Samsovning

Samsovning

I Danmark og i den vestlige kultur er normen ikke samsovning. Tværtimod har de fleste børn deres egen seng og ofte også eget værelse. Dengang jeg fik Aston, havde jeg ikke gjort mig mange tanker omkring den slags, hvorfor jeg både var ude og anskaffe mig en vugge og barnevogn – fordi det skulle “man” jo have. Da mine veer startede, 5 uger for tidligt, var en af vores første tanker derfor: Jamen, vi har jo slet ikke fået vuggen hjem endnu!

Kort efter, da veerne viste sig at være en 12 timer lang vestorm, var mine tanker andetsteds, og da Aston var kommet ud og jeg tågede rundt på gangene på barselsafdelingen og pumpede på livet løs, var det heller ikke lige vugger og tremmesenge, der var min største bekymring. Men Benjamin var mere klar i hovedet og fik arrangeret en akut afhentning og samling af vugge, så det hele stod klar, da vi endelig fik lov at tage vores lille fugleunge med hjem.

Men i bakspejlet må jeg konstatere, at det ligesom mange andre bekymringer viste sig at være en meget overflødig en af slagsen. Aston har ikke tilbragt en eneste nat i den ellers super flotte, meget roste og populære vugge, som min svigermor var så sød at købe til os brugt (beklager Dida, den var virkelig fin ellers!), så vi solgte den hurtigt igen. Jeg forsøgte et par nætter i starten, men som mange andre babyer vågnede Aston meget hurtigere, når hun lå for sig selv. Og jeg sov stort set ikke, fordi jeg hele tiden var bekymret for, om hun havde det godt. Og så fordi at Aston selvfølgelig skulle ammes det meste af natten.

Så der gik ikke længe, før jeg simpelthen opgav at bruge den (til andet end opbevaring af rod), og Aston kom over og sove i mine arme i stedet – og det er en af de bedste beslutninger jeg har taget! Siden vi begyndte på samsovning, har vi sovet super godt og jeg har haft mulighed for at fortsætte natamningen uden at hverken Aston, Benjamin eller jeg vågner af det (nu på 23. måned). Aston ligger i mine arme, og bliver ammet når hun har lyst. Og sover videre. På den måde holder jeg mælkeproduktionen oppe, Aston får en masse næring og alt den tæthed og kropskontakt hun har brug for.

Vi har også en tremmeseng, som udelukkende blev brugt som rodekasse, indtil Benjamin fik den smarte idé at bruge den som pusleplads (med rod nedenunder), i stedet for skænken i stuen, som vi ellers brugte. Så hvad der startede som en naturlig konsekvens, blev til et aktivt valg om samsovning og jeg har ingen ambitioner om hverken at flytte Aston over for sig selv eller om at forcere et stop af natamning. Aston flytter i egen seng når hun selv ønsker det, og natamningen stopper, når hun af sig selv begynder at sove igennem uden at vågne.

 

Vores tremmeseng bruges som pusleplads
Vores tremmeseng bruges som pusleplads

 

Ruller man ikke over barnet ved samsovning?

Mange af mine veninder har spurgt mig, om jeg ikke kan komme til at mase Aston i søvne. Og nej, det kan jeg ikke. Helt instinktivt beskytter jeg Aston i søvne. Hvis man følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger omkring samsovning og sengedeling, er der ingen risiko for at skade barnet. Dertil kommer, at Jordmoderforeningen faktisk har gennemgået evidensen bag Sundhedsstyrelsens anbefalinger omkring samsovning, og deres forbehold omkring sengedeling er ikke understøttet af valide videnskabelige undersøgelser. Der er altså ingen grund til at tro, at sengedeling og samsovning på nogen måde er mere usikkert end at barnet sover i egen seng (med mindre man tager stoffer, ryger eller har drukket alkohol – men hvorfor gøre det, når man skal være sammen med sit barn?). Tværtimod er der mange fordele ved at sove sammen med sit barn – herunder fx at det letter amningen, holder mælkeproduktionen oppe, kan give bedre søvn til både mor og barn og bedre tilknytning mellem forældre og barn via kropskontakt.

 

Aston og mig
Aston som nyfødt og mig

Hvad med selvstændighed?

Jeg læste, at 80% af danske forældre vægter selvstændighed som den vigtigste kvalitet hos deres barn. Selvstændighed. Dvs. at det i deres optik er vigtigere, at barnet er selvstændigt, end at det fx er empatisk, hjælpsom og optimistisk. Eller tryg.

Jeg vil gerne have, at Aston en dag bliver selvstændig. Men ikke når hun er et lille barn, og det er ikke den kvalitet, jeg vægter højest. Jeg vil have, at hun bliver selvstændig, fordi hun er tryg og føler sig sikker. At hun har selvtillid til at opleve verden, og at hun har fået den selvtillid gennem kærlighed, omsorg og bekræftelse. Og det er jeg sikker på, at hun nok skal blive.

Ikke at hun bliver selvstændig, fordi hun har lært, at hun må klare sig selv. Som baby.

Aston og Benjamin
Aston og Benjamin

Hvad så hvis der kommer flere børn?

Det er forhåbentlig ikke en hvis, men en når! Vi vil have en hel flok, og de skal alle være i vores seng, til de er gamle nok til at ønske at få deres egen. Fra naturens side er mennesker flokdyr, og i gamle dage, plus i mange andre kulturer end den vestlige, er normen at man sover sammen. Personligt sover jeg også klart bedst sammen med Benjamin, og det er naturligt at børn, som er helt hjælpeløse, sover bedst og er mest trygge, når de ikke ligger isoleret fra resten af “flokken”.

Inden vi fik Aston, havde vi en seng på 140 cm, og lå meget tæt hele natten. Da Aston kom, blev det lidt trangt, og vi har derfor udvidet vores seng med en ekstra 90 cm-madras, så nu er der rigeligt med plads. Når der kommer flere børn til, vil vi udvide sengen yderligere, til hele soveværelset er en stor seng. Det bliver så hyggeligt!

Aston vil bede om sin egen seng, når hun ønsker at sove alene, og den dag får hun sin egen seng og eget værelse, hvis hun også ønsker det (og vi har plads til den tid – det har vi forhåbentlig!). Men hun er altid velkommen i vores.

Aston putter sig tit stille og roligt ind til os og læser når hun vågner.
Aston putter sig tit stille og roligt ind til os og læser når hun vågner.

Hvad med sexlivet?

Man kan heldigvis have sex mange andre steder end i en seng, så samsovning behøver bestemt ikke at være en hindring.

 

Vores udvidede seng på 230 cm. Pelstæppet er selvfølgelig faux. Ægte pels er meget smukt - på dyret.
Vores udvidede seng på 230 cm. Pelstæppet er selvfølgelig faux. Ægte pels er meget smukt – på dyret.

Læs mere her:

Jeg kan virkelig anbefale bogen “En blid start” af Jane Thorning Callesen. Her uddyber hun årsagerne til at vælge samsovning, og gennemgår den historiske udvikling og videnskabelige forskning, der er omkring dette.

 

Følg mig på facebook og Instagram og få inspiration til en sund, bæredygtig og naturlig livsstil.


10 thoughts on “Samsovning”

 • 1
  Josephine on December 30, 2016 Reply

  Hej Calina
  Jeg har en dreng på knap 5 mdr som vi samsover med. Han har dog hele tiden sovet med sin egen baby dyne, som er ved at være for lille til ham. Jeg er lidt i tvivl om det kan betale sig at købe en juniordyne til ham eller ej, så er lidt nysgerrig efter at høre hvordan I gør med dyner, både sommer og vinter?
  (Og tusind tak for en helt vildt inspirerende blog! Den har virkelig gjort en stor forskel for mig i forbindelse med min transformation til mor!)

  • 2
   NeoHippie on December 30, 2016 Reply

   Hej Josephine.

   Det er jeg rigtig glad for at høre <3

   Vi har fået en juniordyne, men den er overflødig. Vi sover så tæt op ad hinanden, at hun sover under min store dobbeltdyne og det har hun altid gjort, så brugte heller ikke rigtig babydyne. Nu (hvor hun er 2,5 år) synes hun nogle gange, at det er sjovt at ligge med sin "egen dyne", men kravler altid ind under min bagefter og ligger helt tæt i kram, så det er kun som en leg.

   Vi bruger en stor fælles dobbeltdyne om vinteren/det meste af året, men min mand Benjamin har også en ekstra enkeltdyne, da han tit endte dyneløs om natten og derfor har sin egen som ekstra, til hvis vi kommer til at stjæle dynen (vores seng er ret stor). Om sommeren sover vi med vattæppe i dynebetræk eller blot dynebetræk, hvis der er meget varmt - også altid fælles.

   Så tænker umiddelbart, at det nok kommer an på, hvor tæt I sover og hvor stor jeres seng og egne dyner er?

   Bruger I enkeltdyner, kan det måske let blive et problem, hvis han så rykker hen og sover lidt væk fra jer, og så er det nok smart med en ekstra dyne, så alle kan være dækket. Du kan dog også sagtens bare gå direkte til en almindelig enkeltdyne til ham i så fald - ingen grund til at have en særligt kort dyne, så hvis I fx har en ekstra gæstedyne, kan du evt. have den liggende i sengen som ekstra, til hvis det bliver nødvendigt nogle dage (y)

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 3
  Louisa on July 4, 2017 Reply

  Hej Calina!
  Tusind tak for din blog! Jeg samsover med min baby på 7 uger, og det fungerer rigtig fint! Jeg vil spørge dig, hvordan du putter dine børn? Vores baby bliver ofte overtræt og ked af det om aftenen, men hvis vi prøver, at putte inden hun bliver overtræt, så giver det modstand! Måske ved du noget om hvordan man kan støtte børn til at falde i søvn, uden at det bliver en kamp! På forhånd tak 🙂

  • 4
   NeoHippie on July 5, 2017 Reply

   Hej Louise.

   Jeg er glad for, at du kan bruge den <3

   Da de var så små, puttede jeg dem ikke. Der ammede jeg dem bare, og så faldt de i søvn under amning, når de var trætte. Men de vågnede mange gange igen og skulle ammes, hvorfor de bare blev liggende på mig og sov/ammede osv. hele aftenen.

   Nu er Anakin begyndt at tage længere stræk med søvn, hvorfor jeg liggeammer ham i vores seng, når han skal ammes om aftenen - som regel i forbindelse med at Aston går i seng. Når han så falder i søvn, rejser jeg mig og lader ham og Aston sove sammen, og går så ind og liggeammer ham, hvis han vågner igen. Det fungerer super.

   Aston bestemmer helt selv, hvornår hun vil i seng. På den måde er det aldrig en kamp og hun har et fint reguleret søvnmønster og er glad for at komme i seng, når hun er træt. Hun beder tit selv om det på et tidspunkt hen af aftenen, og hvis ikke, spørger vi hende, når hun begynder at se træt ud. Der siger hun som regel ja, og hvis hun ikke gør, respekterer vi det. Så siger hun ja senere, når hun er klar. Men hun er snart 3 år, så det er lidt en anden situation end jeres 😉

   Mvh. Calina/NeoHippie

 • 5
  Louisa on July 6, 2017 Reply

  Hej igen!
  Tusind tak for svar! Det lyder rigtig godt – og fint, at de to børn kan sove sammen! Har du altid din søn sovende på dig om dagen! I en vikle eller op ad dig i seng eller sofa? Mange hilsner fra Louisa

  • 6
   NeoHippie on July 9, 2017 Reply

   Ja, i løbet af dagen sover han i viklen, mens jeg ordner ting. Det er super praktisk og giver ham god tryghed <3

 • 7
  Joze on February 5, 2018 Reply

  Spændende indlæg! Mon du kan skrive lidt om natamning og at sove mens man ammer?

  • 8
   NeoHippie on February 10, 2018 Reply

   Jeg har skrevet lidt mere omkring amning her:

   http://neohippie.dk/naturlig-amning/

   Men ellers planlægger jeg en snarlig opdatering af bloggen, hvor jeg uddyber forskellige emner i separate indlæg – blandt andet amning 🙂

 • 9
  Ida on February 6, 2018 Reply

  Hej Calina!
  Tusind tak for et dejligt, dejligt indlæg om samsovning – det gjorde mig simpelthen så varm og tryg at læse hvordan dine tanker er omkring det. Vi sover sammen med vores lille pige på 3mdr, og det fungerer så godt, vi får alle tre mega god nattesøvn, og hun er glad og frisk om dagen. Jeg har ikke læst om det før nu, det har simpelthen bare været det, som helt intuitivt virkede som det bedste at gøre, men folk er bare så skeptiske, lige fra familie til mødregruppe. Så det er SÅ dejligt at læse hvordan det fungerer så godt for jer, at min mor-intuition skal have lov at fortsætte med at bestemme, og at hun ikke koste-hvad-det-vil skal have sit eget værelse om tre måneder…
  Tak!
  kærlig hilsen Ida

  • 10
   NeoHippie on February 10, 2018 Reply

   Jeg er glad for, at du kan bruge det <3

   Det er så vigtigt at følge sin intuition. Jeg kan virkelig anbefale dig bogen "The Continuum Concept" (Kontinuum-begrebet på dansk). Den omhandler hvordan vi som forældre er kommet så langt væk fra vores intuition og de negative følger af dette, og hvordan vores intuition egentlig er lavet til at beskytte os og vores børn og sikre dem en sund udvikling og opvækst. Det er tiltrængt i vores samfund, hvor alle folk rådgiver på baggrund af fordomme, kulturelle normer og misforståelser i stedet :/

   Mvh. Calina/NeoHippie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *