Stearinlys og luftforurening

31. January 2016 Hjemmet 4
Stearinlys og luftforurening

Over halvdelen af danskerne tænder stearinlys på flertallet af ugens dage, har jeg netop læst. Og særligt her op til jul, da stearinlysene forbindes med hygge og varme. Og jeg har da også selv elsket stearinlys før i tiden!

Men for et stykke tid siden læste jeg så, at stearinlys stod for 60% af luftforureningen i hjemmet og at tændte stearinlys af paraffin (de klassiske billige fyrfadslys) forurener indeklimaet med ultrafine nanopartikler på linje med et hjem i Bejing, Kina. Så stoppede jeg med at købe billige fyrfadslys.

Jeg har så i mellemtiden læst op på emnet, og der er heldigvis forskellige muligheder, hvis man gerne vil have hygge med tændte lys om aftenen uden luftforureningen:

 

 

Undgå stearinlys i træk:

Hvis stearinlys står i træk (og flammen blafrer), dannes der sundhedsskadelige sodpartikler, som kan trænge gennem lungerne og ind i kroppen – og som måske kan forårsage kræft. Hvis de derimod brænder roligt, er de tilsyneladende ikke så sundhedsskadelige – læs evt. mere her.

 

 


Køb sojalys:

De reneste og mindst sundhedsskadelige lys man kan købe er uparfumerede sojalys. For at disse skal være bæredygtige, er det dog vigtigt, at de er GMO-fri og ikke er lavet af “regnskovssoja”.

Sojalys kan købes både som fyrfadslys og bloklys, men desværre ikke som stænger, da sojalys er for bløde til at kunne formes og brændes sådan.

En ulempe ved sojalysene er, at de er meget dyrere end almindelige lys. De brænder dog også i længere tid, men det vil stadig blive dyrere, hvis man vil have tændte lys hver dag.

Miljøvenlige sojalys kan findes i nogle helsekostforretninger eller på sojalys.dk.

 

Sojafyrfadslys fra Ravnsborg
Sojafyrfadslys fra Ravnsborg

 

Kunstige lys

Et alternativ til levende lys er de kunstige LED-lys. Omkring dem skal siges, at der er altså sket en del på området, og de ER blevet flottere end de var engang. Fx kan man nu få dem i ægte stearin, i mange farver (fx guld her til jul) og med flakkende kunstig flamme, så overfladen og lyset ser autentisk ud. De udgør ingen brandfare og ingen luftforurening.

Til gengæld afgiver de selvfølgelig ikke varme som levende lys og man skal købe batterier løbende.

De kan fx købes som bloklys i ægte stearin her eller som fyrfadslys og stænger her.

(Jeg har kontaktet Sirius Company AS som producerer LED-stearinlys, og de bekræfter, at deres stearinlys er veganske, da de er lavet af raffineret råolie. Til gengæld er råolie ikke særligt bæredygtigt – hvorfor man bør sørge for at passe godt på lysene og lade dem holde længe, hvis man vælger denne løsning).

LED-bloklys af ægte stearin fra SIRIUS
LED-bloklys af ægte stearin fra SIRIUS

 

Væn dig af med stearinlys:

Ja, det er også en sidste mulighed. Stearinlys er ikke livsnødvendigt, og har man ikke råd til sojalys og bryder man sig ikke om kunstige – så kan man jo gøre op med sig selv, om stearinlyshyggen er risikoen værd. Hvis ikke, så kan man jo evt. prøve at tænde en hyggelig lampe i stedet og give sine gamle lysestager til genbrug.

 

Hvad gør jeg?

Det er jeg faktisk blevet spurgt om en del gange på det sidste, og personligt har jeg valgt at prioritere sundheden højst, og køber aldrig andet end sojalys. Vi har dog ikke råd til at bruge sojalys så tit, og har så blot måtte spare på lysene, og tænder kun ved særlige lejligheder i vintermånederne – særligt omkring jul. De andre dage sørger vi for hyggebelysning med lamper i stedet.

Jeg kan faktisk godt lide de kunstige LED-stearinlys og er stor fan af, at de ikke udgør en brandrisiko – hyggen ved levende lys synes jeg virkelig ikke er brandrisikoen værd. Benjamin synes dog ikke, at den kunstige flakkende flamme er autentisk nok, så vi holder os til sojalysene ved særlige lejligheder og udviser stor forsigtighed, når de er tændt. Men i hverdagen har vi aldrig levende lys tændt og jeg har lært at leve uden (og det var nu heller ikke så svært).

 

Sojafyrfadslys i upcyclede gamle syltetøjsglas
Sojafyrfadslys i upcyclede gamle syltetøjsglas

Følg mig på Instagram og facebook for inspiration til en sund, naturlig og bæredygtig livsstil.


4 thoughts on “Stearinlys og luftforurening”

 • 1
  Begitte Lynge Andersen on November 21, 2017 Reply

  hej – interessant indlæg 🙂 vil lige tilføje at man jo til LED lys kan anskaffe sig batterier der er genopladelige … er lige kommet tilbage til danmark efter at have boet i san francisco nogle år hvor mange hjem og yoga studier har en slags “station”/holder hvori LED fyrfadslysene sættes til opladning når de ikke bruges, både til få og til mange lys, mon ikke det kommer til dk også? … og så er jeg nysgerrig på om du har undersøgt bivoks-lys?

  • 2
   NeoHippie on November 22, 2017 Reply

   Det er en super god idé (y)

   Ja, men af miljømæssige og etiske årsager undgår jeg animalske produkter, hvorfor dette for mig ikke er en mulighed og ikke er noget, jeg vil anbefale 🙂

 • 3
  Mille on November 26, 2017 Reply

  Hej 🙂
  Jeg har lavet et lys af planteolie et par gange, det fungerer super og ser så flot ud (man kan feks putte blomster i bunden eller noget andet, som de har gjort her: https://hearthandvine.com/wp-content/uploads/Oil-Candle-Lamp-Close-sq-gardenmatter.com_.jpg )
  Man kan købe væger som flyder online, de kan bruges masser af gange. Så også, hvis ens madolie skulle blive harsk, kan man bare bruge den til det her og behøver ikke smide det ud.
  Tak for gode opskrifter, inspiration og for at du er tro mod dig selv 🙂
  KH!

  • 4
   NeoHippie on December 9, 2017 Reply

   Tak <3

   Wow, hvor er det bare flot. Det var da en rigtig god gaveidé også 😀 Tak for tip!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *