Posted on: 19. maj 2022 Posted by: admin Comments: 0

Skærer du med tænderne om natten? Så er du ikke alene. Mange mennesker gør det, også uden de egentlig ved det, og det er kendt som bruxisme. Bruxisme kan forårsage store skader på dine tænder, og det kan også føre til andre sundhedsproblemer. I dette blogindlæg vil vi diskutere årsagerne til bruxisme, ulemperne ved at knirke med tænderne, og hvad man kan gøre ved det!

Så hvad er årsagen til bruxisme?

Der er faktisk mange forskellige ting, der kan bidrage til at skære tænder, herunder stress, angst, skævt stillede tænder og søvnforstyrrelser. I nogle tilfælde kan det endda skyldes en medicinsk tilstand eller bivirkningen af visse lægemidler. Hvis du ikke er sikker på, hvad der er årsag til din bruxisme, er det en god idé at tale med din tandlæge eller læge

Ulemper ved at skære tænder

Bruxisme kan forårsage mange problemer for dine tænder, herunder slidtage, tandbrud og endda tandkødssygdomme. I ekstreme tilfælde kan det endda føre til TMJ-lidelser (temporomandibulære led). Hvis du skærer tænder regelmæssigt, er det vigtigt at tale med din tandlæge, så han eller hun kan hjælpe dig med at finde en løsning. Mange oplever også at vågne med ondt i kæberne og spændinger i nakken, som også kan være bivirkninger ved bruxisme.

Kan man gøre noget ved det?

Der er mange ting, der kan gøres for at hjælpe med at stoppe bruxisme, afhængigt af den underliggende årsag. Hvis stress f.eks. er synderen, kan afslapningsteknikker hjælpe, hvis det er stress, der er synderen. Hvis din bruxisme skyldes skæve tænder, kan tandlægeapparater bruges til at hjælpe.

I nogle tilfælde kan der også ordineres medicin for at hjælpe med at slappe af i musklerne og forhindre knirken. Hvis du tror, at du måske knirker med tænderne om natten, skal du tale med din tandlæge, så han eller hun kan hjælpe dig med at finde en løsning!  I nogle tilfælde kan det være nødvendigt med en operation for at rette op på den underliggende årsag til bruxisme. Dette anbefales dog normalt kun i alvorlige tilfælde.

Prøv med bideskinne

Den mest almindelige behandling af bruxisme er at have en bideskinne eller en natbeskytter, som det også kan omtales. Dette er en specialfremstillet tandbeskytter, som du bærer om natten for at beskytte dine tænder mod skæring. Det er vigtigt at få en natbeskytter, der passer godt, ellers kan den faktisk gøre problemet værre. Det betyder altså, at bideskinnen skal tilpasses dit tandsæt, så de generer mindst muligt.

Du kan både få fremstillet en bideskinne hos din tandlæge, men du kan også finde billigere alternativer på nettet, hvor du kan prøve, om der er en forbedring. Det er vigtigt at finde en, der er behagelig, da du skal have den på hver nat. 

Vi håber, at du fandt dette blogindlæg nyttigt og er blevet klogere, hvis du selv skærer tænder eller din partner gør. Det er vigtigt, at man ikke bare ignorerer det, hvis man oplever ømhed, når man vågner. Hvis du er i tvivl, om du selv skærer tænder, kan du få din partner til at lytte eller du kan optage dig selv, imens du sover.