Nonshopping og gaver

Nonshopping og gaver

Jeg havde faktisk planer om at skrive dette indlæg lige efter jul, men der sad jeg med hovedet begravet i metodebøger til min bachelor, så det er blevet lidt forsinket. Men indlægget handler nu heller ikke om julegaver, men egentlig om gaver og nonshopping generelt – julen var mere en specifik anledning.

Jeg er nonshopper, og nonshopping betyder meget kort fortalt – for mig – at jeg ikke køber noget som helst udover mad (læs evt. mere her). Jeg har tidligere kort berørt emnet gaver og nonshopping, men jeg vil alligevel lige skrive et uddybende indlæg omkring det – med konkrete eksempler på, hvad man fx kan gøre, hvis man ikke ønsker at købe eller få nye ting i gave. Og her vil jeg tage udgangspunkt i, hvad vi gjorde denne jul i vores familie.

Jeg er den eneste i familien, som går op i nonshopping. Benjamin er dog også næsten nonshopper, men han er fx ikke tilfreds med genbrugsudvalget til mænd, så han køber nyt langtidsholdbart tøj ved konkret behov. Men på trods af dette, foreslog jeg for min familie, at vi denne jul udelukkende gav hinanden brugte/hjemmelavede gaver. Det udløste først skepsis hos nogle – men da jeg uddybede idéen, blev de meget positive, og så det som en sjov udfordring. Så i det følgende vil jeg beskrive præmisserne for vores jul sidste år:

(Dette indlæg er gammelt og bliver snarest opdateret og uddybet, med mine senere overvejelser omkring dette års jul, fødselsdage osv.)

 

Brugte gaver

I julen skulle vi være sammen med min familie – dvs. min mor, hendes mand, min søster, svoger, nevø, storebror, Benjamin (min mand) og Aston (min datter). Aftalen var, at vi alle indbyrdes kun gav og fik brugte gaver.

 

“Reglerne”

 • Ingen gaver måtte købes fra ny.
 • Prisen var underordnet – om man havde givet 1 kr., 1000 kr. eller fundet det gratis på et byttemarked var helt uden betydning. Det var gaven (og tanken) og ikke prisen, der talte og man måtte gøre op med sit eget budget, hvad man havde råd til.
 • Gaverne måtte komme alle steder fra – dvs. genbrugsforretninger, dba.dk, reshopper-appen, byttemarkeder, antikvariater osv. Så længe det ikke var købt fra nyt, var det godkendt.
 • Man måtte gerne komme med mere eller mindre specifikke ønsker, men det var ikke et krav.

 

Hvad jeg købte

Jeg er stor modstander af forbrugerkulturen, men jeg elsker til gengæld at forkæle menneskerne i mit liv! Så jeg ringede til min gode veninde, som er ekspert i genbrugsforretninger, og så startede vi med at lede efter tøj til min mor og søster.

Mange har fordomme omkring genbrugsforretninger, men der er virkelig stor forskel i kvaliteten, alt efter hvor man kigger. I de små kristne genbrugsforretninger udenfor byen er tøjet ofte gammeldags og slidt, men også som regel meget billigt. I de lidt mere moderne genbrugsforretninger, fx inde i København, sorterer de i tøjet, og man kan finde virkelig mange lækre ting. Både meget dyrt og meget billigt.

Vi var fx inde i Kongens Klæ’r, Carmen og Fantasio, FN92 Vintage, Times Up Vintage, Episode og København K. Her købte jeg fx denne sweater til min søster:

Sweater i str. small fra genbrugsbutikken Kongens Klæ'r til ca. 100 kr.
Sweater i str. small fra genbrugsbutikken Kongens Klæ’r til ca. 100 kr.

Derudover fandt jeg også en sweater til min mor i Kongens Klæ’r og en skjortebluse til min søster i Episode. Det hele i perfekt stand, rigtige størrelser og i den billige ende – og så var det lige deres stil.

Derefter gik jeg på dba.dk. Jeg har før solgt og købt nogle ting derover, men da jeg først begyndte at søge lidt bredere, opdagede jeg, at der simpelthen ikke er grænser for, hvad der kan købes der. Udvalget er kæmpe stort.

Jeg fandt fx disse små ørestikker til min mor:

Ørestikker fra Dyrberg Kern til 60 kr. på dba.dk.
Ørestikker fra Dyrberg Kern til 60 kr. på dba.dk.

Jeg fandt desuden en fjernstyret bil til min lille nevø, et stort USB-kort til Benjamin og en lanterne plus et LED-bloklys til min mors mand (fordi stearinlys er skadelige for indeklimaet, læs evt. mere her).

Til min svoger var jeg mere kreativ med at lede – jeg havde netop hørt fra min søster, at han spillede meget PlayStation for tiden, men havde brokket sig over, at han ikke havde så mange spil. Jeg skrev derfor navnene ned på alle de spil han havde, og sendte Benjamin (som også er PlayStation-nørd) ind i spilforretningen GameStop. Her sælger de nemlig de nyeste spil i brugt udgave (dvs. når PS-nørderne har spillet det nyeste spil færdig på 24 timer, kan de sælge det tilbage til butikken og få en smule af beløbet tilbage igen. Butikken sælger det så videre lidt billigere end fra nyt. Det fejler altså intet, man får det bare lidt billigere og der er ingen grund til at skulle have det helt nyt, når man i stedet kan være flere om det samme – det er Benjamins trick). Benjamin valgte så på baggrund af listen et spil, der sandsynligvis ville interessere min svoger. Det var dog i den lidt dyre ende for os, som kun lever af SU, hvorfor vi gik sammen med min mor om denne gave.

 

nonshopping

 

Hvad jeg fik:

Jeg fik primært tøj og smykker fra dba.dk eller genbrugsforretninger. Jeg har tabt mig lidt i forbindelse med amningen, så havde ønsket mig tøj, som ikke hænger på mig.

Min storebror brød faktisk reglerne, og købte noget nyt til mig: En hættetrøje fra Anima.dk, hvor overskuddet går til Animas kampagnearbejde. Det er blevet lidt en tradition, da min storebror ved, at Anima er en af de organisationer, jeg virkelig beundrer og gerne vil støtte. Sidste år gav han mig en af Animas “Livsgaver”, som havde til formål at støtte Animas arbejde med at hjælpe grise ud af fikseringsbåse, og i år var det så denne hættetrøje (som jeg i øvrigt også købte til Benjamin, da det var et af hans store ønsker – så vi brød nonshopping-reglerne en smule):

 

Hættetrøje fra Anima til 250 kr.
Hættetrøje fra Anima

Hvad der ellers blev givet:

Generelt set blev der givet nogle virkelig gode gaver – mindst ligeså gode som tidligere år, hvor vi har købt nye ting. Fordelen ved at købe brugt, kan, udover de miljømæssige fordele, være at man enten sparer penge – eller at man får rigtig meget for pengene.

Benjamin fik bogen “Mafia” af min søster og svoger, som han havde ønsket sig – fundet i et antikvariat. Min mor fik også en bog af min søster – faktisk havde min søster, inden vores aftale om brugte gaver, planlagt at købe netop denne bog fra ny. Da vi lavede aftalen, gik hun så på dba.dk og fandt samme bog brugt meget billigere og i perfekt stand. Aston og min nevø fik legetøj, børnebøger og tøj – bl.a. fra Mødrehjælpen, Reshopper, antikvariater og dba.dk.

 

Konklusion – (jeps, jeg er skadet af al den opgaveskrivning – selvfølgelig skal der da være en konklusion!):

Det var virkelig et hit! Alle gaver var i flot stand, vi fik noget vi kunne bruge og min mand og jeg kom igennem julen på SU. Og vigtigst af alt: Vi deltog ikke i forbrugerhysteriet, der er ved juletid.

Min familie var så glade for konceptet, at vi har aftalt, at det er sådan, vi gør fremover. Og nu har vi et helt år til at lede efter de perfekte gaver – eftersom vi ikke behøver at bekymre os over, om de kan byttes.

 

 

Hjemmelavede gaver

Udover de brugte gaver, gav min mor, søster og jeg hinanden hjemmelavede gaver oveni. Det er en tradition vi har haft i flere år nu, bare for hyggens skyld. Der er ingen andre regler, end at vi skal have lavet det selv.

 

Hvad jeg lavede

Jeg har tidligere håndsyet toilettasker og lavet hjemmelavet makeup og hårprodukter til dem, men som regel laver jeg mad. Tidligere år har det været friskpresset eksotisk og økologisk juice, hjemmelavet müsli og Raw Cheesecakes. I år var jeg også på mad – men havde haft et lidt ambitiøst projekt i tankerne. Jeg ville lave en æske med forskellige sunde, fyldte chokolader. Jeg har derfor nøje planlagt og eksperimenteret med forskellige opskrifter (som selvfølgelig kommer eller allerede er kommet på bloggen). Jeg endte med 10 chokolader i alt – 2 af hver slags. Bounty (inspireret af Plantepushernes opskrift), Marcipan, Ferrero Rocher, chokoladetrøfler med karamel og peanutbutter, og så en Raspberry Cheesecake chokolade (kommer snart). Alle uden olie og raffineret sukker, men lavet på uforarbejdede og veganske råvarer.

 

Hjemmelavet mad i stedet for ting.
Hjemmelavet mad i stedet for ting.

Hvad jeg fik

Hvor min force er mad, er min mors at sy og min søsters at hækle – så jeg får altid hjemmesyede eller hjemmehæklede ting af dem.

I år havde jeg set den flotteste kæmpestore hippieagtige pølsepude i en af de genbrugsforretninger, jeg købte gaver i. Damen der havde forretningen lavede dem selv, men de kostede fra 800 kr. og op. De var flotte, men jeg kommer aldrig til at give over 800 kr. for en sofapude – selv hvis jeg havde pengene til det (det har vi virkelig ikke!), så ville min samvittighed altid tvinge mig til at give pengene til velgørenhed eller lignende i stedet. Men den var flot – så jeg ønskede mig den af min mor i stedet. Og hun endte med at lave en endnu flottere udgave i stof der passede til vores sofa og fyldte den med brugte dyner og puder.

Af min søster fik jeg en lækker hjemmehæklet hue – også efter ønske.

Det er en virkelig hyggelig tradition, og eftersom vi altid gør det, har vi et helt år til at finde på gaver og til at lave dem.

 

Men hvad så med svigerfamilien og nonshopping?

Jeg har virkelig været heldig med min svigerfamilie! De er simpelthen helt fantastiske, og har været så åbne og positive omkring vores “alternative” måder at gøre tingene på. Jeg følte dog stadig ikke, at jeg kunne tillade mig at insistere på, at hele Benjamins familie skulle hoppe med på nonshopping og give brugte gaver som koncept. Men jeg ville stadig gerne gøre det så bæredygtigt og miljøvenligt som muligt.

Derfor ønskede jeg mig meget specifikke ting, som jeg rent faktisk manglede, og sagde, at jeg meget gerne ville have dem brugt, hvis muligt – og det samme med gaveønsker til Aston. På denne måde fik vi kun ting, vi alligevel selv havde skulle ud og skaffe.

Hvad vi gav

Jeg ville gerne undgå at støtte forbrugerkulturen, og det at købe bare for at købe. Det krævede så, at jeg virkelig lagde en indsats i at planlægge gaverne.

Vi gav min svigermor en oplevelse – nemlig et gavekort til en valgfri wellnessoplevelse, med opfordring til at vælge et sted i København, og komme til vegansk brunch hjemme hos os efterfølgende.

Benjamins bror er ved at flytte hjemmefra, og er også miljøbevidst veganer – så ham gav vi Englerods nye kogebog “Grønskolling”, en “care package” med mad fra det veganske supermarked Astrid och Aporna på Frederiksberg fuld af veganske snacks, og bæredygtigt og bionedbrydeligt køkkenudstyr fra butikken “Gå Grøn” på Jægersborggade i KBH.

Genanvendelige stålsugerør med renser til og flaskerenser, smørekniv, spækbræt, salattang og pastaske i bionedbrydelige materialer.
Genanvendelige stålsugerør med renser til og flaskerenser, smørekniv, spækbræt, salattang og pastaske i bionedbrydelige materialer.

Benjamins mormor har nogle helbredsproblemer, og nu er jeg jo uddannet sygeplejerske og jeg har en særligt stor interesse i at forebygge fremfor at behandle sygdom – så jeg kunne jo ikke lade være med at købe gaver, som kunne hjælpe hende i hverdagen. Derfor gav vi hende en økologisk Baobab-olie i genanvendelig flaske til huden – dette fordi hun har meget tør hud, og hvis huden holdes fugtet, kan man forebygge kløe, sår og infektioner i huden. Derudover gav vi hende et par skridsikre hjemmesko for at forebygge fald og brækkede knogler.

Og så havde hun ønsket sig billeder af os til hjemmet – vi fremkaldte derfor nogle billeder af vores lille familie og fandt nogle brugte rammer at sætte dem i til hende.

Gamle rammer vi allerede havde i huset med billeder i.
Gamle rammer vi allerede havde i huset med billeder i.

Benjamins onkel, tante og fætter var vi egentlig ikke på gaver med. Jeg havde dog fået et specifikt ønske på en “sund kage” fra Benjamins fætter og når nu jeg var i gang, lavede jeg også en værtskage til onklen og tanten, da de lagde hus til. Jeg lavede derfor en Raw Raspberry Chocolate Cheesecake (den kommer snart på bloggen) til fætteren og en æske hjemmelavede fyldte sunde chokolader som værtsgave (tilsvarende dem jeg gav min mor og søster).

Mere om nonshopping…

Det var lidt om, hvordan jeg tacklede julen som nonshopper.

I mit indlæg omkring nonshopping, kommer jeg mere dybdegående ind på mine årsager til at være nonshopper, hvad jeg har gjort med alt det, jeg havde i forvejen, hvordan det har påvirket min hverdag samt linker til forskellige relevante sider og facebook-grupper, hvis du også er interesseret i at forsøge dig som nonshopper – eller bare ønsker at leve mere bæredygtigt.

Hvis du har kommentarer, spørgsmål eller flere forslag må du meget gerne kommentere nedenfor eller kontakte mig på facebook!

 

Aston fik brugte adventsgaver fra sin faster.
Aston fik brugte adventsgaver fra sin faster.

Følg mig på facebook og Instagram for inspiration til en sund, bæredygtig og naturlig livsstil.


4 thoughts on “Nonshopping og gaver”

 • 1
  Hanne Hagen Møllenberg Olsen on November 18, 2017 Reply

  Hvor er det sjovt at læse om jeres “genbrugsjul”. 😀 Min mor, min mand og mine 2 voksne sønner og jeg, blev enige om at stoppe med at give julegaver for ca 3 år siden og det har været en befrielse lige siden. ☺
  Jeg har også længe været modstander af Mors dag’s gaver og har sagt at de ikke skal give mig noget. En buket markblomster fra grøftekanten vil gøre mig meget mere lykkelig, end en dyr buket fra blomsterhandleren. 🍀
  Sidste år ønskede min mand og jeg os oplevelser i fælles fødselsdagsgave og det har været dejligt at få de oplevelser. 😍
  Jeg får rigtig meget inspiration fra dig. Lige nu prøver jeg at minimere garderobeskab, også min mands, 😉 og tøj køber jeg glad og gerne i genbrug.
  Tak for din blog og søde måde at svare folk og ikke mindst tak til din svigermor, som introducerede mig for din blog. 😍

  • 2
   NeoHippie on November 22, 2017 Reply

   Det lyder virkelig dejligt <3

   Jeg er glad for, at du har kunne bruge den! 😀

 • 3
  Maria Juliane Friedrichsen on November 19, 2017 Reply

  Det er SUPER inspirerende!! Virkelig spændende at læse om! Mer’, tak! 😀

  • 4
   NeoHippie on November 22, 2017 Reply

   Jeg arbejder på flere indlæg omkring netop minimalisme og nonshopping, så der skal nok komme mere 😉 <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *