Røde numser

Røde numser

Uanset om man bruger stofbleer eller engangsbleer, er børn i risiko for at få røde numser. Det kan der være flere årsager til:

1. Den hyppigste årsag er, at huden har været for længe i kontakt med urin og afføring, da affaldsstofferne fra kroppen omdannes til ammoniak og ætser huden – nogle børn har så mere eller mindre sart hud, og nogle børn bliver hurtigt røde, hvis bleen ikke skiftes meget hyppigt.

2. Svamp er den næsthyppigste årsag. Det fugtige og varme miljø indeni en ble, giver de naturlige svampe i huden gode betingelser for at vokse, hvilket fører til svie og irritation.

3. Bakterieinfektion er den sidste årsag og den mest alvorlige. Det kan ske, at barnets hud er brudt – fx pga. ætsning, hvilket så kan føre til en infektion af bakterier. Det kan ses ved, at huden bliver rød, varm og hævet og barnet får feber.

Disse tre årsager er dog heldigvis alle sammen til at forebygge – huden er ikke lavet til at tåle længerevarig kontakt med urin og afføring, og en ble er virkelig ikke godt for noget andet end at undgå uheld (hvilket dog bestemt også er værd at tage med). Følgende forebyggelsestips benytter vi os af herhjemme – med stor succes:

 

– Hyppige bleskift

Jo længere huden er fugtig og i kontakt med urin og afføring, jo større risiko er der for, at huden bliver irriteret, ætser, der kommer svamp, sår osv. Så vi skifter ble hyppigt – også selvom der ikke har været afføring. Hvis der er afføring, skifter vi med det samme. Dette er især vigtigt hos børn, som også får fast føde, da “ammebæ” ikke er ligeså slemt for huden.

 

– Luft numsen

Det naturligste ville være ikke at have ble på, så vi lader Aston være blefri, hver gang vi har mulighed for det. Fx hvis hun lige har haft afføring eller tisset, lader vi hende lege uden ble eller vi lagde hende på et håndklæde uden ble, da hun endnu ikke kravlede. Uanset hvad kommer bleen først på, når huden er HELT tør.

Nogle forældre benytter desuden metoden EC (Blefri baby), hvor barnet slet ikke bruger ble eller pottetrænes meget tidligt. I stedet er forældrene meget opmærksomme på barnets signaler, og holder barnet ind over toilettet/potten/vasken. Personligt har vi ikke selv benyttet metoden, men jeg har stor respekt for dem, som får det til at fungere. Og vi vil muligvis lade os inspirere af metoden, når Aston skal til at pottetrænes.

 

– Brug bløde vaskeklude

Nogle vaskeklude som fx skumvaskeklude er ru mod huden, og kan derfor irritere. Vi bruger bomuldsvaskeklude, klippet ud af en gammel og blød t-shirt, som vi vasker sammen med de moderne stofbleer – så ryger det hele i samme spand. Det er bedre for huden og bedre for miljøet! Læs mere om det her.

 

– Smør med økologisk kokosolie, sheasmør eller aloe vera gel

Dette er et lifehack af de store. Jeg brugte først zinksalve til Aston, men jeg havde dårlig samvittighed over det, da jeg bestemt ikke mener, at det er hverken naturligt eller sundt for huden – og så virkede det ikke særligt godt, hun blev stadig rød. Jeg forsøgte også ikke at bruge noget, men da hun har meget sart hud og bliver virkelig hurtigt rød, blev det kun endnu værre, og hun måtte ligge blefri mange timer om dagen for at undgå rødme.

Jeg havde læst, at nogle brugte kokosolie, men personligt giver jeg ikke meget for husmorråd. Jeg gav det dog et forsøg alligevel, og må erkende, at mine fordomme i dette tilfælde ikke holdt stik. Aston bliver nu næsten aldrig rød! Jeg vasker hende med vand, lader hende tørre og så smører jeg forebyggende med lidt økologisk kokosolie, vi har i en krukke ved siden af puslepuden. Og så ble på. Og selv efter natten, hvor hun ellers har ligget fugtig og varm længe, er hendes hud helt fin. Jeg er fan!

Alternativt kan man også smøre med aloe vera gel (gerne fra egen plante), da aloe vera gel plejer huden, heler smårifter og eksem! Hvis uheldet er ude, og huden er blevet rød, er sheasmør også ekstremt effektivt, da det fungerer som en tyk salve.

Jeg lufter hende stadig med jævne mellemrum, men nu er det egentlig mest fordi, jeg tænker at det må være ubehageligt altid at have ble på og at huden stadig har godt af en pause.

 

Så i stedet for at behandle med medicin og cremer, forebygger vi i stedet, og har aldrig problemer med rød babynumse længere <3

 

 

Følg mig på facebook og Instagram og få inspiration til en sund, bæredygtig og naturlig livsstil.

 


4 thoughts on “Røde numser”

 • 1
  Anita Sloth on March 31, 2017 Reply

  Hej! Hvilken kokosolie bruger du?

  • 2
   NeoHippie on April 3, 2017 Reply

   Hej Anita.

   Det er lidt forskelligt, men jeg køber altid økologisk og koldpresset kokosolie i glaskrukke (så jeg kan bruge glasset igen til andre formål) (y)

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 3
  Vicki on November 23, 2017 Reply

  Et vældig effekt råd, som jeg fik af en garvet sundhedsplejerske, for ca 27 år siden (dengang fandtes de “moderne” stofbleer også :-).
  Jeg tegnede cirkler efter en kop på en alm. stofble, klippede cirklerne ud og lagde dem i kogende vand, som så kølede ned. I perioder m. røde numser stod skålen fast der hvor vi puslede. Når sønnike var blevet puslet og smurt tog jeg en cirkel, pressede vandet af den, foldede den én gang på midten til en “halvmåne” og lagde den på ballen m den lige side ved numsen og den buede side på ballen. Èn halvmåne på hver balle og så ble på. Nye på ved hvert bleskifte. Det er fantastisk effektivt – selv hvis det er gået helt galt og der er hul på huden.

  • 4
   NeoHippie on December 9, 2017 Reply

   Tak for tip (y)

   Nu bliver jeg til gengæld lige nysgerrig – fandtes de også i moderne udgave dengang, altså formsyede, alt-i-en, lige til at sætte på som normale bleer? Jeg har nemlig ellers ladet mig fortælle, at der dengang kun fandtes gammeldags stofbleer, hvor man selv skulle folde og sætte covers udenpå. Og ikke at det gør noget – det gjorde vi selv som newborn-løsning, troede bare ikke, at de andre fandtes dengang 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *