Naturlig krops- og hårvask

Naturlig krops- og hårvask

Da jeg var barn og teenager, brugte jeg enorme mængder shampoo, balsam, hårkure og bodywash og de var altid meget parfumerede. Hvis jeg overhovedet havde en tanke omkring det, var det nok noget i retning af “Jo mere sæbe, jo renere bliver jeg”, og “Jo mere balsam/hårkur, jo blødere hår”.

På et tidspunkt i starten af mine 20’ere, læste jeg så, at parfume er skadeligt for huden. Jeg har altid fundet det virkelig dumt at  fortsætte med at gøre ting, som jeg ved er skadelige for mig – jeg er glad for min hud, og jeg vil ikke skade  den, så jeg læste videre om emnet.

Det viser sig, at der er 2500 kemiske stoffer at vælge mellem, når man skal lave en parfume, og af de 2500 er omkring 100 af dem kendt som værende allergifremkaldende. Det lyder ikke umiddelbart af meget, men det er netop de 100, der oftest anvendes i parfumer til alle formål (måske derfor vi har opdaget, at de er allergifremkaldende). En naturlig konsekvens af denne viden var at købe uparfumerede produkter, som fx mærket Neutral eller Urtekram, og længe herefter tænkte jeg, at jeg nu havde truffet det fornuftige valg.

 

For nyligt læste jeg så en artikel, hvori professor og dermatolog Jørgen Serup skrev, at sæbe er irriterende og udtørrende for huden, fjerner naturlige fedtstoffer og gode bakterier, og gør den mere modtagelig for bumser og bylder, og at sæbe faktisk er overflødigt – den bedste vask af kroppen er med rent vand.

Jo mere jeg tænkte over hans ord, jo mere mening gav de. Fra naturens side kan det simpelthen ikke være meningen, at det er nødvendigt at bruge skadelig kemi for at blive rene. Men igen, før i tiden gik vi også bare rundt og lugtede af sved fx. Der er dog lidt flere krav til hygiejnen i vores samfund end det. Men stadig – det undrede mig, at selvom jeg brugte rigtig mange penge på politisk korrekte produkter, var der fx stadig 17 forskellige latinske ingredienser i min økologiske, parfumefri Nordisk Birk-shampoo fra Urtekram.

I mit hoved gav det ingen mening, at det skulle kræve 17 forskellige ingredienser at få rent hår. Hvor mange flere og mere skadelige ingredienser er der så ikke i konventionelle plejeprodukter? Kan det virkelig være rigtigt, at man skal bruge forskellige produkter til at blive ren på hhv. kroppen, håret og hænderne, når slutresultatet gerne skulle være det samme – altså at være ren og lugtfri? Og er sæbe den eneste mulighed for at blive ren, hvis det er så skadeligt for huden – og miljøet for den sags skyld?

Jeg forsøgte mig så med div. opskrifter fra nettet på hjemmelavede shampooer, herunder bl.a. vand og natron og vand og æblecidereddike, men syntes ikke, at fortyndet æblecidereddike var helt effektivt nok, og læste at natronblandingen var skadeligt for kroppens PH-værdi.

 

Men en dag faldt jeg over et produkt, som bekræftede mig i, hvad jeg ofte har tænkt: Moder Jord har selvfølgelig et bedre alternativ, end menneskeracen kan producere i et laboratorie: Ler.

Jeg skal ikke kunne sige, om man kan bruge flere slags ler, men en bestemt slags kan man bruge, og den hedder Rasul og er overraskende let tilgængelig! Jeg køber den gerne i helsekostforretninger online, men har set den i samtlige fysiske helsekostforretninger, jeg har været i (og det er mange efterhånden). Det koster ca. 50 kr. for 500 g., og hjemme hos os rækker sådan en krukke gerne 1-2 måneder som både shampoo, bodywash og håndvask til to mennesker.

 

Fakta om Rasul!

Rasul er en sæbeler, der udvindes af lavajord fra dybe miner i Marokko. Det er et rent naturprodukt, helt uden kemiske tilsætningsstoffer og rig på mineraler, som er gavnlige for hud og hår. Den renser uden at affedte, og kan bruges over hele kroppen og til håret.

Det er Rasul, der anvendes til “mudderbade” i spacentre, netop pga. de gavnlige effekter.

Rasul sælges i næsten alle fysiske og online helsekostforretninger – fx billigt her.

Rasul - Naturens sæbe til krop og hår

Sådan gør man:

Rasul er nogle tørre klumper ler, indtil man hælder vand på. Når der hældes vand på, bliver det til en mousse, der er let at fordele. Man skal bare hælde lige nok vand på, til det dækker lerklumperne og lade det suge i et par minutter. For nemhedens skyld kan dette gøres på forhånd, og opbevares i en krukke på badeværelset.

Hjemme hos os har vi en stor krukke til krops- og hårvask i badet. Ved vask af håret, tager man ca. en håndfuld opblødt rasul (hvis man har langt hår – mindre kan helt sikkert gøre det, hvis man har kortere hår) og fordeler grundigt i hovedbunden og det lange, mens man gnubber godt med fingrene. Derefter skylles det grundigt ud, igen med hjælp af fingrene. Ved vask af kroppen tager man bare en lille mængde i hænderne og fordeler. Derefter skylles det af med vand.

Som professoren og dermatologen længere oppe skrev, så er vask med vand meget effektivt, så det er kun nødvendigt at bruge det på de steder på kroppen, der rent faktisk er snavsede og lugter – dvs. du behøver ikke smøre dig ind fra top til tå, du kan nøjes med at vaske dig fx intimt, fødder, bag ørene og hvor du ellers føler dig snavset.

Derudover – når man først skifter til rasul, vil man opdage at håret, efter nogle måneder, ikke bliver ligeså hurtigt fedtet længere. Det skyldes at rasul ikke udtørrer håret, og kroppen derfor stopper med at overproducere fedt. Jeg vasker kun hår med rasul max en gang om ugen – ellers bruger jeg udelukkende vand.

 

Vaskenødder som alternativ

Man kan også bruge afkog af vaskenødder til vask af krop og hår i stedet (læs mit indlæg omkring tøjvask med vaskenødder her). I så fald koges ca. 5 vaskenødder i en liter vand i 10 minutter, køler af, og kan så hældes på flaske og bruges i stedet for shampoo og sæbe.

Det holder dog kun nogle dage af gangen, så det er lidt mere omfattende end Rasul. Til gengæld er det en meget billig løsning, da et helt kg. økologiske vaskenødder kun koster ca. 100 kr.

 

Hvad med balsam?

Jeg har krøllet hår, som ugler let, men har ikke haft behov for balsam, da Rasul efterlader håret meget blødt. Men hvis mit hår har været særligt uglet, har jeg fordelt et par dråber økologisk olie (fx mandelolie) i helt vådt hår (kun et par dråber, ellers bliver det fedtet), og derefter har mit hår været let at rede ud og helt blødt igen – så det kan anbefales som alternativ til balsam eller hårkur, hvis det er nødvendigt!

 

Tip!

Du kan med fordel bruge Rasul som ansigtsrens. Det svarer til at give din hud en ansigtsmaske fuld af nærende mineraler – hver dag. Læs mere om naturlig hudpleje her.

 

Læs evt. mere på følgende links: 

http://www.videncenterforallergi.dk/parfume.html

http://videnskab.dk/sporg-videnskaben/hvor-ofte-skal-man-ga-i-bad

 

 

Følg mig på facebook og Instagram og få inspiration til en sund, naturlig og bæredygtig livsstil.


48 thoughts on “Naturlig krops- og hårvask”

 • 1
  Sabrina Johansen on August 11, 2016 Reply

  Hej Neohippie.

  Har du nogle gode tips til en håndsæbe, som skal kunne kommes i sæbepumpe? 🙂
  Tak for en dejlig blog.

  • 2
   NeoHippie on August 12, 2016 Reply

   Hej Sabrina.

   Jeg er glad for, at du kan bruge bloggen!

   Netop håndsæbe til pumpe er lidt svær – jeg har brugt fortyndet rasul længe, men det skal ikke stå for længe og skal helst rystes hver gang, hvis det ikke skal tilstoppe pumpen, så det er desværre ikke optimalt.

   Alternativt ved jeg, at butikken EcoEgo ved Nørreport i København sælger flydende sæber i “løsvægt”, hvor du selv kan medbringe genanvendelig pumpe og fylde i. Jeg ved dog ikke meget om kvaliteten af sæberne, men eftersom EcoEgo har fokus på bæredygtighed, forestiller jeg mig umiddelbart, at de er rimelig naturlige (af sæber at være).

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 3
  Louise on August 23, 2016 Reply

  Hvor længe kan den den fortyndede rasul holde sig, ved du det? Bare så man ikke blander en giga portion som ender med at mugne eller hvad sådan noget gør 🙂

  • 4
   NeoHippie on August 23, 2016 Reply

   Hej Louise.

   Den mugner ikke – den tørrer blot ud. Så det værste der kan ske, er at du skal hælde lidt mere vand i og den så ikke er helt ligeså cremet som den oprindelige blanding.

   Hvis du blander den i en krukke med tætlukket låg på, holder det sig nogle uger uden at tørre ud. Hvis der ikke er låg, tørrer det efter nogle dage. Det er dog intet problem, hvis du kommer til at lave for meget – bare bland mere vand i 🙂

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 5
  Jannie on October 5, 2016 Reply

  Hej 🙂
  Bruger du stadig rasul?
  Jeg har brugt det i et år og det har været så fint, håret bliver så fint og dejlig blødt uden at klaske sammen.
  Jeg plejer at vaske det en gang om ugen med rasul og i løbet af ugen skyller jeg det måske et par gange hvis det trænger og har også brugt æblecidereddike nogle gange.
  Men pludselig er det som om at der sker noget virkelig underligt med mit hår, ikke når jeg vasker det med rasul men når jeg putter vand i måske dagen efter eller næste dag. Det bliver helt mærkeligt som en kæmpestor klump der ikke er blevet vasket i flere uger. Meget svært at forklare… Men er det noget du har prøvet? Kan simpelthen ikke finde noget om det på nettet og har spurgt i min helsebutik og i en øko frisør men ingen vidste noget… Er så ked af det for nu har jeg brugt shampo i tre uger og mit hår klasker helt sammen og bliver helt glat og fladt og kedeligt og ved ik hvad jeg skal gøre 🙁

  • 6
   NeoHippie on October 6, 2016 Reply

   Hej Jannie 🙂

   Ja, bruger ikke andet og har ikke brugt andet i over 1 1/2 år. Det lyder mærkeligt – det har jeg ikke prøvet. Har dog hørt, at æblecidereddike kan være ret hårdt for håret i længden, så måske det er den?

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 7
  Jannie on October 7, 2016 Reply

  Måske men det har jeg faktisk Ikke brugt de sidste par måneder. 🤔
  Bruger du kun rasul intet andet? Og skyller du kun håret når du vasker med Rasul eller skyller du også uden at vaske med rasul og hvor ofte vasker du?
  Mange spørgsmål,sorry 😄

  • 8
   NeoHippie on October 9, 2016 Reply

   Det er helt fint 😉

   Ja, kun rasul, intet andet. Jeg vasker håret hver 2.- 3. dag i vand, hvor jeg gnubber særligt hovedbunden grundigt, men ikke bruger noget “produkt” overhovedet. Max 1 gang ugentligt vasker jeg hele håret med rasul, igen dog med særligt med fokus på hovedbunden og skyller det grundigt ud bagefter.

   Mit hår bliver først fedtet efter 1-2 uger nu (da jeg brugte shampoo, måtte jeg vaske det dagligt), og derfor er vand og gnubning tilstrækkeligt i løbet af ugen, og hvis jeg bruger rasul oftere, synes jeg faktisk, at mit hår næsten bliver for tørt.

   Men jeg har hele tiden meget fokus på hovedbunden, da det er der, fedtet produceres – og rigtig meget faktisk kan klares fint med “knofedt” og vand (y)

 • 9
  Hanne on November 8, 2016 Reply

  Hvad med mascara og andet øjen makeup, har du forslag til hvordan man kan rense det af uden brug af “alm” renseprodukter?

  • 10
   NeoHippie on November 8, 2016 Reply

   Du kan fjerne alle typer mascara og øjenmakeup med olier – fx mandelolie 🙂

   Læs evt. mit indlæg omkring makeup og makeup-fjerner her.

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 11
  Sandie on November 22, 2016 Reply

  Kære Calina
  Jeg er interesseret i at begynde at bruge rasul som shampoo. Men kom
  I tanke om hvordan afløbet i bruseren mon har det med leret/rasullen?
  Kh

  • 12
   NeoHippie on November 22, 2016 Reply

   Hej Sandie.

   Min erfaring siger mig efterhånden, at det kommer an på, hvor store mængder rasul man bruger og hvor ofte. I starten brugte jeg rasul flere gange om ugen og større mængder ad gangen og måtte skylle afløbet igennem med kogende vand en gang i mellem for at forebygge tilstoppelse. Men da brug af rasul fører til mindre fedtet hår, bruger jeg nu kun lidt rasul og kun en gang om ugen – resten af tiden vasker jeg med vand, hvorfor afløbet bliver skyllet igennem under badet jævnligt, og har ikke haft problemer med afløbet siden.

   Dog kan jeg anbefale lige at skylle gulvet med bruseren, inden man går ud af badet – så slipper man for eventuelle brunlige lerstriber på gulvet, når det tørrer 😉

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 13
  Jan on December 7, 2016 Reply

  Hej Calina, og tak for dine mange gode råd her på bloggen 🙂

  Er det rigtigt forstået, at den store krukke, du har i badet, altid har en smule vand i sig, så du på den måde hurtigt kan tage lidt af det bløde ler i hånden? Og har du en lignende krukke med både ler og vand til håndvask, eller hvad gør du helt præcis dér? Jeg er meget interesseret i dine erfaringer herom.

  Jeg har også forsøgt mig med en håndpumpe til rasul, men det var ikke det fedeste, synes jeg. Jeg har overvejet at blende rasul og vand, i håb om at nå frem til en mere optimalt og knap så grynet konsistens, som måske ikke ville tilstoppe en håndpumpe.

  • 14
   NeoHippie on December 10, 2016 Reply

   Hej Jan. 

   Ja, jeg har haft en stor krukke med låg på, hvor jeg har blandet rasul med vand på forhånd. Når der er låg på fordamper vandet ikke, og leret holder sig blødt. Dog kan man, såfremt noget af vandet er fordampet og det er blevet for fast, hurtigt tilføje lidt mere vand. Pt. eksperimenterer jeg dog med no-poo – altså blot vand og skrubning, så holder pause fra rasul. Det kommer der et indlæg omkring senere 🙂

   Mht. håndsæbe er jeg selv gået lidt i stå – jeg har også forsøgt mig med en håndpumpe med rasul og vand, hvilket ikke fungerer så godt, nej. Leret stivner og stopper pumpen, så det er lidt besværligt. En krukke tilsvarende den i badet er desværre lidt uhygiejnisk, så det er jeg også stoppet med og bruger i øjeblikket den mindst skadelige håndsæbe, jeg har kunne finde, indtil jeg har fundet en ny løsning.

   Overvejer at have en krukke med det tørrede ler stående, som man lige kan hælde ud i hånden, da det opblødes på få sekunder i de mængder og man derfor let kunne vaske hænder med det. Eller knuse det og have det i en krukke som pulver, man kunne bruge til håndvask. Det ville bare kræve en anvisning til gæster, så det tænker jeg lige nærmere over 😉

 • 15
  Camilla on February 27, 2017 Reply

  Hej Neohippie. Har også været rigtig glad for at bruge rasul som hårvask. Har brugt det som hårvask i ca. 8 mdr, men er desværre nu gået i stå. Jeg får meget hurtigt fedtet hår og blev nødt til at vaske hår hver anden dag. Prøvede så at bruge noget sæbe beregnet til håret fra egoeco. Det virkede heller ikke. Er pt tilbage på alm. shampoo hvilket jeg er virkelig ked af. Bruger stort set ikke nogle “produkter” derudover. Kun mascara og ansigtscreme da jeg har sart hud. Det bliver ret dyrt hvis jeg skal bruge rasul hveranden dag i langt hår. Har du nogle forslag til hvad jeg kan gøre eller nogle alternativer?

  • 16
   NeoHippie on February 27, 2017 Reply

   Hej Camilla.

   Jeg har faktisk udfaset rasul og bruger nu ingenting overhovedet (no-poo-metoden). Til gengæld skrubber jeg håret og hovedbunden grundigt med fingrene under vask med lunkent vand hveranden dag ca. Mit hår er slet ikke fedtet og har gjort det i over 6 måneder nu (y)

   Hvis du ikke bruger produkter i håret, burde du også sagtens kunne det, hvis du vil. Bare vær opmærksom på at skrubbe særligt hovedbunden grundigt, da håret ellers bliver fedtet.

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 17
  Athra Altaee on March 3, 2017 Reply

  Hej Calina
  Mange tak for dine mange gode råd her på bloggen. Det er en fornøjelse at følge med.
  Har lige et spørgsmål ang. om rasul kan også bruge til hårvask på børn. Mine børn er 1,5 og 3,5 og har naturlig krøller. Jeg oplever at almindelig babyshampo udtørrer deres hår så derfor prøve jeg at finde noget alternativ ifm. hårvask.

  Mange hilsner

  • 18
   NeoHippie on March 3, 2017 Reply

   Tak, det er jeg glad for 🙂

   Rasul kan sagtens bruges til børn, da det er mildere end shampoo. Jeg bruger dog ikke selv andet end vand og hovedbundsmassage til vores børn, da vand er det mest naturlige og ikke forstyrrer kroppens naturlige fedtbalance (y)

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 19
  Anna on March 25, 2017 Reply

  Hej!
  Jeg har læst lidt om rasul rundt om på nettet, og mange steder står der at der vil være en overgangsfase når man skifter fra shampoo til rasul. I overgangsfasen vil det øverste af håret være meget fedtet, mens spidserne vil være helt tørre.
  Er det noget du har oplevet da du gik over til at vaske hår med rasul?

  • 20
   NeoHippie on March 26, 2017 Reply

   Hej Anna.

   Nej, det var ikke min oplevelse. Jeg synes, at rasul virkede stort set som shampoo faktisk, når jeg brugte “nok” og vaskede det grundigt ind og ud af håret. Hvis jeg ikke var grundig nok, bkev det en smule fedtet. Det blev aldrig tørt.

   Jeg er dog efterfølgende skiftet til “no-poo”-metoden – dvs. kun at bruge vand. Det krævede en overgangsfase, hvor mit hår var lidt fedtet, men det gik over. Nu er det ligesom da jeg brugte shampoo, bare mindre tørt og med mindre behov for produkter efterfølgende. Det har jeg gjort i snart et år nu (y)

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 21
  Diana on April 1, 2017 Reply

  Hej,

  Jeg kunne godt tænke mig at vaske hår sjældnere.. Men problemet er, at jeg træner meget, så mit hår bliver mere fedtet.. Men kan det fungere uden produkt, selvom man har svedt? Altså bruger ler til hårvask og vasker det med ler som regel hveranden dag.

  • 22
   NeoHippie on April 3, 2017 Reply

   Ja, hvis du vasker med lunkent vand, mens du masserer hovedbunden grundigt, skulle det fungere helt fint alligevel. Rent vand fungerer i princippet ligeså godt som div. produkter, hvis man gnider og masserer imens. Produkterne hjælper med at opløse fedt og snavs, men det kan sagtens opløses alligevel uden – det kræver bare en lidt større indsats og det sundere for håret (y)

 • 23
  Jan Jægermark on April 3, 2017 Reply

  Hej Calina

  Som jeg skrev tidligere, havde jeg tænkt mig at blende rasul med vand for at lave en flydende rasul-håndsæbe, som kunne kommes i en sæbedispenser. Nu har jeg endelig gjort det, og det fungerer sgu! 🙂 Det klumper ikke, da det er blendet helt smooth, dvs. det heller ikke tilstopper sæbedispenseren.

  Jeg har her i første omgang brugt forholdet 1:5 – 100 g ler til 500 ml vand. Nogle vil måske synes, det er en smule for tyndt, men det fungerer fint – dog vil jeg forsøge med 1:4 næste gang.

  Hvis du – eller andre – giver det forsøg, vil jeg meget gerne høre om det 🙂

  Ha’ en super dag
  Jan

 • 24
  Jan Jægermark on April 3, 2017 Reply

  Btw, du kunne overveje at installere et comment notification WP plugin, der muliggør, at, man har mulighed for at få en mail, når der er kommet en ny kommentar til et givent indlæg 🙂

  • 25
   NeoHippie on April 3, 2017 Reply

   Tak for din tilbagemelding, det må jeg da også prøve så! (y) Jeg var ellers netop skiftet til håndlavede og emballagefri håndsæber af økologisk olie, da det var det bedste alternativ, jeg kunne finde.

   Det er en god idé, det burde jeg faktisk have, ja. Det ser jeg lige på.

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 26
  Jan Jægermark on April 12, 2017 Reply

  Jeg har lige fundet ud af, at rasul mister sine egenskaber, når det kommer i kontakt med metal. Så det er ikke så smart at blende det pga. bladene i blenderen jo er lavet af metal. Æv.

  • 27
   NeoHippie on April 12, 2017 Reply

   Æv ja, læste også lige op på det. I så fald vil jeg anbefale dig at se på håndsæberne fra Sæbeværkstedet fx. Det er nogle af de reneste og mest naturlige sæber, jeg har fundet indtil videre. De fås endda emballagefrit i LØS-market på Vesterbro og i EcoEgo på Nørreport, hvis du bor i KBH.

 • 28
  Sofie on April 19, 2017 Reply

  Hej Calina,

  Jeg er efter over 2 år med rasul begyndt at døje med skæl. Min hårbund er tør, men er ikke irriteret eller kør. Har du nogle idéer til, hvad jeg kan gøre ved det.
  Har de sidste par uger brugt en hårmaske af kokosolie, men det har desværre ikke løst problemet.

  Krydser fingre for at du kan have et forslag,
  BH Sofie

  • 29
   NeoHippie on April 20, 2017 Reply

   Hej Sofie.

   Jeg vil faktisk anbefale dig at prøve “No-poo”-metoden, hvor man helt dropper produkter og vasker hår med blot vand og gnubben.
   Det udtørrer slet ikke håret eller hovedbunden, som sæbe gør og som rasul også gør i en vis grad – og håret finder sin naturlige fedtbalance efter 1-2 måneder ca. Det er det mest naturlige for håret, så hvis du oplever problemer, vil det næsten altid hjælpe blot at gå “back to basics” på denne måde.

   Jeg bruger slet ikke andet end vand og grundig gnubben af hovedbunden med fingrene nu, og har ikke gjort det i snart et år. Har også flere venner, som er stoppet med det, og det fungerer perfekt for os alle. Vores hår er blevet stærkere og sundere at se på og vi behøver ikke længere produkter af nogen art (y)

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 30
  Elisabeth on May 12, 2017 Reply

  Jeg har besluttet mig for at gå tilbage til rasul, selvom det nager mig at skulle bruge et så langtransporteret produkt i min dagligdag – men natron slider simpelthen for meget på håret og huden, selv når jeg kun tilsætter et par gram pr deciliter vand, og rugmel, som jeg ellers har været rigtig glad for at bruge, er alt for svært at få ud af håret igen. Så jeg glæder mig til at gå tilbage til rasul, der både dufter fantastisk (det gør natron virkelig ikke!), og kan laves i en større portion ad gangen, så man ikke skal forberede det hver gang man går i bad (det skal man med rugmel). Men må altså lige komme med en kommentar til dét med at det ikke skulle udtørre huden og håret. Er helt enig i at håret føles blødt lige efter en vask med rasul, men når det så først er tørt er det fuldstændigt glansløst og forpint at se på. Er også ret sikker på jeg fik plamager i hovedbunden af det, netop fordi jeg også gik ud fra balsam ikke var nødvendigt 🙁 Når man læser om rasul er der intet der tyder på at det indeholder fugtgivende stoffer – her tænker jeg også at hvis det gjorde dét ville det ikke være så tørt – så for mig giver det god mening at huden og håret behøver en god omgang plejende fugt efterfølgende. Som jeg ser det findes der ingen rensemidler der ikke udtørrer huden i større eller mindre grad – deres funktion er jo at opløse det fedt vores hud og hovedbund producerer, og så er det for mig at se logisk at man er nødt til at bytte den fugt man ‘stjæler’ ud med noget andet. MEN det fantastisk gode ved rasul er så at det er 100% naturligt, og som jeg har forstået det også uforarbejdet hvis man køber det som grove flager. Derved skader man ikke miljøet som man ville gøre med sæbe. Derudover indeholder leret en masse gode næringsstoffer som du selv påpeger, men dette ændrer bare ikke på at det naturlige sæbestof opløser sebummen – ellers ville det ikke kunne rengøre – og derudover er der jo også den ‘ulempe’ at naturlige sæber ikke indeholder kemiske blødgørende midler, derfor så meget desto større grund til at give huden en naturlig omgang fugt efterfølgende 🙂 Håber du kan bruge mit input til noget, og lige et lille tip også: Rasul kommer virkelig til at lugte hvis du blander det med eddike, så hvis du skulle beslutte dig for at bruge eddike som balsam som så mange andre No poo’ers, så hold det endelig adskilt fra leret, og vent med at putte det i til du har skyllet leret ud 😀

  • 31
   NeoHippie on May 16, 2017 Reply

   Hej Elisabeth.

   Jeg har ikke selv samme erfaring med rasul, men siden jeg skrev dette indlæg, er jeg faktisk gået helt no-poo selv. Dvs. at jeg udelukkende bruger vand (og hovedbundsmassage) og det har jeg gjort i ca. 9 måneder nu. Det fungerer perfekt – Mit hår er aldrig hverken tørt eller fedtet længere og det både føles og lugter helt rent (y)

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 32
  Hanna on June 8, 2017 Reply

  Hej Calina,
  Tak for det fine indlæg om rasul og de senere kommentarer om no-poo-metoden. Kan brug af rasul kombineres med fx brug af hårlak? Jeg bruger hårlak uden parfume, parabener m.m. og kan ikke helt forestille mig at skulle undvære en eller anden form for tilsætning af “stivelse”, da jeg har meget fint, særdeles glat, men også tyndt hår. Hvis jeg vælger ikke at bruge nogen form for hårprodukter er jeg sikker på, at jeg ikke engang ville kunne sætte et spænde i håret, uden at det ville glide ud igen.

  • 33
   NeoHippie on June 12, 2017 Reply

   Hej Hanna.

   Det kan du sagtens – rasul renser ret grundigt, så det burde ikke være et problem, særligt ikke, hvis det er en lidt “mild” hårlak uden skadelige kemikalier i 🙂

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 34
  Anne on June 12, 2017 Reply

  Hej, jeg har nu brugt rasul i lidt over en måned og er stor fan! Dog har jeg svært ved at få det skyllet ordenligt ud af hovedbunden, jeg har i forvejen end meget tør hovedbund så det er ligesom noget af det sætter sig fast i hovedbunden, har du eventelt nogle idéer til hvordan dette kan undgåes? Senere hen tænker jeg også at gå helt no-poo, dog døjer jeg med hurtigt fedtet hår, så derfor valgte jeg at starte med rasul da jeg tænker det så er en lidt mere let overgang 🙂

  • 35
   NeoHippie on June 12, 2017 Reply

   Jeg kan anbefale at vende hovedet nedad under bruseren og simpelthen bare gnubbe rigtig grundigt med fingrene. Og så måske gøre din blanding en smule tyndere – den er nemmere at få ud, jo blødere den er 🙂

 • 36
  Sibilla Molinari on June 24, 2017 Reply

  Hej, jeg er lige begyndt på no-poo, da min kæreste sagde, at det ville hjælpe på mit krusede og ofte fedtede hår. Jeg er pt. på anden uge, og jeg kan helt klart se mere tekstur og tykkelse i mit hår, mens det forståeligt også er lidt fedtet. Jeg har dog lige et spørgsmål – jeg har en del hårplejeprodukter til håret efter bad (olier, mousse, spray etc.), som jeg nu ikke ved om jeg må bruge til no-poo håret. Er det jo nemlig ikke bare, at putte kemikalier i håret igen, hvis jeg tilføjer eks. min arganolie eller andet til håret? Jeg ville jo bare gerne få brugt dem op, men nu har jeg gået rundt med småfedtet hår i to uger, og gider ikke ødelægge processen, hvis det er ved at finde tilbage til sig selv igen.

  • 37
   NeoHippie on June 24, 2017 Reply

   Personligt ville jeg lade være og give håret fred. Sæt det op og lad det være i lidt tid, udover vask med vand – forhåbentlig har du ikke behov for produkter, når det har reguleret sig selv igen.

   Men hvis du bruger produkter, så sørg for at rense håret ekstra grundigt med vandet, når du er i bad. Evt. gnide det lidt mellem hænderne, så du får det hele ud (y)

 • 38
  Katrine on July 5, 2017 Reply

  Hej, jeg er ny i rasul verdenen – har kendt til det i små 14 dage nu.
  Jeg hoppede på bølgen, da jeg hørte at det kunne hjælpe på mit psoriasis i hovedbunden.
  Jeg synes allerede nu at det har en positiv virkning – det kløer ikke så meget og nogle steder har jeg fået det finest babyhud 🙂
  Jeg synes bare at mit hår bliver så satans elektrisk – hvad kan hjælpe på det?

  • 39
   NeoHippie on July 5, 2017 Reply

   Hej Katrine.

   Det har jeg aldrig oplevet faktisk – måske et par dråber olie i vådt hår efter bad kan afhjælpe det? Dog ikke mere end det, så bliver det fedtet.

   Ellers skulle du prøve no-poo, som jeg selv er begyndt på. Jeg bruger ikke længere produkter af nogen art – heller ikke rasul. Jeg vasker i stedet blot grundigt med rent vand, og mit hår har aldrig været stærkere (y)

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 40
  Anna on August 26, 2017 Reply

  Tak for en dejlig blog. Jeg er selv igang med at udfase shampoo. De sidste 2 mdr har jeg kun brugt rasul, men mit hår fedter stadig rigtig meget. Jeg vil gerne gå over på no poo, men orker snart ikke fedtet hår mere, og omvendt tænker jeg at jeg snart må være ved en milepæl, så jeg kæmper videre 😊 Jeg har dog læst at en børste med vildsvinehår kan hjælpe med at fordele fedtet i håret, så det ikke fremstår fedtet. Har du erfaring med det?

  • 41
   NeoHippie on August 30, 2017 Reply

   Jeg er glad for, at du kan bruge den 🙂

   Nej, jeg støtter bestemt ikke brugen af vildsvinehår – både af miljømæssige og etiske årsager. Jeg har dog hørt, at en træbørste (med pigge af træ) skulle have samme effekt!

   Selv har jeg god erfaring med langsomt at udfase rasul og bare skrubbe hovedbunden grundigt under lunkent vand og har udelukkende brugt vand i et år nu (y)

 • 42
  Hanne Hagen Møllenberg Olsen on September 11, 2017 Reply

  Hej Calina
  Min mand og jeg er gået over til No-poo og har ikke brugt Rasul til andet end kropsvask. Men jeg syntes at mit hår føles “fedtet”, (det ser ikke sådan ud, når det er tørret op). Og nu er jeg lidt betænkelig ved at skulle til frisøren, når den tid kommer, hvis det er fedtet.
  Jeg har jo købt en bambusbørste med vildsvinehår og blev noget træt af det, da jeg læste dit indlæg. :'( Jeg har slet ikke tænkt den tanke at det kunne være mijøbelastende. Så jeg vil prøve at lede efter én af træ. 🙂 Den virker nu heller ikke efter hensigten, da den ikke modvirker statisk elektricitet og kommer også til at lugte surt, så det frygter jeg også at mit hår gør. 🙁

  • 43
   NeoHippie on September 14, 2017 Reply

   Jeg forstår – mit føltes også fedtet længe, uden at se fedtet ud. Det gik dog over (y)

   Hvis du vælger at vaske det inden frisøren eller at lade frisøren vaske det, skal du nok igennem en lidt fedtet periode igen, men det tager ikke ligeså lang tid eller er ligeså slemt, hvis du blot vasker en enkelt gang eller to.

 • 44
  Katrine on October 17, 2017 Reply

  Hej
  Jeg vil så gerne over på “no poo” metoden – men mit hår bliver stadig meget fedtet.
  For 3 måneder siden begrænsede jeg hårvask med rasul til 1 gang om ugen. For en lille måned siden blev det til 2 gange om ugen, da efter dag 2 er det ekstremt fedtet.
  Jeg har prøvet at massere hovedbunden når jeg er i bad, men det er stadig fedtet når håret tørre. Nogle gode råd? Jeg kan kun have løst hår den dag det bliver vasket ellers ser detmeget uhumsk ud

  • 45
   NeoHippie on October 17, 2017 Reply

   Ikke andet end at vaske det endnu grundigere (med gnubben og vand) og så rede håret og “fordele” fedtet ud – og så vente tålmodigt med håret i hestehale. Måske kan du i udfasningsperioden vaske håret dagligt (med vand)?

   Det har virket for mig og nu bliver mit hår næsten aldrig fedtet længere – uanset hvor længe, der går mellem jeg vasker det (y)

   • 46
    Katrine on October 18, 2017 Reply

    tak, det vil jeg prøve. Håber det lykkes.
    Tak for en fantastisk blog

 • 47
  Veronica on January 12, 2018 Reply

  Hej jeg har oplevet at få noget nogle hvide talg knupper i håret 🙁 har brugt rasul i 2 måneder nu, men mit hår bliver hurtigt fedtet alligvel? Jeg vaskede mit hår hverdag før? Hvis man kun vasker håret med vand? Bliver det så ikke meget fedtet? Går fedtet bare væk efter noget tid eller? Mvh veronica

  • 48
   NeoHippie on January 14, 2018 Reply

   Jeg ved ikke noget om talgknopperne, men hvis du skifter over og kun vasker håret med vand (som jeg selv gør) kan det i starten være en fordel at vaske håret dagligt og med grundig massage af hovedbunden samtidig. Med tiden vil fedtbalancen genoprettes og det vil stoppe med at blive fedtet så hurtigt – hos mange bliver det slet ikke fedtet længere, uanset hvor længe der går.

   Hvor lang tid det tager er individuelt og efter hårtype og afhænger også af, hvor grundigt du vasker det med vandet – du skal helt ind og gnubbe hovedbunden grundigt i nogle minutter hver gang, hvis du skal have fedt og snavs væk uden sæbe. Men det kan sagtens lade sig gøre 🙂

   Mvh. Calina/NeoHippie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *