i Kbh?

  Du skriver at bleerne holder tæt, men hvad med numsen – holdes den også tør i løbet af natten? Suger AIO ligeså fint som engangsbleer?

  Mvh Malene

  • 8
   NeoHippie on March 26, 2017 Reply

   Hej Malene.

   Tak <3

   Jeg vasker dem sammen med andre meget beskidte ting – fx viskestykker, karklude, gylpeklude, håndklæder. Jeg vasker dem ikke med tøj, da jeg vasker tøj ved 40 grader og bleerne ved 60. Min eneste betænkelighed ved at vaske dem med andet er risikoen for pletter. Særligt "ammebæ" indeholder meget gul farve, som kan efterlade skjolder, hvorfor jeg fx ikke ville risikere at vaske dem med "pæne" ting, hvor det helst ikke skulle ske. Hygiejnemæssigt har jeg ingen betænkeligheder, da bakterierne fra ammebæen dør ved 60 grader (senere ved kogevask).

   Vi gør ikke noget for kalkindholdet ift. bleerne og har aldrig oplevet problemer som følge deraf i de snart 3 år vi har vasket stofbleer. Vi kører nogle gange en vask med citronsyre efterfulgt af en tom vask, for at afkalke selve maskinen – det anbefales vist at man gør det ret tit – det gør vi ikke.

   Nej, AIO suger ikke ligeså godt som engangsbleer, da engangsbleer indeholder kemikalier kaldet superabsorbanter – hvorfor numsen holdes helt tør. Det kan ikke imiteres naturligt, men det bør det heller ikke i min optik. At huden holdes så tør, får kroppen til at producere ekstra meget fugt for at kompensere. Jeg kan anbefale at smøre forebyggende med kokosolie – så beskyttes huden mod fugten og barnet får ikke rød numse. Og så ellers skifte, når bleen føles våd (undtagen om natten, selvfølgelig – der ville jeg blot fore ekstra for bedre søvn) (y)

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 9
  Michelle Loughrey on March 19, 2017 Reply

  Min dreng bruger bambus-natbleer, som ikke kan tåle kogevask (men han laver heller ikke aff. om natten). Jeg har dog det store problem, at det ikke hjælpe på ammoniaklugten at strippe dem (har forsøgt 3 gange i træk uden held). De er nu et halvt år gamle og STINKER så fælt ved første dråbe urin, selvom de dufter helt rene efter vask. Vi bruger Ulrich Naturlish vaskemiddel og vores bleer er købt fra ny, og jeg aner ikke, hvad jeg skal stille op mod den stank. Har du nogle gode råd?

  • 10
   NeoHippie on March 26, 2017 Reply

   Mine råd, udover kogevask og kalkfjerner (som der er i Ulrichs Natürlichs), ville være at prøve at vaske dem ved 60 grader med eddike eller natron.

   Fx en vask med 1 dl natron ved 60 grader, uden sæbe. Alternativt 2-3 spsk. klar eddike, men jeg forestiller mig, at natron virker bedst.
   Ellers kan du også prøve en vask ved 60 grader med ren kalkfjerner, uden tilsat sæbe. Det skulle være mere effektivt end vaskemiddel med tilsat kalkfjerner (y)

   Forebyggende vil jeg anbefale dig at droppe sæbe og evt. salver. Når de stinker på den måde, skyldes det ofte en ophobning af sæberester, kalk, salver osv. Hvis du vasker med vaskenødder i stedet (læs mere her) og bruger kokosolie i steder for salver (læs mere her) undgår du det meste af denne ophobning og det vil være nemmere blot at afkalke dem, hvis du får behov for det.

   Selv har vi altid vasket bleerne med vaskenødder eller rent vand og har aldrig oplevet problemer med lugt (y)

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 11
  Julie on April 25, 2017 Reply

  Hej neohippie.
  Det er lige en blog som din, jeg har ledt efter! Hvor er du inspirerende!

  Jeg har læst utroligt meget om stofbleer de sidste par dage, og jeg bliver mere og mere overbevist om, at vi skal give det en chance. Der er dog en ting jeg er i tvivl om. Hvis barnet har lavet afføring i bleen, smider man så bare bleen ind i vaskemaskinen med afføringen i, eller skal jeg gøre noget med bleen inden? 🙂

  • 12
   NeoHippie on April 27, 2017 Reply

   Hej Julie.

   Tusind tak!<3

   Det kommer an på et par ting - når barnet er under 6 måneder (ikke får fast føde) er det kun "ammebæ", og der kan du bare smide bleen i maskinen uden at gøre noget. Afføringen er flydende og bliver vasket ud med vandet og når du vasker ved over 60 grader, dør bakterierne.

   Når barnet får fast føde og dermed også har fast afføring, skal "klumperne" ud først. Man kan fx købe nogle tynde papirsindlæg at lægge i, så du blot kan "vippe" afføringen ud i toilettet inden du smider bleen til vask. Når der ikke har været afføringen, kan papirsindlægget blot smides med til vask og genbruges. Du behøver ikke bruge papirsindlæg - du kan også vælge lige at skylle bleen med bruseren fx. Det er bare lidt mere omfattende, så kan anbefale papirsindlæg. De kan fx købes her:

   https://www.koogko.dk/papirsindlaeg

   Mvh. Calina/NeoHippie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *