Guide til Zero Waste – trin 3: Reuse

Guide til Zero Waste – trin 3: Reuse

Dette indlæg har været lidt længe undervejs. Men det er et af de Zero Waste-emner, bortset fra kompostspanden (som får sit helt eget indlæg senere), jeg får flest spørgsmål omkring og jeg vil gerne gøre det grundigt!

Det drejer sig om at Reuse – oversat genbruge, men det er ikke et dækkende ord på dansk, da det både dækker over Reuse og Recycle, som er to forskellige ting. Indlægget her er 3. trin af en 5-delt Zero Waste-guide, som kommer rundt om alle aspekter af Zero Waste-livsstilen. Læs mine tidigere indlæg omkring Refuse og Reduce.

 

 

Hvorfor Zero Waste?

Vores samfund i den vestlige verden er et forbrugersamfund. Vi køber og køber, og smider mere ud end jorden kan nå at nedbryde. Det resulterer i kæmpe lossepladser, affaldsøer, giftig og forurenende afbrænding af skrald og plastik i naturen og havene. Det skader miljøet og dyrelivet. Læs mere om det fx her.

 

Stillehavets Losseplads – fra Danmarks Naturfredningsforening
Stillehavets Losseplads – fra Danmarks Naturfredningsforening

 

Hvad indebærer at Reuse?

Reuse og recycle er som sagt to forskellige ting – og reuse er bedst. Når man reuser (jep, jeg bøjede det med dansk grammatik i mangel af et dækkende dansk ord), genbruger man sine ting – dvs. bruger det i sin oprindelige form til det er fuldstændig slidt op og reparerer det og giver det dermed ekstra levetid, når det går i stykker. Det er bedre end recycling, da man sparer de ressourcer, man bruger på at lave produktet om til noget andet, som kan genbruges. Recycling er også en del af en Zero Waste-livsstil, men det er næste skridt, når man ikke kan reuse et produkt længere. Mit næste indlæg i guiden, kommer udelukkende til at handle om recycling.

 

Tips til reusing i hverdagen

 

1. Stop med at købe nye ting og tøj!

Den er vigtigst. I vores verden med fast fashion-kæder som Vila, Vero Moda, H&M og nærmest alle andre tøjbutikker i den vestlige verden, har de fleste mennesker fået for vane ofte at købe billigt modetøj og hurtigt at skille sig af med det igen. Og alt udstyr til hjemmet fås i billige udgaver i fx IKEA, så man kan skifte sofabord, bikini eller grydeskeer, som man skifter toiletrulle, hvis man har lyst.

Og det er virkelig nemt at glemme eller forholde sig uvidende omkring de etiske og miljømæssige konsekvenser af den kæmpe store tøjindustri, når man finder et par bukser på tilbud til 100 kr. Det er nemt ikke lige at have overskud til at bekymre sig om verdenshavene, der er ved at drukne i plastik, når ens pastaske er blevet væk, og de sælger et bundt til 5 kr. i IKEA. Og det samme gør sig gældende for hvad end for en industri, der skal producere kæmpe og billige mængder til os i vesten.

Det er virkelig nemt, fordi firmaerne gør alt hvad de kan, for at det skal være nemt at glemme eller svært at blive klog på – præcis som med fødevareindustrien. Der er rigtig gode penge i det, og miljøet eller etikken er ikke en prioritet.

Men man kan godt gøre noget ved det. Man kan lade være med at støtte det. Fuldstændig. Man kan have som princip, at man ikke køber nye ting overhovedet for på den måde ikke at lade sig friste af billige impulskøb. Jo mindre der købes, jo mindre skal produceres.

Eller man kan vælge at lukke øjnene for vores klodes tilstand, som industrien ønsker, og styre direkte ind i købefesten med Black Friday, forårsudsalg og nyeste mode. Men hvis du ikke kan leve med det på din samvittighed, så læs videre. Der er en – måske- helt ny verden, du kan udforske – fuld af nye tanker og refleksioner, nye værdisæt og en masse fine små butikker eller markeder, hvor du kan samarbejde med ligesindede omkring ikke at købe nyt, men alligevel ikke mangle noget.

Jeg kommer ind på en smule af det her i indlægget, men for uddybende tips og tricks til købestop, samt tanker omkring hvordan man forholder sig til omverdenen, læs mine tidligere indlæg omkring Non Shopping og Non Shopping og gaver.

 

Billede fra en "Sweatshop" i Bangladesh, hvor der produceres billigt tøj til vesten af børnearbejdere.
Billede fra en “Sweatshop” i Bangladesh, hvor der produceres billigt tøj til vesten af børnearbejdere.

2. Udforsk en verden af byttemarkeder og genbrugsforretninger

Du har bestemt dig for ikke længere at købe nye ting. Så hvad nu? Hvad hvis du taber dig 20 kg.? Hvad hvis du mangler børnetøj i str. 104 eller bliver gravid, og din mave ikke kan være i trøjen? Og hvad hvis du nu bare er ved at være rigtig træt af din garderobe?

Som tidligere modeslave, havde jeg svært ved at acceptere, at jeg skulle gå i det samme tøj resten af livet, måske suppleret op med en grim og lugtende tunika fra min lokale Kirkens Korshær (det var mine tidligere fordomme omkring genbrugstøj – jeg har desværre ikke altid været NeoHippie). Men det gør jeg heller ikke. Jeg har sluppet mit fokus på mode, men jeg har stadig stor udskiftning i min garderobe, vi mangler intet i hjemmet og Aston har mere tøj, end der kan være i hendes kommode.

Jeg opdagede nemlig konceptet byttemarkeder. På et byttemarked kan du komme med de ting, som intet fejler, men som du ikke længere vil have og bytte dem gratis til andre ting. Derudover findes der en masse fine genbrugsforretninger med lækkert kvalitetstøj. Der er ikke det, man ikke kan finde i en brugt og mere bæredygtig udgave, som intet fejler – og så sparer man endda en masse penge. Alternativt kan man også vænne sig til at låne af andre – de fleste af en masse ting på loftet, som de ikke bruger. Vi kan lige så godt dele, fremfor at fortsætte med at producere nye ting.

Læs mine tips til byttemarkeder og genbrugsforretninger i bunden af indlægget.

 

Byttemarked i min mødregruppe - alle medbragte ting de ikke længere brugte, og alle kom hjem med "nye" ting, de stod og manglede.
Byttemarked i min mødregruppe – alle medbragte ting de ikke længere brugte, og alle kom hjem med “nye” ting, de stod og manglede.

3. Køb langtidsholdbare og bæredygtige ting, hvis du ikke kan undgå at købe fra nyt.

Der er visse ting, som er sværere at købe brugt – enten fordi man fx ikke bryder sig om at gå i folks aflagte underbukser eller fordi man gerne vil have sko, som ikke er gået forkert til.

Men netop i de sjældne tilfælde, kan man stadig gøre en forskel. Man kan købe ting, som er bæredygtigt produceret, i bæredygtige materialer og som holder længe. Materialer som er gode at gå efter i tøj, er fx økologisk bomuld, hamp eller bambus – hvad der er vigtigt at undgå er fx uld, læder, pels, mohair, polyester, akryl eller andet kunststof og animalske materialer. Når det gælder ting, er det særligt vigtigt at undgå plastik. Gå i stedet efter stål eller bambus, hamp og andre bionedbrydelige materialer.

Produkter i høj kvalitet er selvfølgelig dyrere – men med alle de penge man sparer på at være Non Shopper og gå efter brugte ting, kan man jo passende bruge lidt ekstra på ikke at støtte miljøskadelige virksomheder, som mishandler både kloden, fattige børne- og voksenarbejdere og dyr. For selvom det er nemt at ignorere det, skal man ikke tage fejl – er det billigt for dig, er det på andres bekostning.

I bunden af indlægget her vil jeg beskrive og linke til div. forretninger, både fysiske og online, hvor man kan købe langtidsholdbare og miljøvenlige produkter fra (og nej, jeg får ingen penge for mine anbefalinger – jeg er stor modstander af reklamer, og alle mine anbefalinger kommer udelukkende fordi jeg selv er tilhænger af koncepterne).

Husk: Det er fristende at gå ud og udskifte hele sit hjem med bæredygtige produkter, hvis man pludselig bliver miljøbevidst. Men hvis man har ting eller tøj, der stadig virker, er det altid mere bæredygtigt at bruge det op end at købe noget nyt bæredygtigt, som har krævet ressourcer at producere. Det er ligeledes mere bæredygtigt at købe brugt end at købe nye produkter, uanset hvor bæredygtige de nye produkter måtte være. De brugte er allerede fremstillet, så de kan ligeså godt bruges op inden vi laver nye ting.

Bæredygtig børnekondisko fra Tjubangsko.dk, produceret af kork, økologisk bomuld og naturgummi.
Bæredygtig børnekondisko fra Tjubangsko.dk, produceret af kork, økologisk bomuld og naturgummi.

4. Udskift dine engangsprodukter med genanvendelige produkter

Dette indebærer selvfølgelig også at købe. Nogle af tingene kan måske findes brugt, men selv hvis de ikke kan, vil det stadig være mere bæredygtigt at købe nye og genanvendelige produkter end at fortsætte sine engangsvaner – herunder mener jeg fx plastikposer, bleer, bind, tamponer, ammeindlæg, køkkenrulle, sugerør, engangsservice, plastikflasker, madfilm, sølvpapir, fryseposer – jeg kunne blive ved. I de fleste hjem købes og udsmides der kæmpe mængder af engangsplastik eller papir – uden en eneste tanke på, hvordan det er produceret og hvad der sker med det, når man smider det ud.

Men man kan heldigvis sagtens bryde de vaner. Alle ovennævnte produkter findes der nemlig genanvendelige alternativer til – nedenfor vil jeg nævne en masse forslag, men hvis I har flere, må I meget gerne skrive dem i kommentarfeltet!

 

Tips til genanvendelige alternativer

 • Udskift plastikposer med stofposer
 • Køb stofposer, eller til nød genanvendelige plastikposer med genluk eller brug bokse i stedet for plastik- og fryseposer, sølvpapir, madfilm og lignende.
 • Brug menstruationskoppen eller stofbind i stedet for engangsbind og tamponer (læs mit indlæg omkring miljørigtig menstruation her)
 • Køb vaskbare ammeindlæg i stedet for engangs – det er både billigere i længden, blødere og mere behageligt og bedre for miljøet.
 • Klip fx gamle lagner eller T-shirts i små firkanter og opbevar dem i en krukke i hjemmet. De kan anvendes i stedet for køkkenrulle og vaskes igen og igen.
 • Køb genanvendelige sugerør, hvis du har behov for sugerør.
 • Hvis du har børn, så skift dine engangsbleer- og klude ud med moderne stofbleer og bomuldsklude. Det er både sundere for barnet, meget billigere og meget bedre for miljøet – og nej, det er hverken klamt eller besværligt med den nye type stofbleer – læs mere om det her.
 • Stop med at bruge vatpinde – det er virkelig usundt. Læs mere her.
 • Brug vaskbare rondeller eller vaskeklude (fx hjemmelavede ud af en gammel T-shirt) i stedet for vat og vatrondeller.
 • Brug vaskbare vaskeklude i køkkenet og til rengøring i stedet for engangsvaskeklude- og svampe. Selv hvis du genanvender engangsvaskeklude afgiver de mikroplastik ved hver vask, hvilket er et stort miljøproblem.
 • Køb genanvendelige smoothieposer og/eller isforme i stedet for at købe sodavandsis eller på-farten-smoothie-poser (forældrene kender dem helt sikkert)
 • For de virkelig ambitiøse, kan man også bruge vaskbare klude som toiletpapir. Det forestiller jeg mig dog ikke, at mange rent faktisk er friske på og det er vi heller ikke herhjemme – men har kun respekt for de få, som gør det! I stedet kan jeg dog anbefale at være opmærksom på, hvilket toiletpapirsmærke man køber – for der er forskel og det er et stort miljøproblem, alt det papir der ender i toiletter og i skraldespande ifølge Verdensnaturfonden. Ved at undgå køkkenrulle som anbefalet ovenfor og vælge toiletpapir fremstillet af genbrugspapir (det står på pakken), kan man dog gøre en forskel.

 

Moderne stofble som alternativ til engangsbleer
Moderne stofble som alternativ til engangsbleer

5. Undgå madspild

Denne er også super vigtig. Vi lever i et overflodssamfund, hvor vi smider over 700.000 ton mad, der kunne være spist ud hver år. Her står danskernes private husholdninger for 260.000 af de ton. I en husstand med 1 person, er det i snit næsten 100 kg. mad om året.

Udover at være penge ud af vinduet, er det også et kæmpe ressourcespild. Og man kan heldigvis gøre meget selv for at undgå det:

 

Tips til at undgå madspild

 • Lav madplaner hver uge ud af de ingredienser, du har i køkkenet, så de ikke når at blive for gamle.
 • Lad være med at købe nyt af en fødevare, før du har brugt det gamle op.
 • Lav en ugentlig dag i din madplan med fx “Madspildssuppe” eller “Madspildslasagne”, hvor du bruger alle dine rester fra ugen, som ellers vil blive for gamle.
 • Brug din fryser – de fleste laver ofte for meget mad, og i stedet for at smide rester ud, kan de med fordel stilles på køl i en boks til næste dag eller fryses til en anden dag. Lav i den forbindelse også en “fryserdag” i din madplan, hvor du rydder ud i retterne i fryseren, inden du glemmer hvad de er eller de bliver for gamle.
 • Hæld fx overskydende smoothie eller bananis (se opskrifter her, hvis du ikke allerede kender dem) på isforme og frys dem. De er lækre for både børn og voksne at spise en anden dag.
 • Gem grøntsagsrester (fx stilken fra grønkål eller broccoli, resten af guleroden, du ikke spiser, div. ikke-snavsede skræller) i en boks i fryseren. De kan med fordel tilsættes din “Madspildssuppe”.
 • Hvis du har friske krydderurter, du ikke kan nå at bruge, kan du fryse dem i små stykker sammen med vand i isterningeforme og tilsætte dem i retter eller på panden.
 • Gengro dine grøntsager. Mange grøntsager kan faktisk sættes i vand og vokse videre, hvor man kan klippe og spise af dem løbende – fx porrer, forårsløg og salathoveder. Se en guide her.
 • Begynd at skralde. Det er ikke for alle, og personligt gør jeg det ikke – ikke fordi det ikke er for mig, for det tror jeg nu sagtens det kunne være, men fordi jeg ikke har haft tiden til det med et lille barn på armen. Men jeg vil gerne i gang på et tidspunkt! Nogle synes, at det at skralde er ulækkert, nogle tror, at det er ulovligt og de fleste ved ikke særligt meget om det. Man kan både skralde lovligt og ulovligt – personligt har jeg intet imod nogle af delene – problemet er ikke at folk skralder ulovligt, problemet er, at det er lovligt at smide kæmpe mængder spiseligt mad ud. Hvis andre kan få glæde af det, så det ikke blot er produceret til skraldespanden, synes jeg, at det er en 100% positiv ting. Hvis du vil i gang med at skralde, eller blot udfordre dine egne fordomme, kan du melde dig ind i nogle af de mange lokale skraldegrupper på facebook.

 

Madspildssuppe
Madspildssuppe

 

Gode butikker, webshops, sider og apps til at Reuse:

 

Gå Grøn – både en fysisk og online-butik, som sælger bæredygtigt engangsservice, tøj, køkkenudstyr mm. Særligt god at købe gaver i til folk, som er bange for brugte ting. Så behøver man ikke at gå på kompromis med sine værdier, hvis føler sig nødsaget til at købe nyt. Gå dog udenom deres uld- og læderprodukter. Det er hverken bæredygtigt eller etisk forsvarligt desværre. De har masser af produkter i hamp, bambus og økologisk bomuld i stedet.

EcoEgo – Har meget af det samme som Gå Grøn, endda lidt mere. Her sælger de også fx Kapokdyner, tøj, bambuscykler og chokolade. Tjek den ud!

Naturebaby.dk – Har en masse bæredygtige og genanvendelige produkter til hjemmet og til børn.

Replay Legetøj – Verdens fineste legetøjsforretning, beliggende på Frederiksberg, kun med brugte ting – men alt er pænt, rengjort og nøje opstillet i overskuelige kategorier. Her gøres for alvor op med fordommene om genbrug.

Mødrehjælpens butikker – Ligger i hele landet og her kan du finde børnetøj og legetøj til alle aldre.

Guide til gode genbrugsbutikker i København – Her kan du finde de lidt lækrere genbrugsforretninger, hvor du med garanti kan finde gode gaver og lækkert tøj.

Byttemarked-facebooksiden – Her slås næsten alle byttemarkeder i hele landet op som begivenheder, så du let kan se hvor, hvornår og hvordan de foregår.

Den Blå Hal – Et kæmpe indendørs loppemarked i København, som har åbent hver weekend. Her sælges alt. Virkelig.

LoppeNYT – Indendørs loppemarked på Nørreport, som har åbent hver dag.

Reshopper – App til smartphones med brugte børneting og -tøj til ingen penge og med GPS-funktion, så du kan finde ting til salg lige ved siden af hvor du bor.

dba.dk – Dba har så godt som alt i en brugt udgave.

Div. købs- og salgsgrupper og -sider på facebook – Der findes grupper for alt, hvad end du leder efter moderne stofbleer eller møbler, så findes der helt sikkert en gruppe for det.

 

 

Følg mig på facebook og Instagram for inspiration til en moderne, naturlig og sund livsstil!

 


2 thoughts on “Guide til Zero Waste – trin 3: Reuse”

 • 1
  A on September 21, 2017 Reply

  Hej,
  Reuse kan oversættes til genanvende 🙂
  Tak for at initiativet til at sprede denne tankegang.
  /A

  • 2
   NeoHippie on September 26, 2017 Reply

   Selv tak 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *