Nem opskrift på boller

Nem opskrift på boller

Det kan være, men behøver virkelig ikke være en videnskab at bage. Denne grundopskrift på boller har jeg lavet hundredevis af gange og den kan varieres alt efter hvad man lige har i huset – uden at gå galt. Der skal ikke bruges hverken mælk, æg, sukker, olie eller andet – det er helt simple, men lækre og luftige boller.

Herhjemme køber vi aldrig brød – simpelthen fordi det er både billigere og sundere at bage det selv – og så fordi jeg gerne vil lære min datter Aston at lave mad af råvarer i stedet for blot at købe færdigmad. Og derudover synes jeg, at det er svært at finde brød, som lever op til mine krav – dvs. både økologisk, vegansk og uden div. tilsætningsstoffer, olie eller sukker.

Opskriften kan tilpasses alt efter hvor sund man vil have den, hvad man har af fx grøntsags- eller kernerester, hvad den skal bruges til osv. Den er nem og billig!

 

Nem opskrift på boller:

(10 stk)

 

Ingredienser:

– 25 g. økologisk gær

– 2,5 dl. lunkent vand

– Evt. en tsk. salt (kan sagtens udelades, fx til små børn)

– Hvedemel/fuldkornshvedemel til dejen ikke klistrer længere

– En håndfuld hvad end – det kan være solsikkekerner, chiafrø, sesamfrø, hakket spinat, revet gulerod, havregryn, hirse osv. Hvad du har i huset. Det kan også udelades.

 

Anvisning:

1. Opløs gæret i vandet med fingrene.

2. Tilsæt salt og evt. en håndfuld hvad end du vil have i.

3. Tilsæt hvedemel til dejen lige nøjagtig ikke klistrer til hænderne længere.

Du styrer helt selv hvor meget fuldkornsmel der skal i vs. hvor meget almindeligt hvedemel. Vær bare opmærksom på, at jo mere fuldkornsmel du putter i, jo sundere og tungere bliver bollerne. Så hvis du bare vil have luftige og hvide klassiske boller, kan du helt undlade fuldkornsmel og hvis du vil have det så sundt som muligt, kan du lave dem primært eller helt på fuldkornshvedemel – så bliver de bare betydeligt mindre luftige og bliver hurtigere kedelige.

4. Lad dejen hæve et lunt sted i minimum en time.

5. Tænd ovnen på 200 grader. Form 10 boller med hænderne og placer dem på en bageplade. Lad efterhæve i minimum 30 minutter et lunt sted – fx ovenpå ovnen, mens den varmer op.

6. Bag bollerne i 10-12 minutter, tag dem ud og lad dem køle lidt inden spisning.

7. Smager bedst samme dag eller dagen efter, hvorefter de er lækrest efter et par minutter i ovnen – jo mere fuldkorn der er i, jo bedre har de af en tur i ovnen inden man spiser dem. Kan sagtens fryses.

nem opskrift på boller

Følg mig på facebook og Instagram for inspiration til en sund, bæredygtig og naturlig livsstil.


2 thoughts on “Nem opskrift på boller”

  • 1
    Monica Sandberg on June 23, 2017 Reply

    Nu bruger jeg jævnligt din side, og hver gang jeg bruger denne opskrift, småsavler jeg over det lille glas’ indhold….😄 Så nu er jeg nødt til at spørge, hvad er det?? 🤔

    Kh Monica.

    • 2
      NeoHippie on June 24, 2017 Reply

      Haha, jeg medbragte bollerne til mødregruppe, så det er faktisk ikke mig der har lavet det – men min veninde blandede kokosolie med krydderier som fx hvidløg, salt og paprika som alternativ til smør. Det var lækkert (y)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *