Naturlig rengøring

07. April 2016 Hjemmet 15
Naturlig rengøring

Rengøringsmidler er meget giftige – både for mennesker og for miljøet. Derudover er de overflødige. Hjemmet bliver ikke renere eller lækrere af at bruge parfumefyldte produkter. Det vigtige ved rengøring er at fjerne bakterier og lugt – ikke at dække lugten med parfume eller at erstatte bakterierne med giftstoffer. Ofte gør jeg blot rent med vand og knofedt, som man gjorde i gamle dage, men er det ikke nok, bruger jeg følgende opskrifter på hjemmelavet og naturligt rengøringsmiddel. De opskrifter og tips jeg har beskrevet nedenfor er simple, og det er de samme ingredienser, der går igen, så det er både billigt, nemt og effektivt! Rengøringsmidlerne kan opbevares i gamle emballager fra ens nuværende rengøringsmiddel, eller man kan investere i nye og tomme beholdere, som findes i de fleste supermarkeder – fx sprayflasker.

 

 

Opskrifter på naturlige rengøringsmidler:

 

Universalrengøring

 

Opskrift nr. 1:

– 50% økologisk æblecidereddike

– 50 % vand

Anvisning:

Denne universalrengøring bruger jeg både til generel rengøring i hjemmet, gulvrens og på badeværelset mod kalk – den bør dog ikke bruges på marmor – der anbefales knofedt i stedet. Skrub eller tør blot med en bomuldsvaskeklud, som hvis det var konventionelt rengøringsmiddel. Til gulvvask hældes det blot i spanden – dog med en tyndere opløsning af æblecidereddike. Eddiken lugter lidt specielt mens man bruger den, men lugten forsvinder, når den fordamper.

Det skal lige siges – i langt de fleste tilfælde er dette overflødigt – vand, en klud og skrubben kan fint klare det. Vi bruger det udelukkende til gulvvask herhjemme.

 

Opskrift nr. 2:

Opkog af vaskenødder – det kan bruges som universalrengøring, da det virker ligesom sæbe.

Sådan gør man:

Kog 8-10 halve skaller i en liter vand i 10 minutter. Når væsken er kølet af, kan den anvendes som sæbe. Den holder sig dog kun et par dage i køleskabet, så det er mest til hovedrengøring fx.

 

Skrubbemiddel:

Afhængig af hvor groft man vil have det, kan man med fordel bruge natron eller salt som skrubbemiddel – fx på et komfur eller slidte og snavsede fliser på badeværelset.

Brug en fugtig bomuldsklud og hæld lidt salt eller natron på og skrub løs!

 

Kalkfjerner:

Eddike opløser kalk, så jeg bruger ren økologisk æblecidereddike i stedet for kalkfjerner – fx i elkedlen, toilettet, i badet etc.

 

Afløbsrens:

Hvis afløbet er stoppet, kan man starte med at forsøge at fjerne tilstopningen og hælde kogende vand i. Virker dette ikke, kan man prøve følgende:

Hæld først 0,5 dl. natron i afløbet. Hæld derefter 2,5 dl. økologisk æblecidereddike i og lad syde i et kvarter. Hæld efter med kogende vand.

 

Rustfrit stål:

Har man fx et køkken i rustfrit stål, skal det plejes lidt mere end andet materiale. Man behøver dog ikke investere i særligt rengøringsmiddel til det. Prøv dette i stedet:

Lav en opløsning af 1/3 økologisk æblecidereddike og 2/3 vand. Dyp en bomuldsvaskeklud i blandingen og tør det rustfrie stål af. Afslut med at dyppe kluden i en lille smule olie – fx kokosolie, og tør overfladerne af. Lad tørre.

 

Glaskeramisk rens:

Hvis du har et komfur af glaskeramik, behøver man heller ikke investere i særlige rengøringsmidler.

Skrab først de værste rester af med en skraber eller læg en helt våd klud over, så det opløses og fjern det efter 10 minutter. Fordel derefter natron på de snavsede steder og spray en opløsning af 1/3 økologisk æblecidereddike og 2/3 vand på med en sprayflaske. Lad sidde i 15-30 min og fjern med en klud.

 

Opvaskemiddel

Opvaskemiddel har ikke rent faktisk effekt på fjernelsen af bakterier. Det steriliserer ikke, men har kun til formål at opløse fedtet og indtørret mad, men den rent faktiske fjernelse af bakterier, sker gennem børstning med en opvaskebørste.

Såfremt man lader sin opvask stå i blød i varmt vand eller tager den med det samme, vil opvaskemiddel altså for det meste være overflødigt. Såfremt tallerkenerne er meget fedtede, kan man med fordel bruge en smule natron til at opløse det – man kan fx have en lille krukke natron ved vasken, som man dypper børsten i.

Til opvaskemaskinen kan man også blot bruge vand (hvis der ikke er indtørrede madrester) eller man kan bruge vaskenødder, som også kan bruges til tøjvask. Man putter bare 3-4 skaller i den medfølgende bomuldspose, og sætter den i bestikholderen. Som alternativ til afspændingsmiddel kan anvendes økologisk æblecidereddike. Filtersalt er stadig nødvendigt, hvis man bor i et område med hårdt vand (fx i KBH).

Tip! Hvis der er kalk på glassene efter opvask, kan man tørre dem med et viskestykke dyppet i lidt ren æblecidereddike, så bliver de helt blanke.

 

Glas- og vinduesrens

Til glasrens bruger jeg blot økologisk æblecidereddike (man kan også bruge vodka, hvis man lige har det i huset, eller vand og en god klud). Hæld det på en sprayflaske, spray på glasset og tør efter med et viskestykke.

 

Toiletrens

Personligt bruger jeg udelukkende æblecidereddike, vand, en bomuldsvaskeklud og toiletbørste til toiletrens.

Hvis der er kalkaflejringer i toilettet, hælder jeg eddike på toiletpapir, og “sætter det fast” ovenpå og lader det sidde, til det er opløst og kan skrubbes af. Hvis der er skidt, som ikke kan opløses og som ikke er kalk, gør jeg toiletpair vådt med vand og “sætter det fast” på pletterne, så de opløses og kan skrubbes væk – hvis det er sværere at få væk, hælder jeg lidt vand og natron/salt på kluden – så skrubber den mere effektivt.

 

Affedter:

Som affedter – fx til ting i køkkenet, som er blevet fedtede af mados – bruger jeg en klud med vand og natron på. Natron opløser fedtet, så overfladerne bliver fine og rene igen.

Alternativt kan man lave et opkog af vaskenødder, da det virker som sæbe, dvs. fedtopløsende – se opskrift på universalrengøring i toppen.

 

Pletfjerner:

Som pletfjerner plejer jeg at sprøjte med lidt økologisk æblecidereddike eller citronvand, og derefter vaske som sædvanligt (dvs. med vaskenødder, læs mere her).

Man kan også med fordel lægge tøjet med pletten opad direkte i solen, mens det endnu er vådt – evt. med lidt citronsaft på. Så fungerer solens stråler som naturlig afblegning.

Naturlig rengøring

Følg mig på facebook og Instagram og få inspiration til en sund, bæredygtig og naturlig livsstil.


15 thoughts on “Naturlig rengøring”

 • 1
  Anja on March 6, 2017 Reply

  Hej NeoHippie.

  Tak for gode tip til en mere bæredygtig hverdag, jeg gør mit bedste, men har stadig lang vej endnu 🙂

  Hvorfor bruger du lige æblecidereddike? Vil en hvid lagereddike ikke gøre det samme?

  • 2
   NeoHippie on March 6, 2017 Reply

   Hej Anja.

   Godt at du kan bruge det 🙂

   Jo, i praksis kan du bruge mange typer eddike uden problemer. Jeg bruger bare æblecidereddike, fordi det er det mest rene og naturlige produkt (det gæres naturligt og er ikke en spritblanding, som husholdningseddike er) og jeg ikke bruger så meget – jeg bruger nemlig som regel blot vand og skrubben. Det kan dog blive dyrt, hvis man bruger meget og i så fald vil en hvid økologisk lagereddike være et rigtig godt alternativ – det bruger jeg fx selv til toiletrens nu, da jeg bruger meget af gangen til det.

   Det er længe siden, jeg har skrevet dette indlæg og skal lige have opdateret det 🙂

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 3
  Nanne Jensen on April 21, 2017 Reply

  Hej Neo Hippie 😊 der er rigtig mange gode tips på din blog mange tak for dem. Vil meget gerne prøve vaske nødder i opvaskemaskinen, skal der nye nødder i hver gang? Mine opvaske taps slippe op snart så glæder mig til at prøve om det dur at bruge vaske nødder.
  Hilsen Nanne

  • 4
   NeoHippie on April 24, 2017 Reply

   Hej Nanne.

   Jeg har ikke selv opvaskemaskine, men da vaskenødder skal skiftes efter hver vask ved over 60 grader i vaskemaskinen, forestiller jeg mig, at de nok også skal skiftes ved hver vask i opvaskemaskinen, da den vist bliver ret varm?

   Lad mig meget gerne vide, hvordan det går! 😀

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 5
  Linda Skovgaard on May 11, 2017 Reply

  Hej Calina,

  Dine råd omkring rengøring er meget spændende.
  Jeg synes dog det lyder utroligt at vaske op kun med vand – også i opvaskemaskinen.
  Vil du dele dine kilder til den viden?
  Jeg ved at opvaskemiddel ikke desinficerer som du også skriver, men hjælper det ikke skidtet til at binde sig til vandet?
  (Jeg stødte faktisk på din blog engang jeg ville undersøge om sæbe virkede desinficerende)

  En ting mere: hvordan kan resten af sæben fra sæbenødder skylles ud af tøjet, mod de er med i maskinen gennem hele vasken?

  • 6
   NeoHippie on May 21, 2017 Reply

   Hej Linda.

   Jo, opvaskemiddel er ikke uden effekt. Det hjælper med at fjerne snavs og fedt, fordi det binder sig til det, som du skriver. Knofedt, som i gamle dage, fjerner det dog også – enten bare med børsten eller med lidt natron, som beskrevet – vi har vasket op sådan i et par år nu, og vores tallerkener både ser rene ud, samt lugter og føles helt rene. Det kræver bare en lidt større indsats 😉

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 7
  Sanne on June 3, 2017 Reply

  Hej Calina, jeg har med stor fornøjelse læst stort set alle dine blogindlæg, og hvor er det bare inspirerende!
  Vi forsøger at leve så bæredygtigt som muligt og har ændret mange ting over de sidste par måneder, dog er jeg blevet lidt udfordret når det kommer til frysning af mad og generel opbevaring af mad. Jeg vil helst undgå fryseposer, folie og deslige, men har ikke fundet nogle optimale løsninger. Nu varer det ikke længe inden bærsæsonen starter og vi har så mange i have som vi gerne vil have i fryseren.. Hvad gør du med opbevaring af mad når det ikke er tilstrækkeligt med syltetøjsglas o.l?
  Hav en dejlig dag😊
  – Sanne

  • 8
   NeoHippie on June 5, 2017 Reply

   Hej Sanne.

   Tak, det er jeg glad for <3

   Jeg fryser altid mad i bokse - enten nogle jeg havde i forvejen i plastik eller nogle jeg har fået senere hen i glas og stål. Det fungerer perfekt 🙂 Og hvor er jeg dog misundelig på dit "problem" med så mange friske bær, at du må fryse dem 😉

   Mvh. Calina/NeoHippie

  • 9
   Lars Simonsen on October 11, 2017 Reply

   Hej Sanne Har du prøvet Suztain fryseposer som er lavet af majs og organisk nedbrydelig.
   Suztain frysepose er komposterbar og indeholder ikke plastik. Poserne er baseret på majs og er naturligvis GMO-fri. Perfekte til køl-, frost-, og tørvarer!

 • 10
  Elisabeth on July 24, 2017 Reply

  Hej. Blev meget overrasket over at opvaskemiddel IKKE er bakteriedræbende. I opvaskemaskinen kan man jo sætte den på høje grader, så bakterier dræbes. Men det er noget andet med opvask i hånden. Der er graderne jo ikke så høje. Er køkkenet ikke bare en stor bakterie bombe, af ufede bakterier vel og mærke? 😊 Så man skal faktisk bare vaske op i vand?
  Så burde vaskenødder i opvaskemaskinen og være unødvendigt, eller hvad? 😊

  • 11
   NeoHippie on July 30, 2017 Reply

   Der er bakterier i køkkenet ja, men der forsvinder også en del, når vi skrubber og bakterierne er sjældent farlige – specielt ikke, hvis man ikke spiser animalske produkter.

   Hjemme hos os vasker vi kun op i vand og nogle gange natron, hvis vi skal opløse genstridigt snavs eller fedt. Vi har ikke selv opvaskemaskine, men jeg tænker, at der måske er noget vedligehold af maskinen, som er svært at omgås – fx afspænding, afkalker og den slags måske? Men ja, vaskenødder er i princippet også unødvendigt ja.

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 12
  Sandie on July 27, 2017 Reply

  Kære Calina

  Tak for en god og brugbar blog.

  Kan du hjælpe lidt med et indlæg eller bare en kommentar til hvordan man undgår at have køkkenskuffen med staniol, vitawrap, fryseposer, affaldsposer, bagepapir, elastikker og klemmer.

  • 13
   NeoHippie on July 30, 2017 Reply

   Velbekomme <3

   Jeg laver et indlæg på et tidspunkt, men jeg bruger selv genanvendelige bokse til så godt som alting faktisk, herunder fx madrester, madpakker osv.

   Jeg bruger økologisk og ubleget bagepapir og genbruger hvert papir mange gange (man kan dog også købe genanvendeligt i plastik, men ved ikke, hvilken mulighed der er mest miljøvenlig. Begge dele er i hvert fald bedre en konventionelt bagepapir).

   Jeg køber affaldsposer lavet af genbrugsplast eller af komposterbart plastik, og da jeg lever Zero Waste, laver vi generelt meget lidt affald, hvorfor sådanne ruller holder meget længe. De kan købes i almindelige supermarkeder, i hvert fald dem af genbrugsplast.

   Jeg køber ind emballagefrit, så jeg har stort set ingen åbne poser og lignende, hvor elastikker og klemmer er nødvendige. Hvis du bor i KBH, kan jeg anbefale LØS-Market, Spidsroden, Helsam Urtehuset og ASA-Spice Torvehallerne til at købe mad emballagefrit. Mulighederne er desværre dårligere i resten af landet, men nogle helsekostforretninger udbyder også emballagefrie tørvarer.

   Håber du kunne bruge det til noget 🙂

 • 14
  Kirse on November 4, 2017 Reply

  Hej! Tusind tak for alle de gode råd på din blog 🙂 Jeg er selv igang med at forenkle hele mit forbrug, så det er dejligt med sådan et sted at hente gode råd. Mht. opvaskemaskinen og afspænding: Er er nogen der har erfaring med dét at hælde æblecidereddike i opvaskeren istedet for afspænding? Det kan man godt bare gøre? Og det virker fint? Eller er der nogle betingelser der skal være opfyldt? At man fx. ikke kan bruge det sammen med almindelig sæbe? Jeg er nemlig stadig ved at bruge det op jeg har. På forhånd tak.

  • 15
   NeoHippie on November 15, 2017 Reply

   Jeg har desværre ikke selv erfaringer med det endnu, da jeg ikke selv har prøvet at have opvaskemaskine. Jeg har dog hørt fra andre, at det skulle fungere fint – men ved ikke i forhold til at bruge det samtidig med sæbe 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *