Nonshopping

Nonshopping

Før i tiden havde jeg en last, og jeg var meget bevidst om den. Jeg gjorde rigtig mange ting for miljøet, for dyrene og for mine medmennesker. Men én ting havde jeg så svært ved at slippe, og det var shopping. Ikke at jeg brugte specielt mange penge på det, da jeg aldrig rigtig har gået op i mærker, men jeg har virkelig elsket at købe nyt tøj og nye ting til hjemmet. Jeg var dog samtidig pinligt bevidst om, at jeg fx ikke gik med tøjet mange gange, før jeg glemte, at jeg havde det/blev træt af det og måtte købe nyt.

Og det er bestemt ikke i min ånd – jeg er faktisk stor modstander af netop det koncept. Jeg er stor modstander af forbrugerkulturen, hvor man køber og smider væk. Netop derfor bruger jeg stort set intet “engangs” i hjemmet, laver alle mine ting selv, inkl. makeup, hårprodukter, rengøringsmidler osv. Det nagede mig derfor, at jeg havde denne shopping-last. Det var helt klart ikke en af mine bedre sider, og jeg accepterer ikke bare negative sider ved mig selv – jeg ændrer på dem, og gør det bedre.

Derfor blev jeg nonshopper for snart halvandet år siden. Med andre ord – jeg har indført købe-stop for mig selv. Jeg køber selvfølgelig stadig fx (bæredygtigt) mad, opvaskebørster og tandbørster, men jeg køber stort set intet derudover, heller ikke tøj, ting, møbler osv. Og hvis jeg endelig bliver nødt til det, så er det fra genbrug.

Der er sikkert flere definitioner på nonshopping – bl.a. har jeg læst, at nogle tager et halvt år af gangen med non shopping for at “afvænne” dem selv. Det er bl.a. formålet med facebookgruppen Non shoppers, som jeg kan anbefale at blive en del af. Men her følger min personlige definition og livsfilosofi:

 

Hvorfor nonshopping?

Alle vegne fra bliver vi bombarderet med reklamer, der fortæller os, at vi har et behov for nyt tøj, nye ting til hjemmet, ny makeup – for at realisere os selv, blive bedre, unikke osv. Ubevidst er jeg selv hoppet i fælden, og havde hele tiden tanken om, at hvis jeg bare liiige købte det her ene par bukser, så var min garderobe komplet, og jeg behøvede aldrig at købe mere. Men to uger efter havde jeg ingenting at tage på, og blev jo nødt til at forny min garderobe med en ny bluse eller kjole.

Og det er så åbenlyst irrationelt og overflodsagtigt, og jeg brød mig ikke om den side af mig selv. Jeg havde ikke brug for mere tøj. Jeg havde ikke engang brug for det meste af det, jeg allerede havde. Jeg havde ikke plads til det, og det meste af det, tog jeg aldrig på alligevel.

Udover at være overflodsagtigt, er det også dårligt for miljøet, det meste tøj og de fleste ting er produceret under forfærdelige og nogle gange livsfarlige forhold – ofte af børnearbejdere – og min personlige økonomi var bestemt heller ikke til det som fuldtidsmor uden nævneværdig indkomst og med en mand på SU. Ærligt talt vil jeg hellere bruge de få penge vi har på mad af god kvalitet, på at betale mit studielån af, lave ting med min familie eller spare op til vores fremtidige drømmehjem med plads til hele den børneflok, vi har planer om at få.

Så jeg var klar over, at det måtte stoppe. Og modsat mange andre nonshoppers, mener jeg ikke i et halvt år. Jeg mener for altid. Det er ikke en midlertidig afvænning eller nedskæring, det er et mentalitetsskifte. Et opgør med forbrugerkulturen. En minimalistisk hverdag. Et simplere liv.

 

Hvad så med det tøj og de ting jeg allerede havde?

Jeg havde alt for meget tøj. Intet af det var slidt, men meget af det tog jeg aldrig på. Så jeg hev alt mit tøj ned fra hylderne og lavede en grundig sortering. Jeg udvalgte mig det tøj, jeg var gladest for, og som var af bedst kvalitet, så jeg havde en god og varieret garderobe af kvalitetstøj til alt slags vejr og til forskellige anledninger.

Det resterende tøj blev så yderligere sorteret. Jeg lavede en bunke af tøj, jeg ville tilbyde min omgangskreds eller som skulle bruges til upcycling. Jeg lavede en bunke af tøj, som røg til genbrugsforretningen, der ligger lige ved siden af, hvor jeg bor. Og så lavede jeg en bunke af tøj, som kunne bruges til at bytte mig til nyt tøj fremover.

Derefter gennemgik jeg vores ting. Jeg satte de ting, vi aldrig brugte til salg, som var penge værd –  Pengene kom på vores opsparingskonto og lidt på en børneopsparing til min datter Aston. De ting som vi ikke brugte, men som var uden stor værdi, afleverede jeg til genbrug eller gav væk til familie og venner, som har bedre brug af dem.

 

Bytning af tøj

Pointen var, at jeg ikke skulle købe nyt tøj. Men et helt genialt koncept er at bytte tøj. Ofte bliver man (jeg) træt af tøjet, inden det er slidt op, og så kan man med fordel bytte med andre, der har det ligesådan. Så får begge nyt tøj, og man har ikke købt noget.

Man kan lave byttedage med sine venner, sin familie eller sin mødregruppe, men derudover findes der et vildt smart koncept: Byttemarkeder. Efter jeg begyndte at få øjnene op for nonshopping, opdagede jeg, at der afholdes byttemarkeder over hele landet og er åbent for bytte på div. genbrugsstationer.

Fx kan man på facebook følge siden Byttemarked, og få besked om hvor og hvornår der afholdes byttemarked rundt omkring i landet. På disse markeder kan man bytte sine medbragte ting og sit tøj med andre. Der er ikke regler for, hvor meget man skal have med eller hvor meget man vil tage – man medbringer hvad man vil og tager hvad man vil. Kvaliteten er selvfølgelig svingende, som i genbrugsforretninger. Nogle gange er det fantastisk og man kan udskifte hele sin garderobe, og andre gange kan man opleve, at man knapt kan finde en eneste ting. Personligt tager jeg derfor til rigtig mange af dem. Det er en hyggelig og gratis begivenhed, og da jeg intet mangler og gerne vil have en minimalistisk garderobe, tager jeg kun ting og tøj, som jeg mener er direkte bedre, end noget jeg har i forvejen og udskifter det så bare. Og alle de ting og tøj som ingen tager, bliver doneret til genbrugsforretninger.

Ved at bytte tøj behøver man altså ikke hænge på det samme tøj resten af livet, blot fordi man har besluttet sig for at være nonshopper.

 

Hvad så hvis jeg mangler noget bestemt?

Det kommer an på… Mangler jeg det, eller vil jeg bare gerne have det? Mit gamle jeg ville bestemt have ment, at jeg oprigtigt manglede den kjole i vinduet, nyt sengetøj i en bestemt farve eller de flotte sølvgummistøvler (de var virkelig flotte!). Men det gjorde jeg ikke – jeg havde masser af tøj og mit gamle sengetøj virkede fint. Men der kommer nok en dag, hvor jeg oprigtigt mangler et par bukser eller en ny BH, da det jeg har, virkeligt bliver slidt op – som i helt slidt op. Og den dag køber jeg selvfølgelig det, jeg mangler. Og ikke mere end det.

Det være sagt – så er der nogle kriterier, jeg har sat for mig selv, næste gang jeg bliver nødt til at købe noget igen: 1. Jeg skal først se, om jeg kan finde det brugt – hvilket man næsten altid kan. Og 2. Hvis ikke jeg kan finde det brugt, skal jeg købe noget af ordentlig kvalitet, i bæredygtige materialer, produceret under ordentlige forhold.

Ordentlig kvalitet kan selvfølgelig godt betyde, at det bliver dyrere. Men jeg sparer rigtig mange penge på tøj og ting generelt som nonshopper, så det er ingen undskyldning for at købe dårlig kvalitet. Og derudover vil jeg hellere købe et par rigtig gode bukser i ordentlig kvalitet, af en bæredygtig produktion og uden at støtte fx børnearbejde eller livsfarlige arbejdsforhold, som så holder flere år, end jeg vil købe noget billigt i dårlig kvalitet, så jeg bliver nødt til at købe nyt igen snart. Og jeg vil hellere købe et dyrere og solidt spisebord af god kvalitet, som jeg har planer om at beholde resten af livet, end jeg vil købe et i IKEA, som jeg kan smide ud, når jeg bliver træt af farven eller designet.

 

Modetøj

Det var noget af det sværeste for mig at opgive, da jeg virkelig har været slave af moden. Men igen – at være modeslave er bestemt ikke en side af mig selv, jeg kunne lide, så jeg tvang mig selv til at bryde med den.

I stedet går jeg nu efter tidløst kvalitetstøj, og så kan jeg jo altid bytte mig til noget bestemt, hvis der er noget, jeg føler for at prøve. Jeg har indset, at der er betydeligt vigtigere ting end modetøj, og ærligt talt har jeg ikke lyst til at være en person, der går op i materielle ting – om det så er det nyeste modetøj, boligtilbehør eller elektronik. Jeg vil hellere bruge mine penge og min energi på at skabe et lykkeligt liv med min familie og samtidig passe godt på jordkloden.

 

Resten af familien

Min mand Benjamin er faktisk stor fan af idéen og er hoppet med på konceptet. Han har længe været modstander af forbrugerkulturen, og er meget praktisk anlagt, når det kommer til tøj og ting.

I forhold til min datter Aston og fremtidige børn gælder faktisk det samme som med mig selv. Vi vil gerne videregive vores værdier omkring bæredygtighed og antimaterialisme. Hun skal selvfølgelig ikke mangle noget, så jeg har fx købt en cykelhjelm og et barnesæde til cyklen – jeg købte det nyt, da sikkerheden her er vigtigst. Til gengæld køber jeg ikke nyt tøj eller legetøj til hende. Jeg kender mange med børn, og har lånt og arvet næsten alt tøj og legetøj, hun har. Hvis jeg får brug for noget helt specifikt, som jeg ikke lige kan låne mig til, leder jeg fx i mødrehjælpens butikker, dba.dk, på appen ReShopper eller på loppemarkeder eller byttemarkeder.

 

Hvad med gaver?

Jeg havde svært ved at beslutte mig for, hvad min holdning var til at få og give fx tøj eller ting i gave, da jeg fandt det svært at bryde med de sociale forventninger til fx jul og fødselsdag. Jeg har skrevet et separat indlæg omkring nonshopping og gaver her, men opsummeret kan jeg fortælle, at jeg er endt på at ønske mig ingenting, oplevelser, donering til velgørenhed i mit navn eller brugte ting, som jeg virkelig mangler – og det samme gælder gaveønsker til min datter. Læs evt. mit indlæg omkring bæredygtig børnefødselsdag her. Det er blevet overraskende godt modtaget af min omgangskreds.

Mht. at give gaver, giver jeg som regel oplevelser, mad eller brugte gaver, da så godt som alting kan findes i perfekt stand i en brugt udgave – også specifikke mærker. I tilfælde af, at jeg ikke følte, jeg kunne give en brugt gave eller oplevelse til en bestemt lejlighed, ville jeg finde en ting i særligt god kvalitet, af bæredygtige materialer og fra en bæredygtig produktion – fx køkkenudstyr fra butikkerne “Gå Grøn” eller “EcoEgo”, som sælger økologiske, bæredygtige, genanvendelige og bionedbrydelige produkter i høj kvalitet.

 

Lidt eftertanker…

Alt i alt har det været utroligt befriende helt at slippe tanken om at skulle købe ting og leve mere simpelt. Jeg har fået øjnene op for andre værdier, og kan bruge min energi på, i mine øjne, meget vigtigere ting.

Jeg har sluppet tanken om, at mit værd opgøres i, hvad jeg har på, eller de ting jeg har. Jeg er derfor blevet immun overfor reklamer, da de fleste af dem er helt irrelevante for mig. Jeg er ikke længere en del af køb-og-smid-væk-kulturen og hviler i, at jeg er god som jeg er, har hvad jeg skal bruge, og ikke længere overforbruger på bekostning af miljøet og mine værdier.

Jeg er meget lykkelig – uden nye ting og nyt tøj.

 

 

Hjælp til Nonshopping:

Resecond.com – Butikken med kjolebytning – lokaliseret i København og Århus. På siden kan du også finde link til deres app.

Swapamok.dk – Her kan du bytte tøj, sko og accessories.

Facebookgruppen Non Shoppers – en gruppe for andre, der har besluttet sig for at stoppe med at shoppe.

Facebooksiden “Byttemarked”, hvor markederne slås op som begivenheder fra hele landet.

Lokale facebook-grupper, som fx. Byttemarked København.

Div. lokale “gratis/gives væk”-grupper på facebook.

 

Relaterede indlæg på bloggen:

Nonshopping og gaver – et inspirationsindlæg omkring, hvordan jeg tackler fødselsdag, jul og andre sociale begivenheder som nonshopper.

Bæredygtig børnefødselsdag – Et inspirationsindlæg omkring, hvordan vi holdt bæredygtig 2 års-børnefødselsdag for vores datter Aston, uden at ønske os nye ting, bruge engangsprodukter osv.

Zero Waste-guide – Refuse – En guide til en Zero Waste-livsstil, her med fokus på at sige nej til ting, som man ikke har brug for.

Zero Waste-guide – Reduce – En guide til en Zero Waste-livsstil, her med fokus på at mindske mængden af det, vi har brug for og ikke kan sige nej til.

Zero Waste-guide – Reuse – En guide til en Zero Waste-livsstil, her med fokus på at bruge de ting op og forlænge levetiden på ting, som man allerede har, fremfor at købe nye ting.

 

nonshopping

Følg mig på facebook og Instagram og få inspiration til en sund, bæredygtig og naturlig livsstil.


10 thoughts on “Nonshopping”

 • 1
  Elizabeth Fonsmark on August 23, 2016 Reply

  Hej 🙂
  Supergod blog-meget inspirerende!!
  Skulle man nu være nødt til at købe sko, er der så et mærke, du kan anbefale?
  Mvh Elizabeth

  • 2
   NeoHippie on August 23, 2016 Reply

   Tusind tak 🙂

   Jeg har endnu ikke selv slidt mine sko op – men når den tid kommer, vil jeg enten anbefale at finde “brugte” fejlkøb – dvs. nye sko som er købt, men som folk aldrig har gået med, og som derfor ellers bliver smidt ud. Det ville være det mest bæredygtige, da det altid kræver flere ressourcer at købe nyt end at bruge noget, som allerede er købt og ellers skal smides ud. Hellere bruge det allerede producerede op først uden at støtte industrien.

   Alternativt ville jeg nok lede i udlandet – fx her er en liste over bæredygtige og etiske fodtøjsproducenter. Der er 18 forskellige mærker, og du kan klikke videre til div. hjemmesider og se mulighederne for bestilling til Danmark 🙂

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 3
  sanne werner on April 23, 2017 Reply

  Hej Calina
  Super sej blog du laver og utrolig vigtig og inspirerende : )
  Jeg har det i høj grad ligesom dig, men har aldrig været så konsekvent.
  Stor respekt for din konsekvens og for at turde stå udenfor den gængse norm i dette forbrugssamfund. Den bevidsthed du repræsenterer er den eneste vej frem, for at bevare denne vores skønne, smukke og fantastiske klode. Og for at passe på hinanden, og finde tilbage til de værdier, der virkelig betyder noget i et rigt, dejligt og sundt liv. Masser af energi til, at din tankegang må sprede sig som ringe i vandet ❤ De kærligste hilsner fra Sanne
  D

  • 4
   NeoHippie on April 24, 2017 Reply

   Tusind tak – det er jeg rigtig glad for, at du synes <3

 • 5
  Camilla on May 4, 2017 Reply

  Hej Calina

  Jeg har fulgt dig i over et år. Både ZeroWasteHome og din blog giver mig inspiration til hverdagen. Har altid købt brugt tøj til min lille dreng, både pga. økonomien og miljøet men også fordi det stort set ikke er brugt det man kan få. Til mig selv er det lidt svære, men prøver at finde de ting jeg ønsker brugte ellers sørger jeg for at købe i god kvalitet og kun hvis jeg virkelig har brug for det. Anyway, har hørt om disse byttemarkeder som du også har skrevet om og synes konceptet er super fedt, da genbrugsstationerne vælter over med tøj. Dog har jeg også hørt, at det er et værre kødmarked og folk skubber og hamstre. Der er et byttemarked på Vesterbro her d. 11 maj som jeg tænkte at tage til for at aflevere noget tøj og se om der var noget jeg kunne bruge. Vil lige høre dine erfaringer med disse byttemarkeder?

  Mvh.
  Camilla

  • 6
   NeoHippie on May 6, 2017 Reply

   Hej Camilla.

   Det er jeg glad for <3

   Byttemarkederne er ekstremt forskellige, synes jeg. Nogle gange er de store, rolige og rummelige og andre gange er det småt og proppet. Jeg har dog aldrig oplevet, at folk skulle skubbe og hamstre - men har hørt om det en enkelt gang til et marked, jeg ikke selv var til. Så jeg ville nok bare prøve, hvis jeg var dig.

   Udvalget og stederne varierer meget - nogle gange er der til en helt ny garderobe, og andre gange kan jeg ikke finde noget uden pletter og huller. Nogle gange er det lækkert og overskueligt stillet op og andre gange roder det hele på et lille bord. Så hvis det ikke er godt d. 11., kan du med fordel prøve igen en anden gang (y)

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 7
  Sara on May 13, 2017 Reply

  Hej Calina
  Jeg vil gerne undgå at købe nyt tøj, men jeg trænger virkelig til en ny BH, og synes det er svært at finde brugt, så ville høre om du kender steder hvor de sælger bæredygtigt undertøj, produceret under ordentlige forhold?
  Sara

 • 9
  Sophie on August 25, 2017 Reply

  Tak for et spændende indlæg 😀

  Der er også appen, ta’ det, hvor man kan finde gratis ting og selv forære ting væk.

  Bare lige til info 🙂

  • 10
   NeoHippie on August 25, 2017 Reply

   Tak for tip, har godt hørt om den, men har ikke prøvet den endnu. Må jeg lige gøre (y)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *