Tøjvask uden tilsætningsstoffer

31. May 2016 Hjemmet 20
Tøjvask uden tilsætningsstoffer

Jeg har brugt mange penge og kræfter på at købe vaskemiddel til tøjvask. For at skåne miljøet, dyrene og forebygge allergi, har jeg købt økologisk og vegansk vaskemiddel uden parfume. Det er dyrt! Og rækker ikke langt, når man har en lille baby i huset og gylp (blandt andet….) på alt tøjet som følge deraf. Derudover er det stadig fyldt med miljøskadelig kemi, og er bestemt hverken en fornøjelse at slæbe hjem eller have stående og fylde.

En god veninde og kollega fortalte mig, at hun havde hørt om nogle vaskenødder, man kunne vaske tøj med. Det googlede jeg så, og fandt at det var meget smartere end jeg havde forventet!

Sæbe- eller vaskenødderne kommer fra et træ, der vokser bl.a. i Indien og Nepal, hvor skallerne fra nødderne de har været brugt til rengøring og tøjvask i flere hundrede år og i de fattigere samfundslag stadig bruges. Desværre er flere og flere i de lande begyndt at bruge de kunstigt fremstillede vaskemidler, ligesom os i Vesten. Kunstigt fremstillede vaskemidler forurener miljøet og vandet, giver risiko for allergi og indeholder ofte biprodukter fra dyr.

Vaskenødderne indeholder et vaskeaktivt stof, der hedder saponin, som planten producerer for at beskytte frugterne mod skadedyrsangreb. Når de kommer i vand, frigives den naturlige sæbe. Sæben er mild, og skallerne kan anvendes ved alle temperaturer og til alt slags tøj. Herhjemme vasker vi alt tøjet – inkl. moderne stofbleer med vaskenødder. Dog skal man være opmærksom på, at vaskenødderne selvfølgelig ikke indeholder blegemiddel, som kemisk fremstillet vaskemiddel gør. Det betyder, at hvidt tøj kan blive lidt mørkere med tiden, som det naturligt ville blive, hvis det ikke blev bleget ved hver vask. I min optik er det dog en fin pris at betale, for at undgå kemikaliebleget tøj, og har endnu ikke kunne se forskel på mit eget tøj, på trods af snart et år med vask i vaskenødder.

Som en bonus er de betydeligt billigere end vaskemiddel. En pose med 1 kg. økologiske vaskenødder koster 139 kr, og jeg er kun lidt over halvvejs i min pose efter snart et år.

 

Sådan gør du:

Når du køber en pose med vaskenødder, får du en lille bomuldspose med. I sådan en pose putter du ca. 5-7 halve skaller (nødderne er taget ud, så i posen er der kun halve skaller), og lukker posen. Den smider du så ind til vasketøjet og vasker tøjet uden yderligere vaskemiddel ved den temperatur, du plejer at vaske ved.

Skallerne kan genbruges 1-2 gange (så længe de stadig bliver fedtede, når de er våde), og så længe du har vasket under 60 grader. Hvis du har vasket over 60 grader, virker de ikke mere en en gang. Efter vasken tømmer du bomuldsposen og smider skallerne ud – gerne i kompostbunken, hvis du har sådan en, ellers bare med almindeligt affald.

 

Et tip!

I stedet for alkalkning af vaskemaskinen og skyllemiddel, kan du hælde lidt økologisk æblecidereddike eller økologisk hvidvinseddike i vaskemaskinen, i rummet hvor sæben normalt skal i.

Jeg bor i København, hvor der er meget kalk i vandet, og hælder med jævne mellemrum økologisk æblecidereddike i vaskemaskinen for at forebygge tilkalkning. Derudover blødgører eddiken tøjet som skyllemiddel, så det er jo en fin bonus. Og nej – tøjet kommer ikke til at lugte af eddike!

 

Hvor kan man købe vaskenødder?

I mange helsekostforretninger fysisk eller online. Personligt køber jeg dem økologisk på nettet til 139 kr. her.

 

Værd at have med i sine overvejelser:

Der er delte meninger omkring alternative vaskemidler, og om hvorvidt de vasker rent nok.

Der er én undersøgelse omkring alternative vaskemidler der viser, at alternative vaskemidler og rent vand vaskede tøjet ca. lige rent, da den mekaniske bevægelse også fjerner bakterierne, men at dette ikke var ligeså rent som med vaskemidler. De har dog ikke uddybet de præcise resultater for de enkelte midler og hvordan de er kommet frem til dem, og henviser derudover til delte meninger, blandt folk der bruger dem.

Min personlige erfaring er, at mit tøj dufter og ser mit tøj præcist så rent ud, som dengang jeg brugte vaskemiddel – dvs. ingen pletter og ingen lugt efter vask, heller ikke ved meget snavset tøj. Og det er godt nok til mig, hvis jeg samtidig kan skåne miljøet og mig selv for unødvendigt skadende tilsætningsstoffer.

Men det er jo op til den enkelte at vurdere og prioritere.

 

Følg mig på facebook og Instagram og få inspiration til en sund, bæredygtig og naturlig livsstil.


20 thoughts on “Tøjvask uden tilsætningsstoffer”

 • 1
  sophie on August 22, 2016 Reply

  Dem skal jeg helt sikkert have fat i !!!! De vaskenødder 🙂
  Hvad er din holdning så til alle “naturlig” produkterne der er astma/allergi mærkede, uden parfyme osv. som man kan købe i supermarkederne nu…

  Hilsen Sophie <3

  • 2
   NeoHippie on August 23, 2016 Reply

   Dem bruger jeg slet ikke. De er helt sikkert bedre end de ikke-mærkede, men de er bestemt ikke naturlige og de er unødvendige. Jeg har fine og naturlige alternativer til alle de produkter, og køber dem derfor ikke 🙂

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 3
  Maj-Brit Jensen on September 10, 2016 Reply

  Og et lille tip. Jeg har en meget kræsen kæreste der mener at sengetøj ikke er rent, medmindre det dufter af parfume. Det bruger jeg ikke. Jeg har tørret nogle lavendel blomster og knust dem meget fint. Kommet det i en spray bøtte, tilsat vand.og det “sprøjter ” jeg sengetøjet med på afstand. Nu dufter det af parfume. Og det er naturligt.

  • 4
   NeoHippie on September 13, 2016 Reply

   Det var smart – og lavendel skulle også hjælpe på bedre søvn 🙂 Tak for tip!

 • 5
  Leslie Lindahl on October 8, 2016 Reply

  Hej, jeg er igang med at forberede en oppakning til en længere pilgrimsejse i begyndelsen af det kommende år. Af den grund har jeg spekulerede på et miljøvenligt alternativ vaskemiddel, og blev meget fascineret over de såkaldte vaskenødder. Men jeg har ikke kunne finde noget om de kan anvendes til håndvaskning af tøj med håndvarmt vand. Er det noget du eventuelt ved om kan lade sig gøre?

  • 6
   NeoHippie on October 9, 2016 Reply

   Det skulle det meget gerne ja! Der står på nødderne, at de egner sig fint til håndvaskning også.

   Jeg har ikke selv prøvet det endnu, men vasker jævnligt ved 30 grader uden problemer i hvert fald (y)

 • 7
  Christina on October 31, 2016 Reply

  Hej Calina.
  Jeg er smadder fascineret af din (jeres) levestil, og selvom jeg ikke føler for at leve på præcis sammen måde, så får du mig til at reflektere over, hvordan jeg har lyst til at leve og hvilke værdier jeg vil leve efter. Du giver en masse inspiration og input som jeg ikke ellers får i min dagligdag, og som er meget forskelligt fra hvordan jeg er vokset op. Så tusind tak for dig. 🙂 <3

  Nå, det jeg egentlig ville skrive var, at jeg læste noget ift. vaskenødder, som jeg tænkte du ville finde interessant. Om hvordan køb af vaskenødder ikke nødvendigvis har en positiv effekt på miljøet. Et alternativ er fx hestekastanjer. Men du kan læse om det her:
  http://wastelandrebel.com/en/make-laundry-detergent-out-of-chestnuts/

  Mvh. Christina

  • 8
   NeoHippie on October 31, 2016 Reply

   Hej Christina.

   Tak, jeg er glad for, at du kan bruge det <3

   Jeg har godt hørt, at man også kan bruge kastanjer, og det er helt sikkert et mere bæredygtigt alternativ (om end lidt mere omfattende tilsyneladende) (y) Jeg har dog endnu ikke prøvet det endnu, hvorfor jeg ikke selv kan anbefale det - men det er helt sikkert planen, når jeg får mulighed for det!

   I forhold til kritikken af vaskenødder i dit linkede blogindlæg, er det dog tilsyneladende stadig mere bæredygtigt med vaskenødder end med alt andet vaskemiddel. Ja, der bruges noget emballage og de skal fragtes - men der bruges betydeligt mindre emballage end ved konventionelt vaskemiddel, man skal kun købe vaskenødderne 1-2 gange årligt (hvilket også giver mindre fragt og emballage, når de rækker længere) og konventionelt vaskemiddel bliver også fragtet + at konventionelt vaskemiddel i sig selv er miljøforurenende og skal produceres på ressourcekrævende fabrikker, hvilket vaskenødderne ikke skal på samme måde. Derfor vil jeg bestemt stadig mene, at vaskenødder er at foretrække over andet vaskemiddel - men at kastanjer klart må være bedre, da de kan findes lokalt, helt uden industriel produktion og helt emballagefrit! (y)

   Tak for link!

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 9
  Katrine on November 3, 2016 Reply

  Hej Neohippie
  Jeg har lige opdaget din spændende blog. Jeg er (desværre) heller ikke så langt i den zero waste livsstil, men er meget draget og fascineret af det.
  Jeg har dog forsøgt at udskifte flere dagligdagsting og faldt så over dette ;
  https://dk.suztain.com/da/tojvask/ecoegg-vaskeaeg-uden-duft-720-vaske-331.html

  Og tænkte om du ville undersøge det nærmere og komme med din mening om dem. Du har trods alt en god portion baggrundsviden allerede. Jeg, som ny i dette, er klart til at hoppe på alle gode bæredygtige ideer 😊
  Mvh Katrine

  • 10
   NeoHippie on November 5, 2016 Reply

   Hej Katrine.

   Jeg er glad for, at du kan bruge den 🙂

   Vaskeæggene er klart mere miljøvenlige end konventionelt vaskemiddel. Jeg har ingen praktisk erfaring med dem selv, men har hørt, at de skulle virke fint i praksis (y)

   De indeholder dog stadig 8 “kemiske” ingredienser, og er dermed ikke så naturlige som vaskenødderne. De skulle dog som sagt stadig være mere allergivenlige og miljøvenlige end så meget andet.
   Læs evt. mere om dem her, hvor du kan læse præcis hvad de indeholder og hvordan de skulle virke:

   http://pletvæk.dk/eco-egg-hvordan-virker-vaskebolde-med-smaa-sten-egentlig/

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 11
  Christina on November 4, 2016 Reply

  Er helt enig med dig i, at det på den måde stadig er mere bæredygtigt. 🙂 Det jeg fandt mere tankevækkende, var vinklen i forhold til at de lokale efterhånden ikke har råd til at købe dem, fordi vaskenødderne eksporteres i så stor grad, at producenten jo selvfølgelig hæver prisen. Men det nævnes også kun i en enkelt sætning i starten, så jeg kan godt se at min henvisning var lidt misvisende når jeg ikke gav mere forklaring bag. 🙂

  /Christina

  • 12
   NeoHippie on November 5, 2016 Reply

   Ja, det har du helt ret i – og her er kastanjer da klart et bedre bud! (y)

   Jeg må prøve at se, om jeg kan nå at samle nok kastanjer i år til brug indtil de falder igen 🙂

 • 13
  Sabrina Johansen on December 20, 2016 Reply

  Jeg har brugt vaskenødder i en halvt år nu efter at jeg læste på din blog 🙂 men nu er posen blevet væk. Kender du til noget sted de sælger poser seperat? eller hvad man i stedet kan bruge?

  • 14
   NeoHippie on December 20, 2016 Reply

   Min pose er også blevet væk for længe siden faktisk.

   Jeg ved, at butikken EcoEgo på Nørreport (muligvis også deres webshop?), sælger stofposer i samme stil – men personligt bruger jeg bare en gammel slidt og enlig sok. Det virker fint, så det vil jeg helt klart hellere anbefale 🙂

 • 15
  Simone Elise Rasmussen on July 22, 2017 Reply

  Ved du evt. noget om transporten af Vaskenødder? I forhold til forurening – kontra forurening af almindeligt vaskemiddel :)?

  • 16
   NeoHippie on July 30, 2017 Reply

   Nej, det er desværre et meget kompliceret regnestykke. Der er dog flere problematikker ved både vaskenødder og vaskemiddel, hvorfor jeg faktisk i dag vasker i rent vand eller med pulver fra nedfaldskastanjer i stedet for vaskenødder. Pulver fra kastanjer indeholder også saponin, og disse er langt mere miljøvenlige, da de kan samles op fra jorden i Danmark i stedet.

   Jeg laver snart et blogindlæg omkring det, men alternativt kan du finde flere guides på nettet til det (y)

 • 17
  Mette E on September 29, 2017 Reply

  Hej, og tak for dejlig inspiration.
  Jeg bruger vaksenødder, men faldt over dette indlæg
  https://stofnumser.wordpress.com/2016/06/24/saebenoedder-ecoeggs/

  Mon der er noget om snakken? ?

  • 18
   NeoHippie on October 17, 2017 Reply

   Hvis testen viser det, er der sandsynligvis 🙂

   Jeg kigger dog på vasketøjet – det dufter rent. Det ser rent ud. Der er ingen forskel på tøjet, fra dengang jeg brugte vaskepulver. Så i min optik er der ingen grund til at bruge miljøskadeligt vaskemiddel, når vaskenødder/vand vasker tøjet så rent, som det gør. Om det teknisk set kunne være endnu renere i følge en test i et laboratorie – muligvis. Det er uden betydning for mig, når der ingen forskel er i praksis.

   Jeg er dog faktisk skiftet over til blot at vaske med vand i mellemtiden, og har gjort det i ca. et år nu – det gør heller ingen forskel ift. hverken vaskepulver eller nødderne i praksis (y)

 • 19
  Line Olesen on December 1, 2017 Reply

  Hvordan er vadkenødderne i forhold til uld tøj? Kan de også gå dertil.
  Also.. Jeg læser at du også vasker moderne stofbleer med dem. Men fjerner vadkenødderne bakterier fra afføring, som eks. Den neutral vaskepulver jeg benytter nu?

  • 20
   NeoHippie on December 9, 2017 Reply

   Jeg bruger af etiske og miljømæssige årsager ikke selv uld, men har ladet mig fortælle, at de skulle virke fint til uld også 🙂

   Bakterierne fra afføring dør ved kogevask – ikke af hverken sæbe eller vaskenødder. Så de bliver helt rene ja (y)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *