Sunde Peanut Butter Chocolate Chip Cookies

Sunde Peanut Butter Chocolate Chip Cookies

Jeg har længe været fast besluttet på at lave en opskrift på cookies, men jeg havde mange kriterier, der skulle være opfyldt!

 

1. Først og fremmest skulle de være sunde – dvs. ingen tomme kalorier (intet tilsat olie og sukker) og de skulle indeholde en masse vitaminer og mineraler!

2. De skulle være den rigtige kombination af sprøde, seje og bløde.

3. De skulle være nemme at lave og med let tilgængelige ingredienser.

4. Og så skulle de smage ligesom de traditionelle amerikanske store cookies, som er proppet med sukker og olie!

Og det viste sig ikke at være nemt – jeg har brugt to dage fra morgen til aften på at bage og har sendt Benjamin ned og købe ind flere gange undervejs, når jeg løb tør for chokolade eller hvis jeg ville prøve med en ny ingrediens. Og med Aston der er ved at få tænder, har lært at kravle, er forkølet og er morsyg gjorde det bestemt ikke lettere. Så jeg tog hende på ryggen i slynge, og har så ellers bagt og bagt, og er endelig tilfreds!

Modsat mine andre opskrifter på sunde kager, har jeg denne gang ikke brugt dadler til at søde med, men i stedet kokossukker. Jeg er personligt ikke ligeså stor fan af kokossukker som af dadler, da det modsat dadlerne er lidt forarbejdet (det er lavet af blomstersaft fra kokospalmen). Men modsat almindeligt raffineret sukker, påvirker kokossukker blodsukkeret mindre, og så er det rigt på vitaminer og mineraler, herunder fx zink, jern og B-vitaminer. Så det er godt nok i min bog! Og så er det let tilgængeligt. Det kan efterhånden fås i alle større supermarkeder og i alle helsekostforretninger.

I stedet for olie har jeg tilsat peanutbutter, hvilket udelukkende består af kværnede jordnødder. Man kan også få usunde versioner af peanutbutter fra USA med tilsat olie og sukker, som jeg personligt aldrig ville røre, men dem der sælges økologisk i alle supermarkeder, indeholder kun jordnødder og en anelse havsalt. Man får altså kostfibre, sunde fedtstoffer, antioxidanter, og vitaminer og mineraler; særligt e-vitamin, kalium og magnesium. Og så er det med til at gøre dem seje i konsistensen!

I opskriften er der mørk chokolade, og nogle af disse indeholder en anelse sukker. Men jo mørkere en chokolade, jo mindre sukker – så jeg bruger over 70%. Desuden er mørk chokolade godt for hjertet og beskytter mod apopleksi (slagtilfælde). Hvis man gerne vil undgå sukker helt, findes der chokolade uden tilsat sukker – fx Raw eller med stevia – disse kan bl.a. findes i helsekostforretninger.

Jeg havde problemer med, at de blev svampede i konsistensen, da kokossukker ikke reagerer helt som almindeligt sukker i cookies. Det fandt jeg dog en løsning på: Potaske. Nu bliver nogle måske forvirrede, og andre tror, at jeg er 80 år gammel, for potaske bliver ikke brugt meget i bagning nu til dags. Det er dog med til at gøre småkager sprøde, på en måde som ellers er svær at opnå med bagepulver eller natron. Og det var potaske, der hjalp mig fra svampede cookies, til cookies der var hårde udenpå, seje at bide i og bløde i midten, så jeg er fan! Og selvom det måske er nyt for nogle, er det faktisk overraskende let tilgængeligt. Alle supermarkeder har det ved siden af bagepulveret!

Men så til sagen…

 

Opskrift på sunde cookies:

(ca. 9 store cookies)

 

Ingredienser:

– 1,75 dl. økologisk plantemælk (jeg har brugt hjemmelavet hampemælk, men andre virker ligeså fint)

– 1/2 tsk. økologisk vaniljepulver (ikke vaniljesukker)

– 1 tsk. potaske

– 2 dl. økologisk kokossukker

– 2 dl. økologisk peanutbutter

– 2,5 dl. økologisk hvedemel (for flere kostfibre, erstat lidt af melet med økologisk fuldkornshvedemel – dog ikke for meget, så bliver de tunge)

– 50 g. økologisk mørk chokolade over 70%, hakket

 

Sådan gør du:

1. Tænd ovnen på 200 grader

2. Bland alle ingredienserne

3. Fordel dejen i 9 “kager” på en bagerist med bagepapir på. Dejen er meget klistret, så dejen kan med fordel placeres med to skeer, og trykkes flade med skeerne efterfølgende, så de bliver store og flade.

4. Bag ved 200 grader i 20 minutter.

5. Nyd!

 

IMG_6350

 

Følg mig på facebook og Instagram, og få inspiration til en sund, bæredygtig og naturlig livsstil.

 


4 thoughts on “Sunde Peanut Butter Chocolate Chip Cookies”

  • 1
    Sally on October 15, 2016 Reply

    Hej Neohippie 🙂
    Hvis man ikke må få hvedemel, kan jeg så udskifte hvedemel med rismel/kartoffel/mandel-mel og stadig få nogle lækre cookies?

    Eller hvilken kombination vil du foreslå? (Speltmel er også acceptabelt)

    Mvh.
    S

    • 2
      NeoHippie on October 15, 2016 Reply

      Hej Sally 🙂

      Jeg har ikke prøvet at lave dem glutenfri, og eftersom glutenfri bagning er helt anderledes, kan man desværre ikke bare skifte melet ud. Speltmel kan du sandsynligvis godt bruge dog, da det også er en hvedesort, som også indeholder gluten.

      Ellers ville jeg nok lede efter en anden og glutenfri opskrift i stedet – prøv evt. min opskrift på glutenfri nøddesmåkager 🙂

      Mvh. Calina/NeoHippie

  • 3
    Christel Liv Høpfner on May 16, 2017 Reply

    Hejsa – og tak for en super dejlig blog. Jeg har lige lavet disse cookies, men selvom de ligner dit billede til forveksling blev de kedelige brødagtige indeni. Har du været ude for det?

    • 4
      NeoHippie on May 21, 2017 Reply

      Hej Christel.

      Nej, det har jeg ikke prøvet og har heller ikke hørt det fra andre før faktisk. Mon de har fået lidt for lang tid i ovnen eller der er kommet lidt for meget mel i? Det kan nemlig godt gøre dem lidt tørre, vil jeg tro.

      Mvh. Calina/NeoHippie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *