Naturlig hudpleje uden skadelige tilsætningsstoffer

Naturlig hudpleje uden skadelige tilsætningsstoffer

Mange mennesker bruger cremer til kroppen for at pleje deres hud.  Problemet med cremer er, at selv hvis man vælger de dyreste eller mest allergivenlige cremer, indeholder de stadig rigtig mange kunstige tilsætningsstoffer – prøv at læs bag på din creme. Det er uheldigt, da huden optager ca. 60% af alt, vi smører på den – det bliver til rigtig mange kunstigt fremstillede kemikalier, som man faktisk lige så godt kunne spise. Fx læste jeg her, at hvis man fx smører halvdelen af sin krop ind i en anti-cellulite lotion, optager man 100 mg koffein – tilsvarende 1 kop kaffe. Og det er bare koffeinen.

Derudover er det helt unødvendigt mange penge at bruge på noget, som i bedste fald er helt overflødigt og i værste fald giver forplantningsproblemer og allergi. Personligt er jeg derfor helt stoppet med at bruge cremer, bodywash og for den sags skyld shampoo og balsam – læs evt. mit indlæg omkring naturlig krops- og hårvask her.

I stedet bruger jeg forebyggende tiltag og 100% naturlige og økologiske olier og ler, og har aldrig haft finere, renere og blødere hud. Og så sparer jeg penge (da olier rækker længere og er billigere end cremer), skåner miljøet og undgår kemikalier. Win-win-win-win. Her følger mine erfaringer med naturlig hudpleje:

 

Kroppen

 

Fugt til kroppen

Forebyggelse virker altid bedre og er billigere end behandling. Og tør hud kan som oftest sagtens forebygges.

Fra naturens side ville vi ikke få tør hud, men lange, hyppige og varme bade og overdreven brug af cremer og sæbe fjerner hudens naturlige fedt og udtørrer den.

Jeg følger som regel nedenstående forebyggelsestips, og undgår tør hud:

 

Forebyggelsestips mod tør hud:

– Drik en masse vand, så kroppen ikke er i væskeunderskud
– Tag kortere og tempererede bade
– Etagevask nogle dage, i stedet for fuld bad hver dag
– Brug Rasul i stedet for sæbe og kun hvor man rent faktisk er snavset – læs mere her.

 

Det være sagt – har man fået tør hud, virker rene økologiske olier rigtig godt – fx mandel-, kokos-, argan- eller jojobaolie er meget velegnede til kropsolie og er gerne billigere end andre lidt mere sjældne olier.

 

Anvisning:

Hvis man har fået tør hud, kan man smøre en lille smule økologisk olie på våd hud lige efter badet, inden man tørrer med et håndklæde, og derefter duppe resten af vandet af. Så bliver huden fugtet uden at fedte. Og på den måde skal man bruge meget mindre olie, da det fordeles nemmere på våd hud. Hvis man bruger kokosolie, dufter kroppen dufter diskret af kokos, uden brug af parfume. De fleste andre olier er duftneutrale.

 

Exfoliering af kroppen

Formålet med en bodyscrub er at fjerne døde hudceller ved at skrubbe dem af – og som regel efterlade huden blød og fugtet. Det behøver man ikke parfumefyldte produkter for.

En bodyscrub kan laves nemt selv:

 

Anvisning:

Bland sukker/salt/kaffegrums (hvad end du foretrækker – kaffegrums er dog lidt hårdt for afløbet) med en kropsolie – fx mandelolie, så det giver en tyk pasta. Skrub pastaen på huden og skyld efter med vand. Brug max et par gange om ugen.

Alternativt kan du også blot skrubbe med en vaskeklud, når du er i bad og evt. afslutte med at smøre kroppen ind i en smule olie og tørre efter med et håndklæde.

 

Fugt til hænderne

Tørre hænder er sværere at forebygge end tør hud på resten af kroppen. Dette skyldes hyppigere vask, skrappere sæber og ofte mere kontakt med vind og vejr. Engang havde jeg altid helt sprukne hænder i vinterhalvåret, men også det er jeg kommet til livs med nedenstående tips:

 

Forebyggelsestips:

– Vask hænder i lunkent vand, i stedet for varmt
– Brug Rasul som håndsæbe (se mit indlæg omkring naturlig kropsvask her)
– Brug vanter så snart vinterkulden starter, for at beskytte mod vind og vejr

 

Men hvis jeg lige har glemt vanterne og har fået tørre hænder alligevel, har jeg som regel en lille flaske økologisk olie stående på vasken eller med i tasken, og gnider mine hænder i et par dråber olie efter håndvask, inden jeg tørrer dem. Så er jeg fugtet, men ikke fedtet!

Som olie til hænder kan man sagtens bruge de samme olier, som til resten af kroppen – fx kokos-, mandel-, jojoba- eller arganolie. Man kan også med fordel bruge abrikoskerne- eller moringaolie.

 

Ansigtet

 

Vask af ansigtet

Som ansigtsvask bruger jeg Rasul. Rasul er en ler fra Marokko, som renser og plejer både hud og hår. Man kan sagtens bruge den samme Rasul-opløsning til ansigtet og kroppen, men personligt bruger jeg en finere rasul til ansigtet. Det skyldes både, at den kommer i en mindre krukke (som man let kan have med på farten) og så at lerklumperne er knust til pulver, hvilket er helt blødt og lækkert på huden – hvor den rasul jeg bruger til kroppen, kan være lidt grov i det.

 

Anvisning:

Hvis man bruger den samme Rasul i ansigtet som til kroppen, gør man ansigtet vådt, tager lidt opblødt rasul på fingrene og gnider ind i huden i ansigtet. Skyl efter med lunkent vand.

Hvis man bruger den fine rasul, gør man stadig ansigtet vådt, men denne ler behøver ikke forudblødes. Man tager derfor blot en smule fint pulver mellem fingrene, hælder lidt vand på og fordeler leret i det våde ansigt. Skyl efter med lunkent vand.

Den fine rasul kan fås i de fleste helsekostforretninger eller fx her.

 

Fugt til ansigtet

Ligesom ansigtsvasken, er ansigtscreme noget, mange mennesker bruger dagligt. Nogle har endda forskellige til nat og dag, til rynker, til øjnene etc. Men selvom det lyder tillokkende (og lidt for fantastisk), findes der ikke et magisk kemikalie, der stopper rynker – heller ikke et specielt udviklet kun til øjenrynker. Og udover at virkningen er udokumenteret, indeholder rynkecremer fx nanoartikler og kan give allergi – læs evt. mere her. Cremerne er unødvendige og det er alt for mange skadelige kemikalier at proppe i hovedet i løbet af et liv.

Jeg bruger rene økologiske olier i stedet – de fugter ligeså godt, rækker længere, er billigere og indeholder ingen skadelige stoffer. Min lille flaske økologisk mandelolie på kun 100 ml. til ca. 90 kr. holdt fx over et halvt år, hvor jeg brugte den i ansigtet 2 gange dagligt – plus som makeupfjerner, da jeg gik med makeup.

Olier fås til alle hudtyper – til tør eller moden hud eller til vintervejret kan jeg fx anbefale en fed olie som økologisk mandel-, avokado-, hybenkerne-, kokos-, hampefrø- eller granatæbleolie.

Til fedtet hud, akne, eller sommervejret, vil jeg anbefale en mindre fedtet olie – fx. økologisk jojoba-, abrokoskerne-, acai- eller passionsfrugtolie.

 

Anvisning:

Vask ansigtet som sædvanligt. Mens huden endnu er fugtig, hældes et par dråber af den valgte olie ud i hænderne og smøres ud i ansigtet. Lad tørre eller dup efter med en ren vaskeklud.

 

Makeup-fjerner:

Rene økologiske olier kan med fordel bruges som makeup-fjerner – også til vandfast makeup.

 

Anvisning:

Gør en vaskeklud/vaskbar bambusrondel våd og hæld et par dråber olie på. Fjern makeuppen, og vask efter med lunkent vand.

Olien kunne fx være mandel- eller jojobaolie. Personligt bruger jeg ikke længere makeup (læs hvorfor her), men da jeg gjorde, brugte jeg altid den samme olie som makeup-fjerner, som jeg brugte som ansigtsfugter. Man kan også nemt lave sin egen naturlige kemifri makeup (se opskrifter her), og her virker olier også rigtig fint som makeup-fjerner. Og nej, man bliver ikke blændet af fedtet olie i dagevis. Hvis man får fedtede øjne, kan man lige tørre efter med varmt vand, så går det væk.

 

Anbefaling!

Olierne og rasul fås som sagt i alle fysiske og online-helsekostforretninger, men hvis du, som jeg, går ind for at recycle affald og skære ned på brugen af plastik og emballage (læs mit indlæg omkring affald her), kan jeg anbefale at købe olier fra Chleopatra Olier.

Udover at have et stort udvalg af forskellige økologiske, koldpressede og naturlige olier og ler til hud- og hårpleje, er deres olier hældt på mørke glasflasker med pipetter til dosering. På den måde hindres, at olien bliver dårlig, glasflaskerne er bedre for miljøet end plastikflasker og de kan smides i glascontainere til genbrug. Pipetterne hjælper til dosering, så man ikke bruger for meget olie ad gangen – så holder den længere og man sparer penge. Derudover pakker de olierne i papir og genbrugsmaterialer i stedet for plastik. Og så er deres flasker virkelig fine at have stående, hvis man går op i det!

 

Følg mig på facebook og Instagram og få inspiration til en sund, naturlig og bæredygtig livsstil.


18 thoughts on “Naturlig hudpleje uden skadelige tilsætningsstoffer”

 • 1
  Ida on March 2, 2017 Reply

  Jeg er helt grøn når det kommer til kropspleje. Kan jeg spørge hvad du bruger til at rense ansigtet med? Er vild med dine simple og meget lækre opskrifter🙏❤️

  • 2
   NeoHippie on March 3, 2017 Reply

   Hej Ida.

   Det er jeg glad for <3

   Jeg brugte rasul før i tiden, ligesom jeg har brugt til krop og hår - og man kan faktisk få flere typer ler, som fx er særligt egnede til sart hud eller lignende, se fx denne.

   På det sidste er jeg dog skiftet over til blot at bruge lunkent vand og massage med fingrene, da det er den mildeste og mest naturlige form for ansigtsrens, som ikke forstyrrer hudens naturlige fedtbalance.

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 3
  carina on April 16, 2017 Reply

  Er vild med din blog og alle de skønne råd og ideer til en mere bære dygtig livsstil, har selv lavet flere små ændringer i mit liv hvor det for mig har givet mening, men som du skriver her ang ansigtspleje, jeg har aldrig brugt sæbe eller andre rense midler til mit ansigt andet end lunkent vand, tilgengæld har jeg også altid haft den fineste og reneste hud, også igennem alle mine teenage år, hvor alle andre var fyldt med urenheder.. ganske tankevækkende..
  Tak for en skøn blog.

  • 4
   NeoHippie on April 17, 2017 Reply

   Tak <3 Jeg er glad for du kan bruge den! Ja, jeg bruger også kun vand i ansigtet nu, det fungerer perfekt (y)

 • 5
  Line on April 19, 2017 Reply

  Jeg har lige opdaget din blog og har længe ønsket at være mere grøn når det kommer til kropspleje, så det er helt fantastisk at se alle dine gode tips!
  Jeg må dog indrømme at jeg er helt lost når det kommer til hvor man kan købe olier og div. Jeg bor i Aalborg men jeg ved ikke om du alligevel kan pege mig i den rigtige retning?

  • 6
   NeoHippie on April 20, 2017 Reply

   Hej Line.

   Godt at du kan bruge dem! Du kan købe er udvalg af olier til krop og hår i alle helsekostforretninger. Derudover kan du købe fx kokosolie og hampefrøolie i alle supermarkeder og fx mandelolie i Matas.

   Alternativt har de et virkelig godt udvalgt på denne webshop:

   https://www.chleopatra.dk

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 7
  Elisabeth on July 11, 2017 Reply

  Hej ! Skøn blog, elsker den !!
  Spændende med olier som creme.
  Nu har creme jo et beskyttende lag der sætter sig på huden, mod vind,vejr og forurening i løbet af en dag. Og det har en olie vel ikke, eller hvad??

  • 8
   NeoHippie on July 19, 2017 Reply

   Tak, det er jeg glad for <3

   Det skal jeg ikke kunne sige - nok ikke på samme måde, som et lavet af kemikalier i hvert fald. Men helt personligt ser jeg heller ikke behovet for det 🙂

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 9
  Nicole Røge on July 15, 2017 Reply

  Når du nu er stoppet med at bruge ler til rens, bruger du så stadigvæk olier efter vask?
  Og spændende med din blog og inspiration til os andre 🙂

  • 10
   NeoHippie on July 19, 2017 Reply

   <3

   Nej, det gør jeg faktisk ikke længere. Jeg udfasede olier kort efter jeg udfasede ler til vask. Nu bruger jeg bare udelukkende vand og ikke andet - det er meget befriende! :)

 • 11
  Frederikke on August 5, 2017 Reply

  Hej – tak for en fantastisk blog! 😀 Fraråder du brugen af alle konjac svampe?

  • 12
   NeoHippie on August 9, 2017 Reply

   Hej Frederikke.

   Selv tak – jeg er glad for, at du kan lide den!

   Jeg havde aldrig før hørt om Konjac-svampe, så har lige læst op på dem. Så vidt jeg kan læse mig frem til, er de naturlige og bionedbrydelige, så kan ikke umiddelbart se nogen grund til decideret at fraråde dem? Til gengæld er jeg personligt af den overbevisning, at div. redskaber og produkter er overflødige, hvorfor jeg i dag selv kun bruger fingrene og vand og min hud har aldrig set sundere ud <3

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 13
  Gitte Grandahl on September 19, 2017 Reply

  Hejsa 😊
  Jeg er nysgerrig med hensyn til hvad du/i bruger til tænderne?
  Mvh Gitte

  • 14
   NeoHippie on September 20, 2017 Reply

   Hej Gitte.

   Vi bruger tandpasta fra Kingfisher – den fås både med og uden flour efter hvad man er til. Men faktisk – bruger man ikke flour, kan man helt udelade tandpastaen og blot børste grundigt med tandbørsten og skylle munden efter man har spist. Det giver samme resultat. Så får man selvfølgelig bare ikke den “friske” smag. Bruger man flour, er tandpasta nødvendigt. Her er Kingfisher dog uden fx hormonforstyrrende stoffer.

   Og så bruger vi bambustandbørster (y)

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 15
  Henriette on November 19, 2017 Reply

  Hej Calina

  Hvad bruger du som solcreme om sommeren? Også for dine børn? De kan jo være svære at holde i skyggen.

  Hilsen Henriette

  • 16
   NeoHippie on November 22, 2017 Reply

   Hej Henriette.

   Jeg har faktisk skrevet et separat indlæg omkring solcreme, som du kan læse her:

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 17
  Laura Thomsen on January 9, 2018 Reply

  Hej Calina
  Jeg er meget glad for din blog, du gør det så meget mere overskueligt at prøve at være miljørigtig 🙂 Jeg ville lige høre, om du stadig bruger Kingfisher tandpasta? Jeg ville gerne lave min egen, da jeg synes, at de “helse” tandpastaer, man kan købe, stadig indeholder mange unaturlige stoffer f.eks. SLES. Dog ved jeg ikke om de opskrifter, man kan finde på nettet med blandt andet kokosolie og grøn te har de egenskaber, de bør have. Er det noget du har lidt erfaring med? 🙂

  • 18
   NeoHippie on January 14, 2018 Reply

   Hej Laura.

   Det er jeg glad for at høre!

   Ja, jeg bruger enten Kingfisher, Lavera eller Urtekram. Dog mener eksperterne, at såfremt man ikke bruger flour, kan man ligeså godt lade være med at bruge tandpasta og blot børste grundigt med vand og tandbørsten – og evt. tandtråd/tandstikker – da det er den mekaniske bevægelse, der fjerner bakterierne og ikke tandpastaen. Så hvis du ikke bruger flour er tandpastaen egentlig primært for en frisk smag – og det giver de hjemmelavede nok ikke i samme grad 🙂

   Mvh. Calina/NeoHippie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *