Den sunde lagkage

Den sunde lagkage

Min datter Aston er netop fyldt 1 år, og i den forbindelse er der mange, der har spurgt mig, om hun så skal have en klappekage og spise sukker for første gang. Og nej – det skal hun ikke. Personligt anser jeg en klappekage (hvor barnet får en hel lagkage, som det får lov at klappe i, ødelægge og spise amok af) for at være madspild og overflodsagtigt, da Aston umuligt kan eller bør spise så meget. Mht. sukker synes jeg ikke, at der er nogen grund til at give hende raffineret sukker, når hun endnu ikke er gammel nok til at kende forskel på desserter og søde sager.

Men det var hendes fødselsdag og jeg ville gerne lave en lagkage – og gerne en som hun også kunne spise med af. Heldigvis har jeg efterhånden god træning i at lave sunde desserter uden raffineret sukker og olie, og som i stedet er proppet med vitaminer, mineraler, antioxidanter og kostfibre. Så derfor tænkte jeg, at det da også måtte være muligt at imitere en helt klassisk lagkage – men i en udgave, der var så sund, at man med god samvittighed kunne servere den for et barn på kun 1 år – men samtidig smagte så godt, at både børn og voksne ville nyde den. Og hvis jeg selv (og vores gæster) skal sige det, så lykkedes det rigtig godt!

Denne opskrift kan og bør helt sikkert laves i uendelige variationer, afhængig af hvilket fyld man foretrækker i sin lagkage – dette er blot mit bud på, hvordan man laver en sund og børnevenlig  lagkage med både søde lagkagebunde, flødeskum, marcipan, kagecreme og fyld!

Hvis du har forslag til sunde variationer af pynt og fyld til opskriften, må du meget gerne skrive dem i kommentarfeltet nedenfor!

 

 

Opskrift på Den Sunde Lagkage:

 

Ingredienser:

 

Lagkagebunde:

– 300 g. økologisk hvedemel (evt. erstat 100 g. med fuldkornshvedemel for ekstra kostfibre)

– 400 g. økologiske tørrede dadler uden sten

– 2 store økologiske modne bananer

– 100 g. økologisk kakaopulver (uden sukker)

– 1 tsk. natron

– 1 tsk. bagepulver

– 5 dl. væske (vand eller økologisk plantemælk, fx mandelmælk, havremælk, hampemælk eller lignende)

 

Kagecreme:

– 3 økologiske og modne bananer

– 1 tsk. økologisk vaniljepulver (ikke vaniljesukker)

– 2 spsk. kokosflødeskum (se længere nede i opskriften – kan udelades)

 

Marcipan:

– 150 g. smuttede økologiske mandler (kan også laves grov, hvor mandlerne blot er lagt i blød, men ikke er smuttede først. Men ved at smutte dem bliver marcipanen mest ala traditionel marcipan og helt lys)

– 50 g. tørrede og økologiske stenfri dadler (evt. flere dadler for en sødere marcipan)

– 1/2 dl. kogende vand

 

Fyld:

– 200 g. frosne økologiske jordbær

– 200 g. økologisk frisk frugt – fx blåbær, fersken, ananas eller kiwi. Jeg brugte blåbær).

 

Flødeskum:

– 3 dåser økologisk kokosmælk – helst fra mærket Blue Dragon, Irma eller Lait de coco fra Queen. Det er her afgørende, at det er økologisk. Se evt. Plantepushernes guide til kokosflødeskum.

– 1 tsk. økologisk vaniljepulver (ikke vaniljesukker)

– Evt. 1-2 spsk. økologisk ahornsirup eller karamelsovs til at søde med. Kan sagtens udelades.

 

Pynt:

– 50 g. økologisk mørk chokolade (over 70%)

– Evt. økologisk frisk frugt

 

Anvisning:

 

Start aftenen før:

 

1. Sæt kokosmælk og frosne jordbær i køleskabet natten over. Dette er vigtigt, da det vil hjælpe kokosmælken til at skille fedt fra vand og jordbærene til at tø op.

 

2. Smut mandler – dvs. hæld kogende vand over, lad dem stå lidt i vandet og smut derefter skrællen af dem.

 

3. Det er også en fordel at bage lagkagebundene aftenen før, så de når at køle ned:

– Tænd ovnen på 180 grader.

– Blend dadler, bananer og væske, til det er helt cremet og uden stykker i.

– Bland de tørre ingredienser i.

– Hæld dejen i en springform og sørg for at overfladen er helt glat – evt. med en kniv.

– Bag i ca. 35-40 minutter (stik i den i midten og se om der kommer dej med op – hvis ikke, er den færdig).

– Lad kagen køle af inden du skærer den til lagkagebunde – vent gerne til næste morgen.

 

På dagen:

 

4. Skær forsigtigt kagen på tværs i tre lige store stykker – så har du tre lagkagebunde.

 

5. Lav flødeskum:

– Åbn dåserne og hæld vandet fra (det er super lækkert i smoothies, så gem det endelig, men du skal ikke bruge det i kagen).

– Tag det hvide kokosfedt ud med en ske og hæld det i en skål. Pisk det sammen med vanilje og evt. ahornsirup.

– Sæt det på køl.

 

6. Lav marcipan:

– Stavblend de smuttede mandler med dadler og vand, til det er en samlet marcipanmasse uden daddelklumper. Se min opskrift på sund marcipan her.

– Opbevar på køl.

 

7. Lav fyld:

– Mos/blend de optøede jordbær i en skål.

– Sæt på køl.

– Skær/skyl den friske frugt i passende stykker.

 

8. Lav kagecreme:

– Stavblend bananerne med vanilje og en smule af din kokosflødeskum fra køleskabet.

 

9. Sammensæt kagen:

– Placer nederste kagebund på en tallerken eller på et fad.

– Smør bunden med blendede jordbær, kagecreme og afslut med frisk frugt.

– Placer næste kagebund ovenpå og gør det samme på dette lag.

– Sæt den sidste kagebund på (toppen).

– Tryk marcipanen flad, gerne med en kagerulle og evt. mellem to stykker bagepapir, så det ikke klistrer til bordet og rullen. Læg marcipanen ovenpå øverste kagebund og ret til med en ske/fingrene, så den er glat og dækker hele toppen.

– Sprøjt kokosflødeskum op og ned af siderne på lagkagen (evt. med en sprøjtepose), eller smør siderne ind i flødeskum med en kniv.

– Til sidst skal der pyntes – smelt evt. chokoladen og skriv tekst med den smeltede chokolade, riv lidt chokolade over flødeskummet, fordel frisk frugt udover eller ved bunden af kagen – hvad end du synes er pænest. Personligt skrev jeg tallet “1” med smeltet chokolade (meget kreativt, I know) og rev lidt chokolade udover flødeskummet.

– Opbevar på køl indtil servering. Den kan også spises dagen efter!

 

Den Sunde Lagkage

Den Sunde Lagkage

 

Følg mig på facebook og Instagram og få inspiration til en sund, bæredygtig og naturlig livsstil.


9 thoughts on “Den sunde lagkage”

  • 1
    Henriette on November 18, 2016 Reply

    Mums den ser lækker ud! Har samme holdning som dig med sukker til de små, så denne vil jeg helt sikkert servere til min søns 1 års her til december 🙂

  • 2
    Ida on February 2, 2017 Reply

    Den ser lækker ud! Hvor mange mennesker vil du mene der er til i sådan en? 😃 jeg skal holde min søn 1 års fødselsdag i næste weekend og tænker at den her kage vil være perfekt 😃

    • 3
      NeoHippie on February 2, 2017 Reply

      Hej Ida.

      Den er ret mættende, så man kan klare sig med ret små stykker – muligvis 10 voksne personer? Måske lidt flere, måske lidt færre – afhængig af hvor store stykker, du laver 🙂

      Mvh. Calina/NeoHippie

  • 4
    Camilla Aastrup on February 23, 2017 Reply

    Hej Ida
    Tror du jeg bare ville kunne skifte hvedemel ud med rismel i lagkagebundene?
    Vi har glutenallergi i familien nemlig. På forhånd tak Camilla

    • 5
      NeoHippie on February 23, 2017 Reply

      Hej Camilla.

      Det tror jeg desværre ikke, nej. Der er stor forskel på hvedemel og meltyper uden gluten i bagning, så jeg ved slet ikke, hvordan resultatet ville blive.

      Mvh. Calina/NeoHippie

  • 6
    Kicki on June 8, 2017 Reply

    Hej
    Jeg står og skal holdes Friggs 1 års fødselsdag over 2 omgange. Er super meget imod at hun skal have sukker (hvilket åbenbart er svært for min mands familie at forstå) så tænkte den her bare er perfekt til hende og mig😉 Men hvis jeg bager bundene på forhånd, hvor længe kan de så holde sig eller kan de måske fryses?

    • 7
      NeoHippie on June 12, 2017 Reply

      Hej Kicki.

      Beklager mit sene svar – bundene bliver nok tørre i løbet af få dage, så jeg ville ikke lave dem for meget før. Jeg har ikke forsøgt at fryse dem, men forestiller mig måske, at der kunne være risiko for, at kagen blev lidt smattet måske, når de skal bruges som lag. Men skal ikke kunne sige det med sikkerhed – måske kan man sagtens.

      Held og lykke med det, og håber at den bliver et hit <3

      Mvh. Calina/NeoHippie

  • 8
    Jeppe on August 19, 2017 Reply

    Hej,

    Kan man bruge mælk som væske og almindelig fløde til flødeskum?

    Mvh.
    Jeppe

    • 9
      NeoHippie on August 22, 2017 Reply

      Ikke hvis den skal være både sund, bæredygtig og vegansk som opskriften lyder på, nej 😉

      Har ikke prøvet, men vil tro, at det praktisk godt kan lade sig gøre – med et lidt andet resultat dog.

      Mvh. Calina/NeoHippie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *