Posted on: 4. august 2022 Posted by: admin Comments: 0

Kysset

Kunstner: Gustav Klimt

Anslået dato: 1907 til 1908

Hvor kan man se det: Upper Belvedere museum (Wien, Østrig)

Med nr. 6 bevæger vi os fra et studie i had til et studie i kærlighed med Gustav Klimts elskede “Kys”.

Fra Klimts “gyldne periode” kan man se byzantinske kunstneriske påvirkninger i de meget dekorative gevandter, som det lidenskabelige par i naturlig størrelse har på.

Upper Belvedere fortæller, at Klimt med “Kysset” kommer med et “generelt allegorisk budskab om, at kærligheden er kernen i den menneskelige eksistens”. I betragtning af den magnetiske tiltrækningskraft er folk tilsyneladende enige.

Pige med en perle i øreringe

Kunstner: Johannes Vermeer

Anslået dato: 1665

Hvor kan man se det: Mauritshuis (Haag, Holland)

Denne fascinerende favorit bliver ofte sammenlignet med “Mona Lisa”. Ud over de stilistiske forskelle er “Pigen med perleørering” teknisk set ikke engang et portræt, men en “tronie” – et hollandsk ord for et maleri af en imaginær figur med overdrevne træk.

Mesterværket i olie på lærred er genialt i sin enkelhed. Pigen — iført en blå og guldfarvet turban og en overdimensioneret perleørering — er hele fokus med kun en mørk baggrund bag sig.

The Birth of Venus

Kunstner: Sandro Botticelli

Anslået dato: 1485

Hvor kan man se det: Le Gallerie Degli Uffizi (Firenze, Italien)

“Venus’ fødsel” er det ældste maleri i top 10 og konkurrerer med “Kysset” om at være det mest sensuelle. Det blev sandsynligvis bestilt af et medlem af den rige og kunstelskende Medici-familie, som herskede over Firenze og de omkringliggende områder i århundreder.

Botticelli giftede sig med en fornyet interesse for den klassiske græske kultur med den tidlige renæssancestil og skabte en uforglemmelig figur med kærlighedsgudinden, der træder frem fra en enorm kammuslingeskal.

Las Meninas

Kunstner: Diego Velázquez

Dato: 1656

Hvor kan man se det: Museo del Prado (Madrid)

Madrid er den eneste by i denne oversigt, hvor du finder to af de 10 mest berømte malerier, nemlig “Guernica” på plads nr. 5 og “Las Maninas” her på plads nr. 9.

“Las Meninas”, der befinder sig på det populære (og store) Prado, er ikke kun Diego Velázquez’ mest berømte maleri, det er også et af hans største. Værkets kompleksitet har fascineret kunstkritikere og offentligheden i århundreder.

Maleriet har dobbelt funktion som portræt. Det tjener som et gruppeportræt af det spanske kongehus, men det er også et selvportræt af Velázquez selv i arbejde (til venstre).

Creation of Adam

Kunstner: Michelangelo

Dato: 1508 til 1512

Hvor kan man se det: Det Sixtinske Kapel (Vatikanstaten)

Det mest berømte værk af den berømte kunstner Michelangelo dækker en del af loftet i det Sixtinske Kapel – du skal kigge op for at se det. Scenen forestiller Gud og Adam med udstrakte arme, hvor deres fingre næsten rører hinanden. Det er et af de mest kopierede billeder i historien.

Adams muskuløse form giver et fingerpeg om Michelangelos andet talent – hans “David” er muligvis verdens mest berømte skulptur. Du kan se den tårnhøje marmorstatue i Galleria dell’Accademia i Firenze.

Ønsker du at læse om nogle af de forskellige kunstperioder, som ovenstående malerier var malet i, kan du hos Galeo lære en masse om kunsthistorie i teksterne skrevet af deres tilknyttede kunsthistoriker.