Sy dit gamle tøj til babybukser

Sy dit gamle tøj til babybukser

Jeg smider ikke tøj ud. Hvis jeg ikke har planer om at bruge et stykke tøj mere, tilbyder jeg det først til min mor og søster, og hvis de siger nej, afleverer jeg det gerne til nærmeste genbrugsforretning. Og det gælder alt tøj – de må selv vurdere, hvad der er for slidt til at kunne sælges. Det er genbrug eller recycling, som det hedder på engelsk. Og hvorfor er det relevant, hvad det hedder på engelsk? Fordi et alternativ til recycling er upcycling, og det findes der (mig bekendt) ikke et dansk ord for.

Upcycling er, når man tager noget der skal smides ud, og giver det en ny funktion. Fx tasker lavet på gamle plastikflasker osv. Men det kan også gøres i hjemmet, og da jeg forsøger at minimere den mængde affald jeg akkumulerer, samtidig med jeg forsøger at undgå at købe nye ting, er upcycling i mine øjne en spændende og bæredygtig tendens, der bliver mere og mere udbredt. Og derfor overvejer jeg altid lige om mit eller Benjamins tøj, herunder fx skjorter, bluser, kjoler eller bukser, kan bruges til upcycling, inden jeg sender det videre til recycling. På den måde kan vi måske undgå at købe et nyt produkt.

Og en af de måder jeg upcycler vores tøj på, er ved at sy babybukser til Aston. Min mor er dygtig til at sy, og har fra Aston blev født jævnligt syet tøj til hende af gamle pudebetræk, nederdele og skjorter. Så en dag bad jeg hende om at lære mig det, og det er simpelt, hvis man kan huske bare lidt fra faget håndarbejde i folkeskolen. Ellers kan man låne utallige bøger om syning på biblioteket eller finde videoer på youtube.

Jeg er desværre ikke den stærkeste syerske, og mine evner rækker ikke langt udover det basale. Derfor vil jeg ikke begive mig ud i en udførlig “Sådan gør du”-vejledning – det vil jeg lade folk dygtigere end mig om, da de helt sikkert kan forklare det mere tydeligt. Men da I ikke har min mor ved hånden, vil jeg linke til forskellige lette vejledninger nedenfor. Og mht. tøjet – så længe der er nok stof på, kan du bruge næsten al slags gammelt tøj i stedet for købt stof til formålet.

 

Diverse vejledninger:

Her følger nogle vejledninger til at komme i gang. Der findes dog tusinder af denne slags, så Google dig frem, hvis du ikke er helt tilfreds med dem, som jeg har linket til.

Nem vejledning til at sy babybukser

Syning for begyndere – på nettet

Bøger om syning (dette link er til en webshop – find dem gratis på biblioteket i stedet, når du først har titlen).

Video om syning for begyndere – en youtubevideo med basale syteknikker

 

sy babybukser

Følg mig på facebook og Instagram og få inspiration til en sund, bæredygtig og naturlig livsstil.


2 thoughts on “Sy dit gamle tøj til babybukser”

 • 1
  Anette on December 10, 2016 Reply

  Hej.
  Jeg er selv igang med at upcycle af en masse gamle håndklæder og sengetøj, som ikke har været beugt i flere år. Men har tænkt ret meget over hvad jeg skal gøre med de stofrester der er tilbage, som jeg ikke kan se hvad kan bruges til. Tænkte du havde et bud på det?

  • 2
   NeoHippie on December 10, 2016 Reply

   Hej Anette.

   Hvis du har børn (eller er gravid 😉 ) vil jeg anbefale at bruge dem som klude til bleskift, ifm. stofbleer. Alternativt kan man også putte dem i en krukke og have på bordet som alternativ til køkkenrulle, hvis man spilder fx., eller bruge dem som vaskeklude til fjerning af makeup osv.

   Derudover kan du bruge dem som pudefyld og sy sine egne puder, proppet med stofrester.

   Og hvis du ikke kan finde brug af dem til det, kan du altid aflevere dem i en tøjcontainer. Så bliver de optrevlet og indgår i nye produkter, fx klude 🙂

   Mvh. Calina/NeoHippie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *