Guide til Zero Waste – Trin 2: Reduce

Guide til Zero Waste – Trin 2: Reduce

Jeg er i gang med at skrive en udførlig guide til at komme i gang med Zero Waste, vha. 5 trin: Refuse, Reduce, Reuse, Recycle og Rot. Hvert begreb får sit eget indlæg, og i denne guide vil jeg systematisk gennemgå, hvad jeg gør for at leve så Zero Waste som muligt i hverdagen samt give konkrete tips og idéer til, hvad man kan gøre, hvis man ønsker at leve mere bæredygtigt.

Dette er mit andet indlæg, og omhandler at Reduce.

 

Hvorfor Zero Waste?

Vores samfund i den vestlige verden er et forbrugersamfund. Vi køber og køber, og smider mere ud end jorden kan nå at nedbryde. Det resulterer i kæmpe lossepladser, affaldsøer, giftig og forurenende afbrænding af skrald og plastik i naturen og havene. Det skader miljøet og dyrelivet. Læs mere om det fx her.

Stillehavets Losseplads - fra Danmarks Naturfredningsforening
Stillehavets Losseplads – fra Danmarks Naturfredningsforening

Hvad indebærer at Reduce?

At reduce indenfor Zero Waste, betyder at mindske det, vi har brug for og ikke kan sige nej til. I vores samfund bliver vi via reklamer hele tiden prakket ting og produkter på – ting som vi ikke behøver eller som sagtens kunne udskiftes med mere bæredygtige alternativer.

Problemet er, at de bæredygtige alternativer gerne kommer fra naturen – og det er svært at tage patent på og tjene penge på naturen. Derfor vil man ikke se mange reklamer for bæredygtige produkter, og der er meget lidt information omkring, hvordan man lever uden at købe disse ting, som vi har fået skabt et kunstigt behov for.

Men heldigvis er min blog slet ikke styret af penge og reklamer (jeg tjener intet på min blog, og alt det jeg linker til, er ting jeg selv bruger og er det mest bæredygtige alternativ, jeg har fundet. Finder jeg et bedre alternativ, ændrer jeg mine links, og I vil aldrig se reklamebannere eller lignende på min blog – som Zero Waste Nonshopper er jeg stor modstander af reklamer!). Det betyder, at jeg kun har interesse i, hvad der er mest naturligt og bæredygtigt, og derfor fortæller jeg meget gerne om, hvordan jeg lever uden at have alle de kunstige behov.

 

Hvordan jeg mindsker mit forbrug i hverdagen

 

1. Bæredygtig mad

Jeg kan, vil og skal selvfølgelig ikke sige nej til mad! Men jeg kan mindske den miljøskadelige påvirkning meget. Rigtig meget endda! Her følger mine råd og erfaringer omkring at spise så bæredygtigt som muligt.

 

– Spis plantebaseret

Når det kommer til Zero Waste, er kosten der hvor man kan gøre den største forskel! Ved at spise 100% plantebaseret (vegansk), spiser jeg så miljøvenligt som muligt. Det kunne jeg skrive rigtig længe om, men den danske forening Go Vegan har gjort det så fint, endda med udførlige kildehenvisninger, så læs mere om det her.

Takket være den kæmpe store og dagligt voksende veganske movement, behøver jeg heldigvis ikke gå på kompromis med smagen! Internettet bugner med opskrifter, inspiration og alverdens produkter – og i supermarkederne er det nu muligt at finde hele sektioner og hylder dedikeret til veganske varer (dette værende udover alt det, som naturligt er vegansk, som fx frugt, grønt, bønner, linser, bælgfrugter, nødder, brød, pasta, ris, havregryn, mørk chokolade osv.).

Nu har næsten alle større supermarkeder mange typer plantemælk (mit lokale supermarked har fx både mandel-, ris-, havre-, soja-, kokos-, hasselnødde-, cashew-, og macadamiamælk!). De har soja- og hvedekød, som smager uhyggeligt meget af kød, hvis man er til det. Mange større supermarkeder har efterhånden også veganske oste og is. De seneste år er markedet eksploderet, og jeg opdager dagligt nye og spændende produkter. I bunden af indlægget linker jeg til forskellige sider og guides, der er gode at kende, hvis man overvejer at starte op med at spise bæredygtigt.

 

En af de fire veganske sektioner (udover alt det, som naturligt er vegansk) i mit lokale supermarked.
En af de fire veganske sektioner (udover alt det, som naturligt er vegansk) i mit lokale supermarked.

Personligt spiser jeg dog ikke mange af de nye produkter, der kommer på markedet, da jeg foretrækker uforarbejdede råvarer og mad lavet fra bunden. Derfor er alle opskrifter på min blog med uforarbejdede, sunde og hele plantebaserede råvarer – som naturen har skabt dem. Dvs. uden raffineret sukker, olie osv. Men min mand Benjamin er junkfood-veganer og elsker produkterne! Han har altid godt kunne lide smagen af kød, men vil bl.a. ikke støtte den skadelige industri og vil gerne leve bæredygtigt og efter Zero Waste-principperne, så vi har en planet at give videre til vores børnebørn. Og heldigvis er selv de mest forarbejdede veganske produkter mere bæredygtige end animalske produkter!

 

– Spis økologisk

Vi køber kun økologisk herhjemme. Og jeg er faktisk rigtig træt af, at økologi er en ting. Før i tiden hed det bare “mad” – ikke “økologisk mad”. Som om det er et tilvalg at købe noget økologi oveni. Det er det ikke. Økologi betyder, at man tager hensyn til jorden og naturen i produktionen. At maden ikke er sprøjtet med gift, og at man undgår monokultur, hvilket er virkelig miljøskadeligt.

Jeg køber også økologi af sundhedsmæssige årsager, men i relation til Zero Waste, er noget af det mest bæredygtige for naturen og jorden at købe økologisk – så det gør jeg.

 

– Spis lokalt og efter årstiden

Jeg køber altid økologisk før lokalt og efter årstiden. Dette primært af sundhedsmæssige årsager, men også fordi jeg oprigtigt mener, at sprøjtegifte bør være forbudt og derfor ikke ønsker at støtte det.

Det være sagt har jeg, som Zero Waster, fået større og større fokus på at købe lokalt og sæsonbestemt. Jeg synes dog, at det kan være en jungle at finde ud af, hvad der er mest miljøskadeligt: Lokalt producerede varer uden for sæson vs. importerede varer i sæson (tilsyneladende er det faktisk mere miljøskadeligt at købe dansk udenfor sæson end at købe fx spansk i sæson – så vidt jeg har kunne researche mig til). Der er dog ingen tvivl om, at det bedste og mest bæredygtige er lokalt i sæson. Det er bare ikke altid lige til at finde i supermarkederne!

Jeg har derfor netop meldt mig ind i Københavns Fødevarefællesskab, hvor man for 100 kr. kan købe en stor pose økologisk, lokalt produceret og årstidsbestemt frugt og grønt fra sjællandske gårde. Jeg har planer om at lade mine madplaner være udelukkende baseret på indholdet af en sådan ugentlig pose, og på den måde spise billigt, sundt og bæredygtigt. På den måde behøver jeg heller ikke at spekulere over, hvornår hvad er i sæson og hvor det er købt – alt det er på plads! Der findes også fødevarefællesskaber i fx Århus, Ålborg og Odense.

Hvis man ikke lige bor i en by, der har fødevarefællesskaber, kan fx Årstiderne være et alternativ, da de har særlige kasser kun med lokalt/dansk og lignende.

 

Vegansk aftensmad fra hjemmesiden Minimalist Baker
Vegansk aftensmad fra hjemmesiden Minimalist Baker

2. Skift til et klimavenligt el-selskab

Det lyder omfattende – det er det ikke! Herhjemme er vi skiftet til Vindstød – et el-selskab, som udelukkende leverer energi fra danske vindmøller – i modsætning til el-selskaber som leverer energi fra kulkraft, olie og gas eller atomkraft. Vi gik blot ind på deres side, tilmeldte os, og så sørger de for at afmelde det el-selskab man allerede har. Det tog vitterligt under 1 minut og nu får vi bæredygtig energi – og det er endda billigere, end det vi havde før!

 

3. Lev et simpelt liv

Vores samfund er et forbrugersamfund. Mange folk knokler (og går ned med stress på stribe), så de kan få råd til en stor bolig det rigtige sted med en masse ting i. Så de kan få råd til nyt tøj, julegaver, fødselsdagsgaver, børneudstyr, gadgets, pynt til boligen, køkkenmaskiner, en ny bil, osv. Og alle disse ting skal produceres. På store miljøskadelige fabrikker, hvorefter de skal transporteres tværs over jorden og sælges i emballage, som vi smider direkte i skraldespanden – og senere smider vi tingene ud, når vi er trætte af dem.

Jeg har selv gjort det i mange år. Jeg er hoppet lige i forbrugerfælden og har ladet mig påvirke af reklamer, der fortalte mig hvordan jeg skulle se ud og bo, og hvilke ting jeg ikke kunne leve uden. Indtil jeg en dag sagde stop. Jeg begyndte at tænke over, hvordan jeg pludselig kunne få et stort behov for et nyt tæppe til sofaen eller en ny bluse, hvis jeg så den i et vindue eller i en reklame. Og jeg blev virkelig irriteret over, at jeg så blankt var hoppet med på det og hvor mange penge, jeg har brugt på fuldstændig ligegyldige ting.

Efter jeg er begyndt på Zero Waste-livsstilen, har jeg derfor downsizet rigtig meget. Jeg har gennemgået hele vores lejlighed og skaffet mig af med en masse ting, vi ikke behøver (læs en spændende guide til det her). I den forbindelse evaluerede jeg også mit tidligere forbrug og her følger nogle af de områder, hvor jeg har skåret ned i hverdagen:

 

– Jeg er blevet non shopper

Det betyder, at jeg ikke køber noget som helst (tøj, ting, hvad end), som jeg ikke har direkte og ægte brug for – og hvis jeg har ægte brug for det, bytter jeg mig til det eller finder det brugt. Dette har jeg skrevet flere separate indlæg om – et om hvordan jeg får det til at fungere i praksis at være nonshopper og et om hvad jeg gør mht. gaver til fx jul og fødselsdage. Jeg har sorteret ud i de ting, jeg havde, overvejet hvad jeg rent faktisk har brug for, og skåret kraftigt(!) ned på mit videre forbrug. Og det er virkelig befriende!

 

– Jeg undgår reklamer

Jeg har ikke tv-kanaler, modtager ikke reklamer i postkassen, har AdBlock på min computer og flytter alle reklamemails til spam-filteret.

Jeg har ikke haft tv-kanaler i ca. 10 år faktisk – siden jeg flyttede hjemmefra. Jeg bestemte mig for, at jeg ikke gad bruge min tid på at se meningsløse programmer fuld af reklamer. Hvis jeg skulle se fjernsyn, skulle det være programmer, jeg rent faktisk virkelig interesserede mig for og ikke bare som tidsfordriv. Vi har arvet et fjernsyn, og vi har abonnement på netflix, så vi selv kan vælge hvad og hvornår vi skal se – og det er så rigeligt.

Og på den måde undgår jeg mange af de reklamer, som prøver at få mig til at købe ting (jeg har i 10 år ikke anet hvad folk snakkede om, når de omtalte reklamer, de havde set på tv), jeg sparer en masse penge på dyre tv-pakker og jeg bliver ikke fanget af ligegyldige programmer, men har tid til en masse andre ting!

Som skrevet længere oppe er jeg meget imod reklamer, og jeg vil ikke påvirkes til at købe ting, jeg ikke har brug for – blot så møllen i vores forbrugersamfund kan køre rundt. Reklamer er alle vegne, så jeg kan selvfølgelig ikke undgå dem helt – men jeg kan undgå mange af dem!

 

– Vi har næsten intet børneudstyr

Den burde måske give sig selv, når jeg er Zero Waste Non Shopper – men jeg synes alligevel, at den fortjener sin egen kategori – for hold da op, hvor bliver man prakket meget på som ny forælder! I følge BabySam “har du brug for rigtig meget udstyr til en lille nyfødt” og de har så en liste på over 80 must-haves, man skal have klar inden baby kommer – som du selvfølgelig kan købe hos dem! Da jeg som gravid snakkede med folk, fik jeg kommentarer som “det er så dyrt at få børn, alene opstarten koster mere en 15000 kr.!”, “I kan ikke klare jer uden en barnevogn/klapvogn/vugge/tremmeseng/blespand/puslebord/lift etc.”. Og jeg hoppede også på nogle af tingene dengang! Jeg har dog efterhånden fået solgt næsten det hele – for det var slet ikke nødvendigt! Men nye og usikre forældre er en guldgrube, og hvis man kan skabe en kollektiv opfattelse af at børnesenge og barnevogne er et must – så er der rigtig mange penge i det!

Men det er ikke nødvendigt – i rigtig mange kulturer klarer de sig uden noget af det og det går fint. Og herhjemme klarer vi os uden, og vi mangler det ikke!

Vi samsover, så vi har ikke behov for en særskilte senge eller vugger til børnene – læs mere om det i mit indlæg omkring samsovning her.

Vi bruger slynge, så vi har ikke behov for barnevogn, lift eller klapvogn – læs mere om det her.

Vi bruger vores almindelige tasker i stedet for pusletaske – de får mig altså ikke til at investere i en ny taske med “flere rum og et skifteunderlag”, når det sagtens kan være i min gamle rygsæk.

Jeg friammer, så vi har ikke behov for en sut eller flaske som erstatning for bryst.

Jeg kunne blive ved. Jeg har ikke behov for alt det udstyr – en baby er lillebitte og alle arter har alle dage fået børn – uden BabySams hjælp.

Aston i slynge på ferie i Barcelona.
Aston i slynge på ferie i Barcelona.

4. Transport

Når det kommer til Zero Waste, er den her super relevant, og er et punkt, hvor jeg selv kan gøre endnu mere.

Vi har ingen bil, men bruger i hverdagen udelukkende cykler eller offentlig transport. Jeg er faktisk motorcykelpige, og har haft motorcykel i 6-7 år. Men motorcyklen begyndte at stresse mig – den var virkelig ikke i tråd med mine værdier. Jeg havde ikke behov for den, den var upraktisk og jeg var pinligt bevidst om at den forurenede, så jeg solgte den for et par år siden og har ingen planer om nogensinde at købe en igen.

Vi vil gerne flytte ud på landet en dag, og den dag bliver vi nok nødt til at anskaffe os en bil – det bliver en el- eller hybridbil. Vi kommer ikke til at købe en almindelig bil.

Der hvor jeg kunne blive bedre er mht. flyrejser. Jeg er endnu ikke helt stoppet med at flyve, på trods af at jeg udemærket godt ved, at det, udover kødspisning, er en af de største miljøsyndere. Men jeg har skåret kraftigt ned.

Jeg plejede at rejse mange gange om året, og det gør jeg ikke længere. Benjamin og jeg har talt om vores fremtid mht. rejser, og er enige om, at vi fremover i højere grad vil tage på togrejser (da det er langt mindre forurenende) eller holde ferie herhjemme i stedet. Om vi fuldstændig vil stoppe med at flyve en dag ved jeg ikke – men det skal i hvert fald ikke være så meget, som det har været!

 

5. Undgå emballage

Den er så svær! For Danmark er ikke et godt land at bo i, hvis man gerne vil leve emballagefrit. Man kan dog reducere mængden af emballage en hel del og det bliver kun nemmere i fremtiden, da der kommer større og større fokus på Zero Waste! Her er mine tips til en reducering af emballage i hverdagen:

 

– Kend dine supermarkeder og lokale indkøbsmuligheder:

Den bedste nyhed længe er, at der i København snart (juni 2016) åbner et emballagefrit Zero Waste supermarked! Det kommer til at ligge på Vesterbro, og selvom det ikke er lige ved siden af mig, har jeg planer om at købe stort ind der månedligt, i stedet for at købe tilsvarende varer i almindelige supermarkeder. Det hedder LØS-marked, og du kan læse mere om det her.

Derudover leverer både nemlig.com og Årstiderne økologisk frugt og grønt uden emballage. Nemlig.com bruger godt nok store plastikposer, men køber man deres frugt og grønt i løsvægt, er varerne i det mindste ikke individuelt indpakket. Så de ting jeg ikke kan få med i Københavns Fødevarefællesskab (som i øvrigt også er 100% emballagefrit), kan jeg fx bestille der.

En del grønthandlere sælger desuden frugt og grønt uden emballage – i København er der fx Spidsroden (Nørrebro) og en økologisk grønthandler på Tingstedet (Valby) tirsdag og torsdage.

Det er så kun frugt og grønt – indtil LØS-marked åbner på Vesterbro, tager vi sommetider til Malmø, hvor der ligger et 100% vegansk og økologisk supermarked, Astrid och Aporna, som forhandler emballagefrie linser, bønner, majs, nødder, kerner, frugt og grønt. Astrid och Aporna ligger faktisk også på Frederiksberg, og er super lækkert – men de har desværre ikke emballagefrie råvarer der.

Alt det her er selvfølgelig kun oplagt, hvis man bor i København eller har mulighed for at komme nemt hertil – jeg kender desværre ikke til mulighederne i andre byer, og de er måske ikke ligeså gode – men der kommer mere og mere fokus på Zero Waste – så mon ikke det snart kommer?

 

– Køb større mængder

En måde at reducere emballage på, er også ved at købe store mængder og undgå små og enkeltindpakkede varer.

Fx køber vi ofte store pakker nødder og kerner på buywholefoodsonline, hvor der er rimelig gode priser på økologiske varer. Vi køber tit økologiske bananer (eller andet økologisk frugt på tilbud) hos Khaleds Grønthandler på Nørrebro, da de sælger store mængder af gangen til meget gode priser.

 

– Bionedbrydelig eller genbrugsvenlig emballage

Som et sidste alternativ forsøger jeg at købe den mest miljøvenlige emballage. I nogle helsekostforretninger er de begyndt at sælge produkter i bionedbrydeligt emballage, som man kan smide i kompostspanden (den får sit helt eget indlæg i Zero Waste-føljetonen – Rot). Det er dog meget få produkter endnu i bionedbrydelig emballage, men jeg er sikker på, at der kommer flere og flere.

Alternativt forsøger jeg primært at undgå blød plastik, da det ikke kan genanvendes – dvs. at jeg vælger som oftest glas, papir eller pap – og derefter hård plast eller dåser, som jeg kan smide til genbrug (mere om det i indlægget omkring Recycle, som kommer snart).

 

Økologiske røde linser, emballagefrit, i supermarkedet Astrid och Aporna i Malmø.
Økologiske røde linser, emballagefrit, i supermarkedet Astrid och Aporna i Malmø.

6. Lav egne rengøringsmidler

Jeg kan ikke lade være med at gøre rent – men jeg kan mindske den miljøskadelige påvirkning. Derfor bruger jeg vaskenødder til vasketøjet, og laver alle mine rengøringsmidler selv af naturlige og ugiftige ingredienser og hælder dem i genanvendelige beholdere. Se mine opskrifter her.

 

7. Lav egne plejeprodukter

Ligesom rengøring, er der nogle plejeprodukter, der er svære at undvære. Men shampoo, balsam, bodywash osv. er giftigt for miljøet og kroppen, er ikke nødvendigt og kan sagtens udskiftes med naturlige ingredienser – læs mit indlæg omkring det her.

Det samme gælder deodorant, cremer og sæber til ansigtet – det kan med fordel udskiftes med rene og økologiske olier i bæredygtig emballage eller i storkøb og naturligt ler – læs mit indlæg omkring naturlig hudpleje her.

I forhold til makeup og hårplejeprodukter, burde det jo være noget, man godt kunne nægte at bruge. Det er der dog mange, der har svært ved – mig selv inklusiv. Jeg er blevet bedre og har skåret kraftigt ned på brug af makeup, men derudover har jeg skrevet et indlæg med opskrifter og tips til hjemmelavet, miljøvenlig og naturlig makeup og hårplejeprodukter, som kan hældes på genanvendelige beholdere.

 

Hjemmelavet og naturlig "hårpudder" i et gammelt Peanut Butter-glas
Hjemmelavet og naturlig “hårpudder” i et gammelt Peanut Butter-glas

 

I næste indlæg i min Zero Waste-guide, vil jeg skrive om Reuse – herunder bl.a. hvordan jeg får mest ud af maden, så jeg undgår madspild, samt hvordan jeg lever stort set uden noget “engangs” i hjemmet, men i stedet har udskiftet hele hjemmet med genanvendelige og miljøvenlige alternativer.

Har du flere tips og idéer til, hvordan man kan Reduce i hverdagen eller spørgsmål og kommentarer til mit indlæg, må du meget gerne skrive i kommentarfeltet eller på facebook! På facebook findes desuden flere facebook-grupper for Zero Wastere, hvor man kan få inspiration og stille spørgsmål – fx Zero Waste Danmark, Zero Waste KBH, Zero Waste Aarhus og Zero Waste Børnefamilier.

 

 

 

Som lovet – inspiration og videre læsning for at komme i gang med at spise bæredygtigt:

 

– Introduktion og guide til veganske produkter – hvilke findes der, hvor købes de, hvordan smager de, hvilke produkter er tilfældigvis og naturligt veganske? Thomas Erex med bloggen Kærlighed og Kikærter har lavet en omfattende guide – se den her.

– Hvordan bliver man veganer? Luna med bloggen Månebarnet har lavet en guide til, hvordan man kommer i gang med at spise mere vegansk i hverdagen, hvor man kan finde inspiration til opskrifter og hvordan man lærer en masse andre veganere at kende. Læs hendes guide her.

Vegan and Snacks – en lille dansk webshop, der sælger veganske snacks og slik (fx veganske Snickers, Bounty, Milkyway, vingummier, skumfiduser, karameller, hvid chokolade, mælkechokolade, fyldte chokolader, parmesan og Nutella). Ideelt for dem som ikke bor i storbyerne, hvor den slags ellers sælges i almindelige supermarkeder.

Alles-vegetarisch.de – Denne side er tysk og kræver nok en google translate, hvis man ikke er stærk i sit folkeskoletysk. Men de leverer til Danmark og de har ALT vegansk. Savner du fiskepinde, ost, chokolade, kød, remoulade eller andet? De har helt sikkert en vegansk udgave der. Igen ideel til dem, som ikke bor i storbyerne – for næsten alle de produkter er faktisk kommet til Danmark og sælges i mainstream-supermarkeder mange steder!

Københavns Fødevarefællesskab – Som skrevet ovenfor den mest bæredygtige løsning, da de sælger lokale, økologiske råvarer i sæson. De er medlemsdrevet og uden profit – så det er virkelig billige priser!

 

Følg mig på facebook og Instagram for inspiration til en sund, naturlig og bæredygtig livsstil.

 


6 thoughts on “Guide til Zero Waste – Trin 2: Reduce”

 • 1
  Aicha on August 10, 2016 Reply

  Ang. Nemlig.com: De pakker faktisk stort set frugt og grønt individuelt. Hvis du køber 1 øko hvidløg, får du 1 papirpose til det. Hvis du også køber 2 øko pærer kommer de i en særskilt pose. Osv. Osv.

  Så jeg synes desværre ikke de skal have så meget ros, for de er ikke så gode til det med at minimere emballage.

  • 2
   NeoHippie on August 12, 2016 Reply

   Du har helt ret i, at de bestemt kunne blive meget bedre.

   De anvender dog papirsposer i stedet for plastik til deres frugt, hvilket er betydeligt bedre end i supermarkederne, og personligt sørger jeg så bare for at bestille flere af samme frugt hver gang og genanvende papirsposerne mange gange til andre formål.

   Men endnu bedre vil selvfølgelig være at finde et helt emballagefrit supermarked/grønthandler, som også sælger økologisk. Det er bare ekstremt svært at finde 🙂

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 3
  Nanna on December 21, 2016 Reply

  Jeg har et spørgsmål ang. Årstiderne. Jeg kunne godt tænke mig at få fra årstiderne og bl.a. undgå al emballagen. Men er det mere miljørigtigt, at de bruger bil på at køre ud til mig og hjem igen – ift. At hente selv i supermarked og så få emballagen? Hvad tænker du om det?

  • 4
   NeoHippie on December 21, 2016 Reply

   Jeg tænker, at supermarkederne også har fået varerne leveret med bil/fly, så du slipper desværre ikke udenom transporten uanset hvad – med mindre du dyrker selv, køber hos lokale landmænd eller gennem fødevarefællesskaber, hvor leverandørerne alle er lokale og transporten derfor er mindre (jeg kan anbefale fødevarefællesskaber!).

   Almindelige supermarkeder får først leveret varerne til et større lager, hvorefter det så bestilles til den enkelte butik – tilsvarende at det blev bestilt direkte hjem til dig.

   Årstiderne giver ca. det samme på det punkt – varerne leveres til Årstidernes lager og køres derefter ud til kunden i stedet for den enkelte butik. Der er måske en anelse mere transport i, at der skal leveres til flere kunder – men det er en meget lille forskel samlet set. Og da Årstiderne udelukkende sælger økologiske råvarer, primært uden emballage, vil jeg mene, at det er at foretrække (y)

 • 5
  Emmma on May 23, 2017 Reply

  Hej Calina,
  Først vil jeg lige sige hvor utrolig inspirerende jeg synes din blog og ikke mindst din livsfilosofi er! Du har virkeligt givet mig blod på tanden for at leve endnu mere bæredygtigt end jeg iforvejen gjorde!!. Jeg ville høre om du synes KBH fødevarefællles, er værd at melde sig ind i? og om du tror at man som ung gymnasie-studerende også vil kunne finde sig en plads i et sådan fællesskab?

  Endnu en gang tusind tak for inspirationen:)

  mvh Emma

  • 6
   NeoHippie on May 24, 2017 Reply

   Hej Emma.

   Tusind tak, det er jeg glad for <3

   Jeg er personligt helt vild med Københavns Fødevarefællesskab, da det er en garanti for grøntsager lokalt og i sæson - men det kræver, at du er kreativ med alle slags grøntsager og rent faktisk får dem spist, før det kan betale sig. Ellers ender det for mange bare i madspild, er mit indtryk. Selv er vi stoppet med at bruge det, da der for ofte var lidt for specielle grøntsager med, som vi ikke kunne nå at spise og vi måtte alligevel supplere op med andre typer. Og så er der næsten aldrig frugt, som vi spiser rigtig meget af.

   Hvis du melder dig ind, kan du selv vælge, hvilken frivillig tjans du vil have der. Selv var jeg medlem af "kommunikationsgruppen" og stod for deres Instagram-konto i en periode. Der er mange muligheder ud over fx blot at pakke grøntsager, så der er helt sikkert noget, du ville kunne lide 🙂

   Mvh. Calina/NeoHippie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *