Nem og oliefri hummus

Nem og oliefri hummus

At kunne lave en god, hurtig og nem hummus, er et must som veganer. Det smager fantastisk, og så indeholder hummus store mængder protein, kostfibre, vitaminer og mineraler, som fx calcium, jern, zink, kalium, e- og a-vitamin, samt folat.

Hummus betyder egentlig bare ‘kikært’, og man kan variere din hummus på utallige lækre måder – men det kræver, at man først kan lave en basishummus. De fleste hummusopskrifter indeholder olie, hvilket jeg aldrig har forstået. Jeg ville aldrig tilsætte olie til min hummus, og den bliver alligevel altid lækker og cremet, så det er simpelthen overflødigt. Mange vil sige at fx olivenolie jo er sundt, men nej – oliven er sunde og den naturlige olie i oliven er sundt, men den koncentrerede og udpressede fedt fra hundredevis af oliven, som der gerne tilsættes en hummus, er bestemt ikke hverken naturligt eller sundt. Læs mere om mine alternativer til tilsatte fedtstoffer i bagning og madlavning her. Et trick jeg bruger for at gøre min hummus ekstra cremet uden olie, er ofte at lave den på 50% kikærter og 50% hvide bønner. Hvide bønner har en lidt anden og lidt blødere konsistens, men smager meget neutralt, så man kan ikke smage forskel – kun på konsistensen. Og så er det en nem måde at spise mere varieret på!

Denne opskrift er meget simpel. Man kan med fordel tilsætte flere krydderier, men det er ikke nødvendigt, og jeg er fan af at have et nemt udgangspunkt.

 

Sådan laver du en lækker og fedtfri hummus:

 

Det skal du bruge:

 

– 2 dåser økologiske kikærter af 400 g. hver (du kan også koge dem selv fra tørret. Erstat gerne 1 dåse kikærter med 1 dåse hvide bønner i stedet. Det giver en super konsistens og er virkelig sundt!)

– 1 spsk. økologisk tahin

– 2 fed økologisk hvidløg

– 1 tsk. havsalt

– Saften fra 1/2 økologisk citron

– Ca. 2 dl. af kikærtervandet fra dåsen/kogevandet, hvis du selv har kogt dem.

– Gerne lidt paprika eller frisk persille – kan dog sagtens udelades.

 

Sådan gør du:

1. Blend alle ingredienserne.

2. Smag evt. til med ekstra citron og salt.

3. Spis!

 

oliefri hummus

oliefri hummus

 

Tips til servering:

Hummus er perfekt til stænger af økologiske grøntsager – fx agurk, gulerod, selleri, squash. Det er en komplet og lækker frokost eller snack, som er 100% sund, nærende og smager vidunderligt! Du kan også lave stænger af økologisk groft brød eller knækbrød.

Derudover kan du bruge hummus i sandwich, pitabrød, på rugbrød, i tortillas og fx sammen med en salat.

 

Følg mig på facebook og Instagram, og få mere inspiration til en sund, bæredygtig og naturlig livsstil.


8 thoughts on “Nem og oliefri hummus”

 • 1
  Christina on September 9, 2016 Reply

  Tak for opskriften! Det smager fantastisk. Jeg har altid lavet humus med olie men det her smager så meget bedre!

  • 2
   NeoHippie on September 13, 2016 Reply

   Godt du kan bruge den! 😀

 • 3
  Sonni on February 22, 2017 Reply

  Suveræn opskrift er delt på fb og så meget bedre en almindelig humus

  • 4
   NeoHippie on February 22, 2017 Reply

   Tak! Jeg er glad for, at du kan bruge den 🙂

 • 5
  Sandie on July 27, 2017 Reply

  Hej 🙂

  Hvad er dine tanker omkring palmeolie?

  Har du nogen anelse om hvor man kan finde en liste over de værste produkter de er i?

  • 6
   NeoHippie on July 30, 2017 Reply

   Jeg undgår så vidt muligt både olie og forarbejdet mad, særligt med palmeolie, da vores enorme forbrug af palmeolie er et stort miljøproblem. Jeg kender ikke en liste over de værste nej, men det fremgår altid på produktet, hvis den anvendte palmeolie er RSPO-Certificeret, hvilket er betydeligt bedre end ikke-certificeret palmeolie, som er alle de andre produkter.

   Så hvis du ikke helt kan undgå forarbejdede produkter og palmeolie, kan du med fordel gå efter primært at vælge RSPO-Certificeret palmeolie (y)

 • 7
  Kamilla on December 14, 2017 Reply

  Hey!
  Linket til dine råd om alternativer til fedtstoffer i bagning mm virker ikke? Jeg er selv igang med at fjerne overflødigt fedt(især mættet) fra mest muligt så jeg er nysgerrig på hvad du har af råd. Håber du kan give mig et link der virker!

  • 8
   NeoHippie on January 13, 2018 Reply

   Nej, den artikel forsvandt desværre, da jeg opdaterede min blog for noget tid siden. Jeg skal se om jeg kan finde den igen – men mine råd gik primært på at finde de uforarbejdede fødevarer i stedet for det forarbejdede – dvs. at undgå olier, men i stedet få nødder, oliven osv.

   Men derudover kan du kigge mine opskrifter igennem – jeg bruger slet ikke tilsat fedt i mine opskrifter (y)

   Mvh. Calina/NeoHippie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *