Oliefri pesto

Oliefri pesto

Pesto er en fantastisk opfindelse! Det kan laves i alle variationer, med alskens krydderier og spises til så mange forskellige retter. Mine favoritter er på pasta, kartofler eller i sandwich.

Min eneste anke omkring pesto er, at det som regel er fyldt med olie. Jeg har intet problem med olie i nødder, avokado, kerner, oliven osv., men når man fx presser olien ud af oliven og spiser olien uden resten af frugten, får man unaturligt store mængder olie – meget mere end kroppen kan tåle og har brug for, og det sætter sig som overskydende og unødvendige fedtdepoter. Læs mere om dette i mit indlæg omkring alternativer til tilsatte fedtstoffer.

Derfor har jeg gået og luret på, om man ikke kunne lave en pesto med samme lækre smag og konsistens, men helt uden tilsat olie – og det kan man sagtens! Tricket er lidt tahin og vand. Tahin består af knuste sesamfrø, så der er olie i, men kun det der naturligt er at finde i sesamfrøene, som også kommer med i pestoen. Og så er tahin super sundt og en god kilde til bl.a. calcium. Derudover tilsætter jeg hele oliven, så pestoen stadig får smag af oliven, uden olivenolie.

Dette trick kan i princippet erstatte olie i alle hjemmelavede pestoer, så du kan blot bruge din sædvanlige opskrift og erstatte olien. Men eftersom min mand er verdensmester i at lave pestoer, vil jeg da lige tilføje et par super lækre opskrifter på pesto, som vi spiser herhjemme.

 

oliefri pesto

 

Opskrift på oliefri basilikumspesto:

 

Det skal du bruge:

 

– 1 bundt økologisk basilikum, gerne med stilke (ca. 50 g.)

– 2 spsk. tørristede økologiske pinjekerner

– 2 fed økologisk hvidløg

– 1 håndfuld økologiske cashewnødder

– 5 økologiske oliven

– 1 tsk. økologisk tahin

– 8 spsk. vand

– Salt, peber og evt. cayennepeber

– 1 blender/minihakker

 

Sådan gør du:

1. Opløs tahinen i vandet.

2. Tilsæt alle ingredienserne i blenderen og blend til ønsket konsistens.

3. Tilsæt evt. mere vand for en mere flydende pesto, hvis du ønsker det.

4. Smag til med salt, peber og cayennepeber.

 

Tip!

Du kan med fordel spare på saltet, da oliven salter meget. Hvis du ikke synes, at 5 oliven er nok salt, så tilsæt gerne flere, for en naturlig saltning af pestoen.

Tip 2!

For en større mængde pesto, tilsæt en stor håndfuld økologisk spinat og 2 spsk. vand mere, inden du blender.

 

oliefri pesto

 

Opskrift på oliefri persillepesto:

 

Det skal du bruge:

 

– 1 bundt økologisk persille, gerne med stilk (ca. 50 g.)

– 1/2 dl. tørristede økologiske solsikkekerner

– 2 fed økologisk hvidløg

– 5 økologiske oliven

– 1 håndfuld økologiske cashewnødder

– Saften fra 1/2 økologisk citron

– 6 spsk. vand

– 1 tsk. økologisk tahin

– Salt, peber og cayennepeber

– 1 blender/minihakker

 

 Sådan gør du:

1. Opløs tahinen i vand.

2. Put alle ingredienser i blenderen og blend indtil ønsket konsistens.

3. Tilsæt evt. mere vand for en mere flydende pesto, hvis du ønsker det.

4. Smag til med salt, peber og cayennepeber.

 

Tip (igen)!

Du kan med fordel spare på saltet, da oliven salter meget. Hvis du ikke synes, at 5 oliven er nok salt, så tilsæt gerne flere, for en naturlig saltning af pestoen.

 

oliefri pesto

Følg mig på facebook og Instagram og få inspiration til en sund, bæredygtig og naturlig livsstil.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *